İZMİR- Olumsuz hava koşullarından en fazla etkilenen yerlerin başında, koooparatif üreticilerinin merkezi haline gelen Menderes ve İnciraltı'ndaki seralar yer alıyor. Bu bölgedeki çiçek üreticilerinden Cengiz Yakar zararının 100 bin TL olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Benim gibi yüzlerce çiçek üreticisi aynı durumda. Seralarımı yağmur suları bastı, ardından yağan dolu ve geceleri eksi 5'lere düşen hava sıcaklığı nedeniyle çiçeklerim kurudu, mantar hastalağına yakalandı. Şiddetli rüzgar seralarımızın kaplamalarını parçaladı. 15 dönüme diktiğim starliçe çiçekleri köküne kadar kurudu. Bu çiçek kolay yetişmiyor. Diktikten sonra 7 yılda büyüyor. Bankalardan aldıkları kredilerle ayakta kalan üretici zor durumda. Bu olumsuzluklar, daha zararımızı kapatmadan önümüzdeki yıl da bizi etkiyecek."
'ÜRETİCİ İTHALATA YÖNELDİ'
İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Mesut Tutar da, geçen yıl yağan kardan çiçeklerin zarar gördüğünü, bu kış da fırtına, dolu ve yağmurun etkili olduğunu kaydederek şöyle konuştu:
"Hem üretici hem de biz şanssız bir yıl daha geçiriyoruz. 14 Şubat Sevgiler Günü'nde yine ithalata yöneleceğiz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kolombiya, Kenya'dan gül getireceğiz. Hava koşulları kötü gittiğinde çiçek üretiminde de düşüş oluyor. KDV oranı yüksek olduğu için kaçak çiçek satanlar da çoğaldı. Üretici ve satıcı para kazanmak için özel günleri bekliyor, ancak hayal kırıklığına uğruyor. Artık ülkemizde üretime değil ithalata yönelik bir anlayış var. Üretici bitiyor. İzmir'de iki büyük çiçek kooperatiften biri kapandı. Üreticinin tek dayanağı 5 bin üyesi bulunan Flora Çiçekçilik Üretim Pazarlama Koopearatifi kaldı. Hem üretici hem de çiçek satıcılarının yaşadıkları sorunlara kulak verilmeli, birileri bizlerin sesini duymalı." (DHA)