Ege Postası
Geri

Çeşme Belediyesi tarihi değerlere sahip çıkıyor

İzmir'in Çeşme Belediyesi, kent merkezindeki tarihi hamam ve Çiftlik Mahallesi'ndeki eski Rum mezarlığı ile Kemik Odası'nı restore ediyor.
Çeşme Belediyesi tarihi değerlere sahip çıkıyor
Haberler / Yerel Yönetimler
19 Kasım 2016 Cumartesi 09:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, dünya mirası olan tarihi eserlerin restorasyonlarını yaparak ayağa kaldırmaya çalıştıklarını vurguladı. Başkan Dalgıç, "Çeşme merkezinde bulunan harap durumdaki tarihi hamamın restorasyonu ile işe başladık. Şimdi de Çiftlik mahallemizdeki eski Rum mezarlığının etrafındaki duvarları ve içindeki Kemik Odası'nı, aslına uygun olarak restore ediyoruz. Bu yılın sonuna kadar Çiftlik mahallemizdeki restorasyonu bitirmeyi hedefliyoruz. İlçemizdeki tarihi değerleri, her yıl, bütçemizin elverdiği oranda, aslına sadık kalarak restorasyonunu yapıp Çeşme'mize kazandıracağız" diye konuştu.

GEÇMİŞİ DİKKAT ÇEKİCİ

Çiftlik Mahallesi'nde restorasyonu süren Kemik Odası'nda bulunan kitabede, yapım tarihinin 1876 yılına dayanıyor. Eskiden Rumların yerleşim yeri olan Çiftlik'te, mezarlıkta yer açmak için daha önce ölenlerin kemikleri dini vecibelere göre yıkandıktan sonra, Masatlık adı da verilen Kemik Odası'nın içindeki mahzene atılıyordu. Restorasyon sırasında Kemik Odası'nın mahzeninden çok sayıda kemik çıkarılarak koruma altına alındı. Mezarlığın etrafını çeviren ve büyük bölümü ayakta olan çevre duvarı da aslına uygun olarak örülmeye başlandı. Çeşme Belediyesi yetkilileri, Aralık ayı sonunda tamamlanması hedeflenen restorasyonun 219 bin 777 liraya ihale edildiğini açıkladı.

ASLINA UYGUN RESTORE 

Öte yandan geçen şubat ayında restorasyonuna başlanan tarihi Çeşme Hamamı'nda da çalışmalar devam ediyor. 19. yüzyılda yapılan tarihi hamam, birkaç kez onarılarak hizmete açılmıştı. Ancak geçmiş yıllarda yapılan onarımların aslına uygun olmaması nedeniyle birçok bölüm yıkılarak, aslına uygun restorasyonuna başlandı. Tarihi hamamın yanına yapılan tuvalet de yıkılarak hamamın etrafı temizlendi. Tarihi hamamın dış duvarları ve çetısındaki çalışmalar büyük ölçüde tamamlanırken, iç bölümündeki çalışmalar sürüyor. Çeşme Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, tarihi hamamın restorasyonu, 1 milyon 161 bin 696 liraya ihale edildi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası