Ege Postası
Geri

Çelik: Mısır'da yaşananlar Ortadoğu ölçeğinde bir demokrasi kavgasıdır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Mısır’daki yaşananların Ortadoğu ölçeğinde bir iktidar ve demokrasi kavgası olduğunu söyledi. Çelik, “Ben Mısır’daki yaşananları izleyince Ortadoğu halklarının artık despotik bir...
Çelik: Mısır'da yaşananlar Ortadoğu ölçeğinde bir demokrasi kavgasıdır
Haberler / Politika
6 Temmuz 2013 Cumartesi 14:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Mısır’daki yaşananların Ortadoğu ölçeğinde bir iktidar ve demokrasi kavgası olduğunu söyledi. Çelik, “Ben Mısır’daki yaşananları izleyince Ortadoğu halklarının artık despotik bir anlayışla yönetilemeyeceği sürece girildiğini gördüğümü ifade etmek istiyorum. Yani bir tabir vardır ya ‘cin şişeden çıkmıştır’ yani demokrasi ve özgürlükler artık şişeden çıkmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Mısır’daki olaylara Batı’nın sessiz kalışına da tepki gösteren Çelik, “Ama bizi üzen demokrasi havarisi kesilenler, insanlığa demokrasiyi öğretenlerin, darbeler karşısında sessiz kalmalarıdır. Batı'nın bu anlamda battığını söyleyebiliriz. Mısır olaylar karşısında Batı'nın battığını rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi.

Bakan Çelik, kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri için Türkiye işçi sendikaları ve kamu kesimi işveren sendikaları konfederasyonlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Dünyada küresel krizin devam ettiği, küresel işsizliğin 200 milyonu bulduğu bir dönemde Türkiye’deki göstergelerin olumlu seyrettiğini kaydeden Çelik, yine dünyada demokrasi arayışlarının darbelerle frenlenirken, hak arama yolları kapanırken, Türkiye’de sosyal diyalogun ve mutabakatı esas alan politikanın yürütüldüğüne dikkat çekti.

186 kurum ve kuruluşta çalışan 200 bini aşkın işçinin mali haklarını görüşmek üzere taraflarla bir araya geldiklerini aktaran Çelik, "Bugün toplu sözleşme kapsamında 194 madde görüşülecek. Hatırlanacağı üzere 2011 yılında da toplu iş sözleşmesini taraflarla uzlaşarak imzalamıştık. Ocak 2013’ten bu yana müzakereleri süren bu toplu iş sözleşmesinin de uzlaşarak, başarı ile sonuçlanmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

“100 SÖZLEŞMELİ KADROYA GEÇİYOR”

Kamuda çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçişine ilişkin bir soru üzerine Bakan Çelik, 72 bin 4/B’li personelin, 23 bin mahalli idarelerde çalışan personelin ve önerge ile ilave edilen yaklaşık 3 bin 500 kurum sözleşmelileri ile toplam 100 bin sözleşmelinin kadroya geçmesi, şu an TBMM’de görüşülen torba yasa ile birlikte yürürlüğe gireceğini ifade etti.

“İŞ SAĞLIĞI YASASI’NIN ERTELEMESİ 6 AYA İNDİRİLİYOR”

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ndaki bazı bölümlerin ertelenmesi ile ilgili olarak ise yasanın ertelenmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Çelik, 50’den az tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde uzman çalıştırılması ile ilgili 1 yıllık ertelemenin önerge ile 6 aya indirileceğini bildirdi. 1 Ocak 2014’ten itibaren yasanın yürürlüğe gireceğini aktaran Çelik, yasa ile iş güvenliği uzmanlığında rekabetin oluşacağını belirtti.

“DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ARTIK ŞİŞEDEN ÇIKMIŞTIR”

Mısır’daki askeri darbeyi de değerlendiren Çelik, Mısır’daki iktidar ve demokrasi kavgasının Mısır ölçeğinde düşünülmemesi gerektiğinin altını çizerek, kavganın Ortadoğu ölçeğinde bir kavga olduğunu dile getirdi. Çelik, “Ben Mısır’daki yaşananları izleyince Ortadoğu halklarının artık despotik bir anlayışla yönetilemeyeceği sürece girdiğimizi, gördüğümü ifade etmek istiyorum. Yani bir tabir vardır ya ‘cin şişeden çıkmıştır’ yani demokrasi ve özgürlükler artık şişeden çıkmıştır. İnsanlar özgür demokratik bir ortamda yaşama lezzetini de yaşamıştır ve bundan geri dönüşün çok zor olacağı inancı içerisindeyim. Ama bizi üzen demokrasi havarisi kesilenler, insanlığa demokrasiyi öğretenlerin, darbeler karşısında sessiz kalmalarıdır. Batı'nın bu anlamda battığını söyleyebiliriz. Mısır olaylar karşısında Batı'nın battığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Samimiyet gerektiriyor bu olay. Bana sana meselesi değil, eğer gerçekten demokrasiden yana isek, her antidemokratik girişime karşı koymamız gerekiyor.” sözlerini dile getirdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası