BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, Tepekule Kongre Merkezi'nde proje lasmanını gerçekleştirdi. Tanıtım toplantısına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcıları ve İzmir Milletvekilleri Murat Bakan ve Gökçe Gökçen, İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İlçe Belediye Başkanları ve İlçe Belediye Başkan Adayları, STK'lar ve çok sayıda partili katılım sağladı.
ÖZEL MESAJ GÖNDERDİ
Toplantı CHP Genel Başkanı Özzgür Özel'in, Cemil Tugay için gönderdiği mesajın okunmasıyla başladı.
ZEYTİN AĞACI SAVAŞI
AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, proje toplantısında katılımcıları zeytin fidesi hediye etmişti. CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay'ın proje toplantısında ise salonda bulunan 720 kişi için zeytin ağacı dikildiği aktarıldı. Tugay, Hamza Dağ'a 'zeytin ağacı' göndermesinde bulunarak, "Yeşil şehir olma yolunda bir planımız var. İzmir'e laf söyleyenlere gönderme yapıyorum. Onlar nereden ne kazanır diye baktıkları için yeşil onların umurunda değil. Zeytin fidanlarını biz dağıtmadık direkt ektik. Öyle bir yere ektik ki kesin büyüyecek ve zeytinleri biz yiyeceğiz" dedi.
"YETERSİZLİK DUYGUSU"
Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tugay, "Karşıyaka Belediye Başkanlığı, insanların bana güven duyması için çok önemli bir fırsat sağladı. Bu fırsatı veren Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. Diğer teşekkürüm de o tarihte genel başkanımız olan özgeçmişimi gördükten sonra beni Karşıyaka’ya aday gösteren Kemal Kılıçdaroğlu’na. Zaman pek çok şeyi farklı hale getirebiliyor. Bazen bazı şeyler insanların yanlış şeyler söylemesine neden olabiliyor. Ama ben CHP’ye emek vermiş, katkı koymuş insanlarla aile olduğumuza şüphem yok. Zor günümüzde birbirimizin yardımına koştuğumuzu partiye üye olduğum günden bu yana gördüm. 31 Mart’ta yapılacak seçim için aday olarak sahneye çıktım. İzmirlilerin onayını alacağız. Ben şimdi size projelerimizi hedeflerimi felsefik olarak da anlatacağım ve bazı proje örnekleriyle göstereceğim. Bana sunuma gelirken insanları sıkma, çok konuşma dediler. ESİAD’ta çok konuştum, paniklediler. Kısa ve özet geçeceğim ama umarım bu sizde yetersizlik duygusu doğurmaz" ifadelerine yer verdi.
YENİ NESİL BELEDİYECİLİK
Yeni nesil belediyecilikten bahseden Cemil Tugay, "İçinde yaşadığımız dönemde artık yeni şeyler söylemeliyiz. Yeni bir siyasete yeni bir siyaset anlayışına ve yeni siyasetçilere ihtiyacımız olduğunu toplum söylüyor. Siyasetteki tıkanma noktasını aşmamız lazım. Biz bunu ‘Yeni nesil belediyeciliğe ihtiyacımız var’ olarak tanımladık. Bu insanların sorunlarını ve beklentilerini doğru tanımlayabilen bugünü değil gelecek uzun yılları, uzun yıldan ölçeğimiz de 2050. Bütün sorunları küresel düşünüp yerel eylem planları ile çalışmalar yapmak zorundayız. Çalışma yaparken dar bir kadro ile değil ulaşabildiğimiz bütün kaynaklarla herkesle bağlantılı olacağız. Verimlilik çağımızın en önemli en sihirli kelimelerinden bir tanesi. Her ne yaparsak yapalım bir kaynak harcıyoruz ve yarar elde ediyoruz. Ama harcadığımız kaynakla en iyi verimliliği elde edip edemediğimiz çok önemli. Özellikle kamu yönetimlerinde bu göz ardı ediliyor. Bütün bunları yaparken mutlaka ve mutlaka halkın, yetkin, STK katılımını sağlamak zorunluluğu yeni nesil belediyeciliğin kapsamı içinde" dedi.
İZMİR PLANLAMA AJANSI'NDA ÇEVİK YÖNETİM ANLAYIŞI
Belediyeyi yeniden organize edeceğini aktaran Tugay, "Ben İzBB başkanı olursam ilk yapacağım şey belediyenin yeniden organize edilmesidir. Kararlarımızı alırken, planlama yaparken bize yok gösterecek, veriyi toplayacak, ihtiyacımız olduğunda o bilgiyi bize sunacak bir kurum: İzmir Planlama Ajansı. Şu anda böyle bir birim var ama dar kapsamlı çalışıyor. Çevik yönetim anlayışını kuracağız. Bu hızlı çözüm ve hareket için uyguladığı bir yönetim anlayışıdır. Biz bu anlayış ile belediyeyi yöneteceğiz" diye konuştu.
180 GÜNLÜK EYLEM PLANI HAZIR
İlk 180 gün hızlı eylem planının hazır olduğunu belirten Tugay, "Su ve ulaşım ücretleri adil ve dengeli hale getirilecek. Yolların bakım ve tamiri ivedilikle yapılacak. Üst ve alt geçitlerde, asansörlerin ve yürüyen merdivenlerin düzenli ve hızlı bakımı yapılacak. Bu Arızaları anında müdahale eden bir ekip olacak. İlaçlama ve temizlik faaliyetleri kesintisiz sürecek. İlçelerde kompost üretim tesisi kurulacak. Yapay zeka ya da eşdeğer bir daire başkanlığı kuracağız. Yapay zeka işimizi kolaylaştırıyor, bunu kullandığımızda çok hızlı değerlendirmeler yapılıyor ve çözümler sunuluyor.Taşkınlar nedeniyle su baskınları oluyor. Ben bu şehird su baskını yaşamak istemiyorum. Biz nerede su baskını olduğunu tespit edip sorunu çözeceğiz. Yeşil dokuları geliştireceğiz. Tüketim kooperatifleri kuracağız. Beledidyeler kendi şirketlerini bu kooperatiflere ortak yapmadılar. Biz iştirakleri bu kooperatiflere ortak edecek ve destekleyeceğiz. Kentsle dönüşüm daire başkanlığı, planlama ajansını kuracağız. Mahallelerdeki okullarda kantinleri talep edeceğiz ve çocuklarımız bir sandivçe 50 lira veremedikleri için aç kalmasınlar. İleri yaş yurttaşlarımız için eylem palnaını devreye sokacağız. Öğrencilerimize aylık abonman kartı vereceğiz. Deniz taksi uygulamasını derhal başlatacağız. Otogar ve havaalanına seferler düzenleyeceğiz. Durakların temizliğine dikkat edeceğiz Bütçe disipliniyle ilgili sorunu doğru yöneteceğiz. Belediyelerde enerji verimliliği çalışmaları yapacağız. Ana arterlerdee kazı ve çukur gibi tamir edilmesi gereken her şeyi hemen düzelteceğiz. İzmir'de tamir edilmeyen yer kalmayacak. Kazı yapan tüm şirketler çok sıkı bir şekilde denetimlenecek. UKOME kararları buna göre takip edilecek" ifadelerini kullandı.
9 BAŞLIKTA BELEDİYE
9 Başlıkta belediyeciliği anlatan Tugay, "Planlama her şey, doğru yapılmazsa diğerleri de olmaz. İlk başta yaptığınızla sonra yaptığınız kopuksa o çalışmanın doğru bir noktaya gitmesi mümkün değil. O nedenle şehrimizin 2050 yılını kapsayacak şekilde planlanması gerekiyor. İzmir Planlama Ajansı bu noktada rol oynayacak, en kısa sürede planlamalarımızı yapacak. Ben ilk sorduğumda 2 senede yapılır dedi, 1 olmaz mı dedim zor dediler. 1,5 seneye İzmir’in tüm alanlarının planı yapılacak, ekibe güvenerek söylüyorum… İzmir bunu başaracak! Yeni yerleşim alanları kuracağız, İzmir bir süredir kendi kendisine yerleşiyor. Bu anlayış ile 5 yıl içinde İzBB 25 bin sosyal konut yapacak, hepsi de çok kaliteli yaşam alanı olacak. Size söz veriyorum. Bu planlamayı yaparken kentimizin doğa ile uyumunu bozmayacağız. Kentin içindeki doğayı bozmayacağız, ekolojik restorasyon yapacağız. Yeni kırsal alan planlaması yapacağız. 3 milyon kişi metropolde yaşıyor, burası çok dar. Hepimizin hayalinde kırsal bölgelerde yaşamak var ama gittiğimizde oradaki sorunların halledilmediğini görüyoruz. Kırsal sadece tarım değil yaşam alanıdır. Kırsalı yerleşim açısından çekim alanı yapmamız lazım. Kırsal Planlama Daire Başkanlığı kuracağız ve kırsalı planlayacağız. Dirençli ve kendine yeten havzalar programımızı başlatacağız. Kentlerimiz olabilecek krizlerde ayakta kalmalı. Bunlar çok uzun konular ama bakışımız şöyle: Bölgeleri havza olarak bölmeliyiz. Buralarda suyu öyle bir yapalım ki gelecekte kriz yaşamayalım, mesela kendi gıdası orada yaşayan nüfusa yetkin, enerjisi kendisine yetsin hatta mümkünse fazladan üretsin. Kendisine yeter havzalar hem normla yaşamda hem de afet durumlarında sağlanmalı. Bunlar olgunlaştırarak, bilimsel temelli fikirler. İzmir’i bölgesel olarak planlarken kendisine yetmesini sağlayacağız. Avrupa’da bir hareket var, bağımsız yaşam hareketi kent ağı, İzmir’i buna dahil edeceğiz. İzmir’in en önemli sorunu ebette deprem. Deprem Master Planı yapacağız. Deprem odluğunda önceden hesaplayıp gerekeni yapmış olacağız. Bu şehrimizin ihtiyacı. Şu anda İzmir’in hangi faylar üzerinde oturduğu ve bir kısmı yapılmış zemin etüdü, bir bölümü yapılan yapı envanteri çalışmalarımız var. 99 yılında yapılmış bir Deprem Master Planı var ama günümüzün ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Biz bunu yapacağız, eleştirmek isteyen eleştirebilir. Kentsel dönüşüm için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız. Riskli binaları bilip Allah2a emanet olun gibi bir yerel yönetim anlayışı olmaz. Riskli binaların hepsi dönüşmeli, yapmamız gerekeni yapacağız. İzBB’nin yerinde kentsel dönüşüm planları var, bunların işleyişi piyasa koşulları nedeniyle bozuldu. Ben Karşıyaka’da tepede oturuyorum bir kısım binaları görüyorum ve ‘Allah korusun deprem olur da bu binalara bir şey olur mu?’ diye endişe ediyorum. Türkiye’de kim bu konuda çalışma yaptıysa onu dinleyeceğim. İstanbul’daki binaların yıkımını belediye üstleniyor bunu İzBB’de yapar. İzmir’in gücü bu sorunu çözmeye yeter" ifadelerine yer verdi.
KARABAĞLAR ÜZERİNDEN AK PARTİ'YE YÜKLENDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karabağlar'ın dönüşümü hakkında yaptığı açıklamada, "Karabağlar’ın süratle bir kentsel dönüşüm ve değişime ihtiyacı var. Hadi bakalım İzmir’in belediyesi zatı şahanelerinde. Niye burayla ilgili bir çalışma yapmadınız? Hadi yapın çalışmayı. Karabağlar’ı bir şöyle değiştirin, dönüştür. Bir adım atın be. Yok. Yok. Orada yaşayan insanlar insan değil mi?" demişti. Erdoğan'ın sözlerine yanıt veren Cemil Tugay, "İzmir'de Karabağlar'ı Cumhurbaşkanı kötü olarak gösterdi. 540 hektarlık alan riskli alan 12 yıldır dönüşüm bekliyor. Tüm yetki bakanlıkta. Belediye en ufak olumsuz bir tavır göstermemiş ona rağmen 12 yıldır bir çivi çakılmamış. Karabağlar belediye balaknı ile konuyu görüştüm. Neden yapmadıklarını sordum ve kendisi bana, 'bunlar rantçı' dedi. Bize hikaye anlatıyorlar. Yaptıkları tek şey rant projesiyle birilerine fayda sağlamak" dedi.
İZBETON KENDİ İŞİNİ YAPACAK!
İZBETON'un sadece yol ve kaldırım yapacağını belirten Tugay, "Ben hiçbir yurttaşımızın bir depremde enkaz altında kalmasını istemiyorum. İzmir'de bütün binalar incelenecek ve öncelikli binalar belirlenecek. İZBETON sadece kaldırım ve yol ile uğraşacak. Yol onarım ve iyileştirmeler yapılmalı, İzmir daha fazla parke taşı üretmeli. İZBETON'un diğer işleri bırakarak buna yönelmesi noktasında görüşüm kesindir. İZBETON önce tamiratları sonra yenilemeleri yapacak. Ege şehir ve planlama ise kentsel dönüşüme bakacak. Su, kanalizasyon, elektrik, telefon gibi altyapılar gözden geçirilecek" dedi.
"BÜYÜKŞEHİR İÇİN GURUR DUYACAĞIMIZ BİR BİNA"
Büyükşehir Belediye binasının eski yerinde simge bir mimari ile yapacağını aktaran Tugay, "İzmir'in kamusal alanlarının tasarımıyla ilgili yeni bir sayfa açacağız. Pazaryerlerinde, spor tesislerinde, kütüphanelerde ve her türlü tesiste daha çağdaş ve bize keyif verecek tesisler yapabiliriz. Bunun için tasarım rehberine ihtiyacımız var. Haftanın 7 günü kullanılabilecek bir sosyal tesisler yapabiliriz. İzmir'in kamusal alanlarıyla ilgili olarak bir konsept tasarım rehberi olacak. Belediyemizin bir hizmet binasına ihtiyacı var. Benim kendi kişisel görüşüm Konak Meydanı'nda eski yerinde yapılmalı. Mimari olarak kentimizin simge binalarından biri olabilir. Gurur duyacağımız bir binayı inşa edebiliriz. Kamuoyunun takdirine sunacağım ve onaylarsanız Konak'ta eski yerinde ve bize keyif verecek bir belediye binamız olacak ve fuardaa çalışan arkadaşlarımızı oraya davet edeceğim" ifadelerini kullandı.
ULAŞIM İÇİN YATIRIM YAĞMURU
Ulaşım projelerini anlatan Tugay, " Akıllı kavşakları arttıracağız. Trafiğin sıkıştığı noktalar var, katılım ve ayrılma noktalarında düzenlemeler yapacağız. Alt ve üst geçitleri yapacağız. Bayraklı’yı denizle buluşturacağız. Alsancak Garı’nın yer altına alınması zor ama başaracağız. Anadolu Caddesi üzerinden geçen Mavişehir’i Cumhuriyet Mahallesi’ne bağlayan 15 dakikada yürüyerek deniz kenarına inebildiğiniz bir bağlantı yapacağız. Karşıyaka İskelesi ve çevresi yeniden düzenlenecek. Karşıyaka iskelesinin sağında ve solunda girinti şeklinde deniz alanı var ve her zaman kirlidir. Hiçbir şekilde de kullanılmaz. O alanı doldurduğumuzda büyükçe bir yer kazanacağız. O bölgeyi otopark ya da tesis gibi kullanacağız. İskelenin her iki yanında da vapurlar için çekek alanları oluşacak. Yayalar çarşı tarafından iskele tarafına çok daha güzel üstgeçit ile geçecek. Araç trafiği de kesintisiz olacak, esnafın da işini bozmayacak. Karabağlar-Gaziemir metrosu onay bekliyor. Onaylanması için her şeyi yapacağız. Karabağlar ve Gaziemir metro ağına dahil olacak ve Konak'a bağlanacak. Karşıyaka Çiğli tramvayı İZBAN'a bağlanacak. İZBAN seferleri sıklaştırılacak ve TCDD ortaklığı nedeniyle sıklaştırılmıyor. Bu duruma da çözeceğiz. Şehir Hastanesi için monorya yapacağız ve Türkiye'de ilk olacak. Bisiklet köprüleri yapacağız. İZDENİZ taksi çok kolayca devreye sokulabilir. İlk 6 ayda başlatacağız. Çok daha hızlı ulaşım için deniz yolu alternatifimiz olacak. Halkpınar'da bir aktarma istasyonu var. Bu istasyonda yaşananları görmek gerekiyor. 2030 yılında bu aktarma istasyonunu bir günde 1 milyon kişi kullanacak. Bu aktarma istasyonunu düzenleyeceğiz. Avrupa'da aktarma yaparken keyifli alanlardan geçiyorsunuz. Türkiye'de bu konuda eksiğimiz var. Halkapınar aktarma istasyonu şu an en dramatik şeylerin yaşandığı bir istasyon. Orası sadece aktarma yapılan yer değil. İnsanların insan muamelesi görmesi gereken yerler. Biz bu alanların bağlantılarının düzgün şekilde kurgulayacağız. Otogar için Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı projeyi sahipleneceğiz ve sorunu çözeceğiz. Bir çok ilçemizde semt garajına ihtiyaç var. İhtiyacı olan semt garajlarını yapacağız. Otopark projelerimiz var. Çok işlevli katlı otoparklar yapacağız. Karavan parkları yapacağız" ifadelerini kullandı.
"KÖRFEZ'DE YÜZERİZ"
Büyük kanal projesinin yenilenmeye ve kapasite artışına ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Tugay, "Bunu vaat olarak değil bilgilendirme olarak görün. Biz arkadaşlarımızla karar verdik bu hattı, yenileyeceğiz dedik ve önümüzdeki yıllarda bu konuda yaptığımız çalışmaları göreceksiniz. Bu konuda kim başkan olursa olsun çalışma yapmalı. Taşkınlarla ilgili kıyı düzenlemeleri lazım. Bunu Kordon’da fırsata çevireceğiz, Bostanlı’daki ortamı hayal edin, o tarz bir şey olacak. Her ilçede bir atık su arıtma tesisi olmalı. Olmayanlar sırasıyla yapılacak. Körfez’de sirkülasyon kanalı ve doğal yaşam adası yapacağız. 'Yüzecek misiniz?' diyorlar ama önce ben yüzmeyeceğim. Başkanımız 'yüzeceğiz' dedi sonra olan oldu biz de yüzeriz canım. Semt marinaları yapacağız, bir tanesi Karataş ve Karantina arası. Bu proje hayalperestlerce değil işin uzmanlarınca yapıldı. Körfez’de halk plajları yapacağız. Sahilevleri ve Güzelbahçe’ye yapacağız. Oralar temiz yüzülebiliyor. Yeraltı suyu haritaları, 2050 yılında susuz kalmamamız için bir iş. İki barajdan su alarak İzmir’in su sorununu çözmemiz mümkün. Savaştepe ile İzmir’i bağlayıp sorunu çözebilir ve yazın su kesintisi yaşamadan ucuz suyu temin edebiliriz. Aslında bunu DSİ yapar dağıtımı belediye yapar ama o ilişkiyi kurmak belediye başkanlarının görevidir. İzmir’in susuzluk yaşayamayacağını şimdiden size söyleyebilirim" dedi.
"EGE MUTFAĞI YÜZÜNDEN BU HALDEYİM"
İzmir'in sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planına dikkat çeken Cemil Tugay, " Biz Karşıyaka'da bu konuya çok önem verdik. Biz iklim krizinin getirdiği olumsuzlukları başından kesmek için enerjiyi atık yönetimini, yeşil bölge planlamasını yapacağız. Yeşil şehir olma yolunda bir planımız var. İzmir'e laf söyleyenlere gönderme yapıyorum. Onlar nereden ne kazanır diye baktıkları için yeşil onların umrunda değil. Zeytin fidanlarını biz dağıtmadık direkt ektik. Öyle bir yere ektik ki kesin büyüyecek ve zeytinleri biz yiyeceğiz. İzmir'in bir yerel yönetim geneleği var. Üretici kooperatiflerini destekleyeceğiz. Adil olaacağız ve kooperatif çeşitliliğini gözetleyeceğiz. Sadece alımlarla değil ürün depolama, tarım makinaları parkları kurarak desteği genişlketeceğiz. İZTO ve İTB'yi de tebrik ediyorum. Onlar Türkiye'de tarım konusubnda önemli çalışmalar yapıyor. Beleidyeler onlardan daha az katkı vermiştir. Borsa'nın Tarım teknolojileri Merkezi'ne ortak olacağım. Topraksız tarım için yapılan çalışmaya da katılmayı çok isterim. Teknolojinin daha fazla kullanıldığı tarım 4.0'ı çiftçi ve üreticilerin kullanması için üzerimize düşeni yapacağız. Markalaştırmalar içibn arge merkezi kuracağız. Soğuk hava depoları kuracağız. Agro-turizm projeleri hayata geçireceğiz. Gastronomi eğitimleri vereceğiz. Ege mutfağı kadar güzel bir mutfak yok o yüzden bu haldeyim. Bizim gastronomimiz şehrimizin en önemli değerlerinden biri. Mutlaka markalaştırmamız ve dünyaya anlatmamız lazım. İzmir bunu hak eden bir yer. Her türlü gıdanın sağlıklı üretilmesi için çalışacağız" ifadelerine yer verdi.
‘DÜNYAYA ÖRNEK OLACAĞIZ’
Yenienebilir enerji yatırımlarından bahseden Tugay, “Yenilenebilir enerji yatırımlarımız en üst seviyeye gelecek. Hedefimiz jeotermal ile 250 bin konutu ısıtmak. Bu çok ciddi bir kaynak, Balçova’da çevreye zarar vermeden 25 bin konut ısınıyor ve doğalgazdan çok daha ucuz maliyetli. Bir hocamız ‘Katar’da 10 bin metreden jeotermal çıkartmaya çalışıyorlar’ dedi. Bizde çok daha ciddi ısılarda çıkıyor. Bazı yerlerde bulduk, çevreye zarar vermeden 30-35 bin konut ısınacak. Ruhsatı verildi, sondajı yapılacak. Helil Kınay, çevre mühendisi bu konuda çok bilgisi var. CHP bu dönem çok yetkin inanılmaz insanlarla dolu… Enerjide verimlilik konusunu pek çok şeyin önüne koyacağız. Çöpler dönüştürülebildiği kadar dönüştürülmeli, dönüştürülemeyenler için en ideali yakarak yok etmek. Yakarken de enerji üretiyorsunuz. Buna finans da çok kolay bulunuyor, İzmir’in en çok ihtiyacı olan o. Harmandalı’na artık çöp dökmeyeceğiz, tesisimiz ile yakarak yok edeceğiz. Dünya kompost konusunda İzmir’i örnek gösterecek, bakın Türkiye değil dünya diyorum. Üretime, markalaşmaya, pazarlamaya nitelikli iş gücüne ve kooperatiflere destek olacağız. Altyapı, sosyal ve diğer belediyecilik hizmetlerine ilave olarak kalkınma belediyeciliği de yapacağız. Ege bölgesinin tümünün planlanmasında olacağız. Bu benim çok önemsediğim projelerden bir tanesi, başarma ihtimalimiz çok yüksek. Başardığımızda birilerinin bize kader olarak dayattığı şeyleri aşacağız. Kırsal havza istihdam ve istatistik ofisi kuracağız. Biz gençlerin kooperatiflere destek olmasını ve sahip çıkmasını istiyoruz. İstihdam ofisleri kuracağız, meslek fabrikasını daha işlevli hala getireceğiz. Girişimcilik merkezini arttıracağız ama neden her semtte olmasın ve neden birbirleri için daha uyum içinde çalışmasınlar?” dedi.
‘KEMERALTI’ VE ‘KÜLTÜRPARK’ PROJESİ
Tugay, “Kültürpark ‘a beton dökülmeyecek bunun sözünü veriyorum. O bölgenin akciğeri olan yeşil alan olarak korunacak. Ama mesela kitap fuarını, kültür ve spor faaliyeti orada yapılabilir. Kemeraltı’nı sadece alışverişten ve kültürden çıkartacağız. İzmirliler daha aktif Kemeraltı’na gelecek. Kent kütüphanesi yapalım ve kimin adını vereceğimizi de o zaman karar verelim. Karşı çıkılmazsa İzmir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası kuralım. Elektrik fabrikasını müzeye dönüştüreceğiz. Mavişehir’deki opera binasını İzmir halkına soracağız. Yüzme havuzlu spor kompleksleri yapacağız. Spor istasyonları kuracağız, konteynerlerde spor malzemeleri olacak” diye konuştu.
HÜKÜMETE STAT RESTİ!
Karşıyaka stadı üzerinden hükümete yüklenen Tugay, "Karşıyaka’ya stat yapacağız. Süreci başından sonuna takip etmiş birisi olarak… Bugün kalkıp utanmadan konuşan insanlara Karşıyaka’nın onuru ile oynamayın. Ya yapın ya da bize verin biz yapalım" ifadelerine yer verdi.
ŞEHİR HASTANELERİNE TEPKİ: HASTA OLMANIZI İSTİYORLAR
Sağlık projelerinden bahseden Tugay, "Bu kentin bir sağlık profilinin çıkması lazım. Bir sağlıklı kent eylem planı yapmamız lazım. İnsanlarımızın sağlıkları sahipsiz hale geliyor. İnsanşar hasta olsunlar da müşteri olarak şehir hastanelerine gitsinler diye uğraşıyorlar. Biz İzmir'de bir bilim kurulu kuracağız ve bu kurul İzmir'de insanların, hayvanların, canlıların hasta olmaması için çalışacak. Dvelet ve kamu kurumu kafaya koyarsa insanların nasıl hasta olmasına engel olacağını göreceğiz. Doktorların birinci görevi insanların hasta olmamasını sağlamaktır. Onlar hasta olsun da bize müşteri gelsin zihniyetini kınıyorum. Biz Eşrefpaşa Hastanesi'ni büyüteceğiz. İleri yaştaki yurttaşlarımız için eylem planımız olacak. Sayai böleglerine poliklinikler kuracağız. Sağşıksız iş ortamlarında çalışan arkadaşlarımıza Eşrefpaşa hastanesi ücretsiz hizmet verecek Gıda stratejisi belgemiz olacak. İzmir'de gürültü ve ışık kirliliği var. İnsanlarımızın gürültü ve ışıktan rahatsız olmamaları için etkili çalışmalar yürüteceğiz. Yaban hayvanlarının da sağlıklı olmasını amaçlıyoruz. Hayvan sağlığı için start-up programları hazırlayacağız" dedi.
SOSYAL BELEDİYECİLİK
Sosyal kırılganlık haritası oluşturulacağını vurgulayan Tugay, "Buna göre nereye ne yatırım yapacağımızı belirleyeceğiz. Semt evleri kuracağız. Buralarda aşevlerini ve sosyal dayanuşma marketleini çoğaltacağız. Öğrencilerimize burs konusunu çeşitliliğini arttıracağız. Öğrencilerimiz için bir müdürlük kuracağız. Yurtlarımızı çoğaltmalı ve ücreti makul yapmalıyız. Devlet yetersiz kalıyorsa açığı kapatmalıyız. Çağdaş köy atölyeleri yapmalıyız. Süt kuzusu dağıtımına devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"KARİYER VEYA ZENGİNLİK İÇİN DEĞİL"
Proje tanıtımının ardından Tugay Biz kendimize kariyer yapmak için değil, birilerine hava atmak için ya da kendimizi zenginlik sağlamak için değil, ülkemize sahip çıkma kararlılığında olduğumuz ve bu ülkeye inandığımız için Mustafa Kemal Atatük için yapıyoruz. Bu mücadele son insanımız kendisini iyi hissedene kadar bu ülkenin onuru en yükseğe çıkana kadar devam edecek" ifadeleriyle sözlerini bitirdi.