Çeşme’de 40 yıl aradan sonra geçtiğimiz yıllarda tekrar başlayan sakız üretimi ekonomiye güç kazandırıyor. 'Çeşme'den Sakız Damlıyor' projesi kapsamında sakız ağaçları için dördüncü kez hasat töreni düzenlendi. Törene Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ın yanı sıra Çeşme Ziraat Odası Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Süleyman Özer, Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, Belediye Başkan Yardımcısı Yıldırım Aktugan, Belediye Meclis Üyeleri, sakız üreticileri ve vatandaşların katıldı.
Törende sakız ağaçlarına ilk çiziği atan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Kurduğumuz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz ile Çeşme’deki üreticilerimizi destekliyor. Tohum merkezimizde ürettiğimiz Karakılçık buğdayı, Çeşme Anasonu, Çeşme Kavunu, Beyaz soğan gibi yerel değerlerimizi piyasanın üzerinde bir bedelle alım garantisi vererek çiftçilerimize dağıtıyoruz.
Bütün bunların içinde Sakız bizim en kıymetlilerimizden biri. Elli yıl aradan sonra dört yıl önce yeniden başlattığımız sakız hasadı etkinliğimizle, sağlık, kozmetik ve gıda sektöründe inanılmaz bir yeri, ciddi ekonomik getirisi olan Sakız ağaçlarımızı çoğaltmaya, dünyada sakız üretiminde söz sahibi olmak için adımlar atmaya başladık” dedi.
50 kilogram damla sakızı üretildi
Pandemi koşulları ve ekonomik zorluklara rağmen, ülkenin geleceği için çok önemli olduğuna inandığı bu hamleden geri adım atmadığını dile getiren Oran, “Geçen yıldan bugüne mevcut ağaçlarımıza ek olarak belediyeye ait ağaçlarımızdan havai köklendirme metodu ile 2 bin yeni sakız fidanı çoğalttık. 20 bin sakız ağacı fidanı dikilmek için hazır. Çeşme’de ilk defa 5 kilogramı belediyemizin ağaçlarından olmak üzere 50 kilogram damla sakızı üretildi. Bu konuya büyük özen ve özveriyle eğilen yerli üreticilerimiz de yaklaşık iki bin yetişkin sakız ağacından on iki bin yeni fidan ürettiler.
Verdiğimiz ürünler ile üniversitelerde bilimsel araştırmalar sürdürülüyor. Maltepe Üniversitesi Farmakoloji bölümü Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’de Uluslararası seminerde Çeşme Damla Sakızı’nın bilimsel faydaları üzerine sundukları çalışma ile Çeşme Damla Sakızı’nın bilimsel faydaları dünya literatüründe yerini aldı” diye konuştu.
“10 bin yeni sakız fidanı üretimi hedefimizi gerçekleştireceğiz”
Alaçatı Ot Festivalimizde yerli üreticilerin sakızdan ürettikleri kozmetik ürünlerin de yer aldığına dikkat çeken Oran, şu şekilde konuştu: “İşin özü; sürdürülebilir bir anlayışla, akılla, bilimle, yerli üreticilerimizle kol kola, çok doğru bir yolda çok güçlü adımlarla yürüyoruz. Geçmiş yıllarda söylediğim gibi bu Çeşme’nin 20 yıl sonrasının, 50 yıl sonrasının, yani çocuklarımızın geleceğinin projesidir. Çeşme’yi geleceğe taşıma projesidir. Bir yandan Çeşme Sakızı’nın coğrafi işareti sürecinin sonuçlanmasını beklerken, diğer yandan her yıl on bin yeni sakız fidanı üretimi ve buna bağlı olarak yıllık yüz kilogram damla sakızı hedefimizi kısa sürede gerçekleştireceğiz. Çeşme’yi sahip olduğu zenginlikleri koruyup çoğaltarak geleceğe taşıyacağız.”