Ege Postası
Geri

Cehennem madeninde yaşam odası yokmuş

Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, 300’e yakın işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından ilk kez basın mensuplarının karşısına çıkarak soruları yanıtladı. Doğru büyük bir acı yaşadığını belirttiği açıklamasında, yangının nedeninin trafo arızası değil, nedeni belirlenemeyen bir kızışma olduğunu söyledi.
Cehennem madeninde yaşam odası yokmuş
Haberler / Güncel
16 Mayıs 2014 Cuma 10:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MANİSA – Soma faciasının yaşandığı Soma Holding basın toplantısı düzenledi. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda şirketin tüm yetkilileri söz alırken, öne çıkan başlıklar şu şekilde oldu: "Yangın trafodan kaynaklanmadı. Olayın nereden kaynaklandığı belirsiz. Üst bölgedeki yaşam odası kapatılmıştı, alt taraftaki yaşam odası ise hazırlanıyordu. İlk etapta 360 kişi kaçış noktasına yönelerek kurtuldu. İçeride halen 18 kişi bulunuyor. Şirket madendeki eksiklikleri giderip işletmeye devam edecek. Şirket sahibi Alp Gürkan Başbakan Erdoğan ile ilk kez önceki gün bir araya geldi, daha önce bir temasları olmadı."
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan açıklama yaptı. Toplantıya Gürkan'ın yanı sıra Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Celalettin Gökaşan katıldı. Çelik, yaşam alanları ile ilgili gazetecilerin ısrarlı sorularına ise önce net bir yanıt veremedi. Aşağıda bir yaşam odası yukarıda da bir kaçış odası olduğunu ancak bunun direk yer üstüne bağlandığını söyleyen Çelik, 'gazetecilerin 1 kaçış odası mı var' şeklindeki ısrarları üzerine 'evet 1' dedi. Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ise "Madende o an yaşam odası yoktu" dedi. Gürkan da " Bu kaza üç ay dört ay sonra olmuş olsaydı. Bu insanlar kurtulacaktı yaşam odası olduğu için" diye konuştu.
Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, maden faciasının trafo arızası nedeniyle nedeniyle yaşandığı iddialarının doğru olmadığını savundu. Doğru, “Bize göre yangının nedeni, sebebi belirlenemeyen bir kızışma” dedi.


ÇOK BÜYÜK ACI İÇİNDEYİM
Faciadan bu yana ilk kez basın mensuplarının karşısına çıkan Doğru, “25 yıldır bu işte çalışıyorum. Maden mühendisiyim. Kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanıyorum ve çok büyük bir acı içindeyim. Bu işletme 1990 yıllarında TKİ tarafından kurulan bir işletmeydi. TKİ bu işletmeyi uzun yıllar çalıştırdı. Tam mekanize, dünyadaki en modern madencilik sistemine uygun şekilde dizayn ettiler. Daha sonra özelleştirme kapsamında ihale yapıldı. Bu ihaleyi 2006 yılında Park Enerji aldı. İki yıl çalıştılar. Ticari olarak biz bu işletmeyi Park Enerji’den, TKİ’nin rızasıyla satın aldık. 2941 civarında çalışanımız var. Soma grubunda 6 bin çalışanımız var. Soma’da bunun haricinde iki madenimiz daha var" dedi. 

KAZA NASIL OLDU
Kazanın nasıl meydana geldiği şeklindeki soruları yanıtlayan Doğru, "Bunun nedenini bilirkişiler söyleyecek. Cenazelerimizi aldıktan sonra, bilirkişiler kazanın oluş şeklini  söyleyecek. Bizim görüşümüz şudur. Bu kaza bizim dördüncü bant diye tabir ettiğimiz ana yolda meydana gelen kaza. Tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi. Aşırı hava hızı var. Kızışmanın havanın da etkisiyle  şiddetlendiğini düşünüyoruz. Trafoyla ilgimiz yok. Önce trafo patladı diye lanse edildi. Oysa trafo, yangının başladığı yerin çok uzağında. Yangının olduğu yer 2200 metre, trafo 1400 metrede. Biz kömür madenciliğinde sürekli yangınlarla boğuşuyoruz. Yangın olan yeri hemen kapatıyoruz. Barajlıyoruz, içerisine suyla beraber kül basıyoruz. Yangınları bu şekilde söndürüyoruz” diye konuştu.

100 İŞÇİYİ KURTARDIM
 İşletme Müdürü Akın Çelik de yaptığı açıklamada, “Olay anında vardiyaya giren işçi sayısı 787. Çalışanlarımızı topladık. Çıkış noktasıyla gazın varması 3-5 dakika arasında. 5 dakika madencilikte tartışılır. Kimse üst tarafa çıkamadı. Oksijen maskeleri belli bölgelerde ve sığınma odalarında var. Maskeler kontrol ediliyor. Yoğun duman işçilerin yollarını kapattı. Görüş mesafesi düştü. Ben de gittim o bölgeye. Olayın sıkıntısı duman. Görüş mesafesi sıfıra düştü. Ben de oradaydım. Öyle bir şey olması sıkıntı yarattı.
Kömür kızışması nasıl oluyor bilmiyorum. 20 yıldır maden mühendisiymim. Böyle olay görmedim. Bir insanın tırnağına zarar gelsin istemeyiz. Temiz havayı çıkışa vererek ben en az 100 işçiyi kurtardım. Olay anında oradaydım. Bu madencilikte yöntemdir ve doğru karardır. Önce yangına müdahale etmeye çalıştık. Yoğun duman vardı. Böyle olunca bölündük. İki ayrı yere müdahale ettik. Havayı ters çevirip insanların çıkacağı yere temiz hava verdik. Bir kısmını kurtardık. İnsanlar 20 metre bile gidemedi" dedi. 


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası