ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çiğli Belediyesi ile Genel-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayınca grev kapıya dayandı. Belediyenin önerdiği zam teklifi sendika tarafından kabul görmeyince zam pazarlıkları tıkandı ve işçiler grev için hazırlıklara başladı.
740 ÇALIŞAN GREVE ÇIKMAYA HAZIRLANIYOR
Çiğli'de yaşanan toplu sözleşme bilmecesi adım adım greve ilerliyor. Çiğli Belediyesi'ne bağlı KAFESAN A.Ş. şirketinde çalışan 740 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerine masa başında uzlaşma sağlanamadı. Toplam 2 yılı kapsayan yeni dönem toplu sözleşme kapsamında belediyenin sunduğu yüzde 8’lik zam teklifi işçilerin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 5 No'lu Şube tarafından kabul görmeyince süreç arabulucuya taşındı. Kriz arabulucu sürecinde de çözüme kavuşmadı ve işçiler bugün sendika önderliğinde eylem yaparak grev kararını belediyeye astı. Önümüzdeki iki aylık süreçte belediye ile sendika uzlaşamadığı takdirde farklı birimlerdeki yaklaşık 750 çalışan süresiz iş bırakacak ve ilçedeki birçok temel hizmet kesintiye uğrayacak.
ÇİĞLİ İŞÇİSİ YÜZDE 8’LİK ZAMMA HAYIR DEDİ
Çiğli Belediyesi önünde düzenlenen eylemde işçilere seslenen ve belediye yönetimine masa başında uzlaşma çağrısı yapan DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, taleplerinin insanca yaşanabilir ücretler olduğunu hatırlatarak "Biz KAFESAN işçileri olarak toplu sözleşme sürecinin uzlaşma ile çözülmesinden yanayız. İşimizi aksatmayı ya da Çiğli halkının sorun yaşamasını istemiyoruz. Sorun grev uygulamasından önce çözülmelidir. Belediye başkanının adım atmasını bekliyoruz. Aksi takdirde tek yol grev olacaktır. Aldığımız grev kararı çocuklarımızın ailelerimizin çıkarlarını korumak içindir. Taleplerimizden ödün vermemiz beklenmesin. Yükselen hayat pahalılığı altında yaşam savaşı veren emekçilerin evlerine götürdükleri ekmek küçülmüş, ihtiyaçlarını karşılamaları imkansız hale gelmiştir. Toplu sözleşme hakkı yaşam hakkı gibi anayasal ve demokratik hakkımızıdır. Sorunlar çözülmez ise başvuracağımız yöntem grevdir. Bu hakkımızı kullanmaktan asla çekinmeyiz. Amacımız müzakere ile haklarımızın verilmesidir. Çiğli’de verilen ücretler yetersizdir, buna hayır diyoruz” diye konuştu.
KARA: GREVDEN YANA DEĞİLİZ
Eylem sırasında “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “Başkan şaşırma sabrımızı taşırma”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atan KAFESAN emekçileri 16 Nisan referandumu için de “Hayır” mesajı verdi. Genel İş Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Verilen yüzde 8’lik zam rakamının enflasyonun altında kalmasına hayır diyoruz. Daha önceki ÇİĞBEL döneminden kalan alacaklarımız ödenmediği için hayır diyoruz. Geçinemiyoruz, hayır diyoruz. Kamuoyuna ücretlerimizin 4 bin 700 lira olarak yanlış aktarılmasına ve ücreti hiç almadığımız için hayır diyoruz.”
GREV HALAYI ERKEN BAŞLADI
Basın açıklamasının ardından işçiler grev eylem kararını sloganlar eşliğinde belediye hizmet binasına asarak grev sürecinin startını resmen verdi. Kafesan işçileri daha sonra eyleme halaylar ve ıslıklar eşliğinde son verdi.