Ege Postası
Geri

Çiğli'de krizin yeni adı: ÇİGBEL

​Geçtiğimiz aylarda art arda gelen maaş krizleri ve taşeron tehlikesi ile boğuşan Çiğli Belediyesi personeli geçen ay yaşanan ihale sürecinin ardından bu sefer de yaşadıkları hak kayıpları sonrasında şoka uğradı. Temmuz ayı maaşlarını eksik alan Çiğ-Bel işçisi bir günlük iş bırakma eylemi düzenleyerek, belediye önünde yaşadıkları mağduriyet nedeniyle yönetimi protesto etti.
Çiğli'de krizin yeni adı: ÇİGBEL
Haberler / Yerel Politika
25 Ağustos 2014 Pazartesi 14:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Haziran ayında gerçekleşen hizmet alım ihalesi sonrasında belediye şirketi KAFE-SAN’dan ÇİĞ-BEL’e geçen 715 belediye personeli yine sıkıntılı günler yaşıyor. Belediyenin Park ve Bahçeler, Fen İşleri ve Temizlik İşleri birimlerinde çalışan işçiler, 1 Temmuz 2014 tarihinde iş başı yaptıkları ÇİĞ-BEL şirketinde maaş ve sosyal haklarda yaklaşık 200 TL’lik kayba uğrarken, ilk maaşlarında yaşadıkları mağduriyeti belediye önüne taşıdı. Şantiye önünden belediyeye yürüyen işçi, düzenlediği eylemde Başkan Hasan Arslan’a seslenerek “Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
 
 
GERGİNLİK ŞANTİYEDE BAŞLADI
Öğlen saatlerinde belediye şantiyesinden hizmet binası önüne gerçekleşen yürüyüşün ardından burada bir basın açıklaması gerçekleştiren ve personel adına açıklama yapan işçilerin örgütlü bulunduğu Genel-İŞ Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin, “Sabah şantiyede hoş olmayan şeyler yaşanmış. Bazı işveren yetkilileri, işçi arkadaşlara agresif davranışlarda bulunmuş. Hem buna bir tepki olarak, hem de ücretlerde yaşadığımız mağduriyet sonrasında bugün bir uyarı ve iş bırakma eylemi yaptık. Ortada bir mobbing uygulaması var, tehdit var. Bir takım haddini aşan davranışlar var. Bugünkü eylemimizin asıl nedeni işçi ücretlerinde indirime gitmeyeceğimizi, bunu kabul etmeyeceğimizi göstermektir. Daha önce defalarca söylediğimiz halde bordrolar halen çıkmadı. Ve belediye tarafından yapılan çalışma da ücretlerde indirime gidileceğini gösteriyor. Biz buna tepkimiz ortaya koymak, kazanılmış haklarımızdan asla taviz vermeyeceğimizi göstermek için bir günlük uyarı eylemi yaptık” dedi.
 
İŞÇİ MAHKEMEYE GİDİYOR
Önümüzdeki süreçte izleyecekleri yol hakkında bilgi veren Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Çetin, “Her arkadaşımız için dava dilekçeleri hazırladık. Bütün arkadaşlarımız dava açacak. Hem üst işveren olan Çiğli Belediyesi’ne hem de belediye şirketi ÇİĞ-BEL’e dava açıyoruz. Biz toplu sözleşmeli  bir düzende çalışıyoruz. Orada kazanılmış sosyal haklar var, yevmiye var. Bunlar iş yasasına göre hakkımız. Eğer siz o işçiyle iş akdinizi sonlandırarak ilişkisini kesmiyorsanız, yeni bir ihale dosyası üzerinden hizmet alımı yapıyorsanız, iş yasası çok açıktır. İşçi ücretlerinde indirime gidilemez. Bugün 200 TL’den tasarruf edelim derken, yarın mahkeme, dosya, avukat masrafları ile birlikte bu belediyeyi daha büyük bir vebalin ve yükün altına sokmuş olur” diyerek yaşanan sorun çözüme kavuşmadığı takdirde işçinin hakkını yargıda arayacağını duyurdu.
 
“KAZANILMIŞ HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Belediye yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde Başkan Hasan Arslan’a gerekli uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Çetin, sözlerine şöyle son verdi: “Biz yaptığımız tüm görüşmelerde Belediye Başkanı Hasan Arslan'ı defalarca uyardık. Hep işçinin ücretleri üzerinden tasarruf edilmemeli. Biz buna karşıyız. Bütçelerini yaparken buna göre yapmalılar. Henüz bordolarımız çıkmadı ama maaşlarda kesinti var. Arkadaşlarımız maaşları gününde alıyor ancak sorun verilen maaşların eksik yatırılması. Biz artık bu gerginliğin bitmesini istiyoruz. Umarım bu konuyu yargıya taşınmadan önce sorun çözülür. Bizde toplu sözleşme var. İşveren bizimle masaya otursun ve bizimle masada anlaşsın.”

BAŞKAN'DAN AÇIKLAMA
Çiğli  Başkanı Hasan Arslan yaptığı açıklamada, "işçi arkadaşlarımızın bugün yaptığı eylemi çok doğru olmadığını ifade etmek istiyorum. Daha önce kendileri ile yaptığımı görüşmede maaşlarının 200-250 tl düşebileceğini bir kaç defa ifade ettim. İşçi arkadaşlarımızın maaşı ihale şartnamesinden kaynaklanan bir durum. geçtiğimiz dönem içerisinde KAFESAN şirketi işi Belediyemizden yüzde yirmi zamlı aldığı için işçilerin sözleşme farkını vs ödeyebiliyorlardı. Şimdi ise ÇİBEL şirketi bunun  TURKUAZ şirketinden sıfır zam ile alındı.  Böyle olunca eski ücretleri hukuki olarak ödeyemeyiz. şartnamede gösterilen ücretleri ödeyebiliyoruz. Bu neden ile yaptığımız ücret planlamasında eski ücretlerden 200-250 tl civarından ücretlerde azalma oldu. 
 
İŞÇİLERİN İŞİ AKSATMALARI YANLIŞ
bugün sabah işçilerin şantiyede işe çıkmamalarını öğrendik. Oraya gittik ve işe çıkmaları yönünde kendileri ile konuştuk. Arkadaşlara Çiğli halkının mağdur edilmemesi gerektiğini dile getirdik. ancak onlar bazı provakatörlerin sözlerine inanarak işe çıkmadı ve eylem yaptılar.Oysa bu konuda işçi kardeşlerimizin hukuki yollara gitme hakları vardı, ama bunu yapmadılar. Buradan işçi kardeşlerimizin en kısa zamanda işlerin başında olması gerekiyor" dedi 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası