Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kolombiya Dışişleri Bakanı Marta Lucía Ramírez ile ortak basın toplantısı düzenledi. Ukrayna’daki Türk vatandaşlarının tahliyesi, Rusya ve Ukrayna ile sürdürürülen temaslara ilişkin sorular üzerine Çavuşoğlu, tahliyesi konusunda en fazla Mariupol’de zorlandıklarını dile getirdi. Dünkü sessizliği memnuniyetle karşıladığını belirten Çavuşoğlu şöyle konuştu:
“Aslında Kızılay ve Kızıl Haç örgütlerinin otobüsleriyle bazı vatandaşlarımız çıktı. Hatta bu konvoylara kendi araçlarıyla katılan vatandaşlarımız çıktı. Bugün itibariyle 30 civarında vatandaşımız var.
Çok sayıda sivil ve yaralı var. Bunların da çıkartılması ve tedavi edilmesi lazım. Bu konudaki konuşmalarımız devam ediyor. Şu an Ukrayna’da toplam 87 vatandaşımız var. Refakatçılarıyla beraber yaklaşık 190 civarında.
İstanbul’da anlamlı bir ilerleme var dedik. Bunun devam etmesi gerekiyor. Liderler düzeyinde alınması gereken kararlar var. Bakanlar düzeyinde paraflanması muhtemel bir anlaşma var. Temaslarımıza ara vermeden her düzeyde devam ediyoruz. Liderler düzeyinde karar verileceğine göre bir an önce onları da önce bakanları sonra liderleri bir araya getirip artık kalıcı bir ateşkesin barışa giden ateşkesin tesis edilmesi gerekiyor. Çabalarımızı sürdüreceğiz.”
MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: KOLOMBİYA LATİN AMERİKA VE KARAYİPLER’DE ÖNEMLİ BİR ORTAK
Basın toplantısında Kolombiya-Türkiye ilişkilerine değinen Çavuşoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
“Kolombiya Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde bizim için çok önemli bir ortak.
Kolombiya bölgedeki en büyük ticaret ortağımız. Birincisi Brezilya, ikincisi Kolombiya. Geçen sene ikili ticaret hacmimiz ikiye katlandı. Yaklaşık 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çıktı. Ticaret hacmini 5 milyar dolara ulaştırma potansiyelimiz var.
Kolombiya ve Türkiye dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan iki ülke. Çünkü Polonya’da da Ukraynalıların sayısı giderek artıyor. Önümüzdeki süreçte mültecilerle ilgili ne yapabiliriz, BM’de uluslararası toplumu da dahil edecek şekilde ne yapabiliriz konusunda birlikte çalışmalar yapmamız gerekiyor.
“TERÖR VE UYUŞTURUCU TİCARETİ KONULARINDA ORTAK HAREKET EDECEĞİZ”
Terör ve uyuşturucu ticareti başta olmak üzere sınır aşan suçlarla ortak hareket edeceğiz.
Savunma sanayi iş birliği için önemli bir alandır. Bu konuda hem kamu hem özel şirketlerimizin Kolombiya’da temsilcilikleri var. Türk firmaları Kolombiya’nın ihtiyaçlarını karşılamak için tekliflerde bulunuyorlar. Eğitim de aynı şekilde önem verdiğimiz bir alan. En çok Kolombiyalı öğrenciler Latin Amerika bölgesinde Türkiye burslarından faydalanmış. Aslında bu Türkiye’ye olan hem ilginin hem de güvenin bir yansımasıdır.
Bugüne kadar TİKA Kolombiya’da 157 projeyi hayata geçirmiş.”
RAMÍREZ: TÜRKİYE DENEYİMİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ
Çavuşoğlu’nun ardından açıklama yapan Kolombiya Dışişleri Bakanı Ramírez, Türkiye ve Kolombiya arasındaki ortaklıklara dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Kolombiya’nın Türkiye’nin 1,6 katı büyüklüğünde olması oldukça ilginç bir konu. Türkiye nüfusunun ise bir milyon dört katı. Fakat Türkiye’nin ekonomik üretimi Kolombiya’daki üretimin neredeyse üç katı. Bu da şunu gösteriyor. Benzer iki ülke olarak Türkiye kendisini geliştirmeyi bildiği imalat ekonomisini, tarım endüstrisini, turizmini ve hizmet sektörünü geliştirdi. Ve bu anlamda Türkiye ile paylaşımlarda bulunmak ve Türkiye deneyiminden yararlanmak istiyoruz. Kolombiya, Türkiye gibi bir köprü ülke konumunda. Biz de Güney ve Kuzey Amerika arasında bir köprü konumundayız.
“SADECE AYIPLAMAK YETERLİ DEĞİL, ÇÖZÜM BULUNMASI GEREK”
Pek çok belirsizlikle karşı karşıyayız. Henüz bitmemiş olan bir pandemiden kaynaklanan belirsizlikler, iklim değişikliği ve bununla birlikte insanlığın karşı karşıya olduğu büyük riskler söz konusu. Ve bu yetmezmiş gibi Rusya’nın Ukrayna karşısındaki absürt savaşı da söz konusu. Kolombiya ve Türkiye olarak BM’nin olağanüstü kurulunun bu konudaki kararlarıyla mutabık olduğumuz konusunda da görüş birliğimiz oldu.
Sadece ayıplamak ve kınamak yeterli değil. Bir çözüm bulunması için çalışmak gerekiyor ki bu kanlı savaşı ve Ukrayna ve Rusya’da daha fazla hayat kaybının önüne geçilebilsin. Savaştan önce Türkiye ve Kolombiya komşu ülkelerden göç alan bu konuda da ortaklaşan iki ülkeydi. Ülkelerimiz göçmenlerle dayanışma gösterdiler. Şu an Kolombiya’da yaklaşık iki milyon mülteci var. Türkiye’de de yaklaşık beş milyon mülteci var.” (ANKA)