Ege Postası
Geri

Çeşme'de Sakız Koyunu şenliği

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde, yöreye has bir ırk olan Sakız koyunu yetiştiriciliğine dikkat çekmek için bu yıl 5'incisi düzenlenen Sakız Koyunu Şenliği, renkli görüntülere sahne oldu.
Çeşme'de Sakız Koyunu şenliği
Haberler / İzmir
28 Eylül 2014 Pazar 12:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Sakız koyunu besicilerinin Çeşme sokaklarında, davul ve zurna eşliğindeki kortej yürüyüşüyle ile başlayan şenlik, Çeşme halkı ile sektör temsilcileri yanında yerli ve yabancı turistlerden de büyük ilgi gördü. Çeşme Kültür ve Turizm İlçe Eski Müdürü ve Belediye Meclis üyesi Osman Kabasakal'ın keyifli sunumuyla gerçekleşen şenlikte Cumhuriyet Meydanı'nda sahneye çıkan zeybek ekibi büyük alkış aldı. Açılış konuşmasını yapan CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, festivalin amacının, bölgeye has bir ırk olan Sakız koyununun yetiştiriciliğine dikkat çekmek olduğunu söyledi. İlçenin önemli bir dokusu olan Sakız koyununu yaşatmak, geliştirmek ve turizm değerini arttırmayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Dalgıç, "Festival kapsamında yapılacak yarışmalarda sadece güzel koyunları değil, Sakız ırkının özelliklerini en iyi taşıyan ve gösteren koyunların sahiplerini ödüllendirdik. Çeşme, bu ırkın en iyi korunduğu bölgelerin başında geliyor. Sadece Sakız ırkı değil, Çeşme'ye özgü kavun ve sakız ağacı gibi yerel değerlere de uluslararası nitelikteki organizasyonlar ile sahip çıkmayı sürdüreceğiz
 
Önümüzdeki yıldan sonra şenliğini uluslararası bir duruma getirmeye çalışıyoruz. Yunanistan'ın Sakız Adası'yla özdeşleşen bir yapı. Seneye oradan da üretici ve bilim adamlarıyla, şenliği iki güne çıkartacağız. İlk gün sempozyum ve tartışmaların, daha sonhraki günler ise yarışmaların yapıldığı bir şenlik haline getirmek için uğraş veriyoruz" dedi.
 
YETİŞTİRİCİ ÖZ DEĞERİNE SAHİP ÇIKTI!
 
Yok olma ve karışma tehlikesi altında kalmış olan Sakız ırkının, ıslah çalışmaları, festival ve diğer etkinliklerle ari kalmasının önemine dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirten İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise birlik olarak, "Halk Elinde Islah çalışmaları" ile Çeşme'de Sakız koçu, Karaburun'da ise Karaburun Kıl Keçisine sahip çıkıldığını, genetik ıslah çalışmalarının "Milli bir mesele" olduğunu kavrayan küçükbaş hayvan yetiştiricisinin kendi öz değerlerini koruyarak büyük bir iş başardığını kaydetti.
 
ÇEŞME'NİN GÜZELLERİ SAKIZ GİBİ
 
Irk özelliklerini en iyi taşıyan Sakız koçu, toklu ve koyunların ödüllendirildiği güzellik yarışmasında ise koyun kategorisinde, Levent Kunter birinci, Hasan Saatli ikinci, Tufan Ekmekçioğlu ise üçüncü oldu. Toklu kategorisinde ise birinciliği Hulusi Baysal, ikinciliği Deniz Özdirin, üçüncülüğü ise Kazım Beyaz elde etti. En Güzel Sakız Koçu kategorisinde ise Hulusi Baysal birinci, Levent Kunter ikinci ve Ahmet Şimşek üçüncü oldu. Yarışmada birinciler 5 bin, ikinciler 3 bin, üçüncüler ise 2 bin liralık para ödülünün sahibi oldu. (DHA)
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası