ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz aylarda sanayi atıklarına kapattığı Harmandalı Çöp Tesisi ile ilgili çıkmaz bitmek bilmiyor. Fiziki ve ekonomik ömrünü tamamladığından ötürü kapatılması beklenen ve tehlike saçmaya devam eden çöp depolama alanı en az iki yıl daha kullanılacak.
YAMANLAR'I BEKLERKEN ÇİĞLİ İLE DEVAM KARARI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’de halkı isyanın eşiğine getiren ve bölgedeki vatandaşların yol kapatma dahil çeşitli eylemlerle tepki gösterdiği Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi ile 2,5 yıl daha yola devam kararı aldı. Çevrede yaşayan vatandaşların saatli bombaya benzettiği ve yarattığı çevre kirliliği sebebiyle büyük tartışmaya yol açan tesisle ilgili yeni hizmet alım ihalesine çıkacak olan Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılının başına kadar vahşi depolama yapılan mevcut alanda çöpleri toplamaya devam edecek.
2020'YE KADAR KULLANILMAYA DEVAM EDECEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelindeki evsel ve sanayi atıkları depolamak amacıyla faydalandığı Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Alanı Ekim 2019'a kadar kullanılmaya devam edecek. Tesisin kullanımıyla ilgili kritik bir karar alan Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’deki mevcut alanda 2020 yılının başına kadar üç yıl daha çöp depolamak amacıyla hizmet alım ihalesine çıkacak. Özellikle İzmir’de artan nüfus ve kapasite artışı nedeniyle metropol alan sınırlarında bulunan tek yasal evsel katı atık düzenli depolama alanı olan ve 1992 yılında hizmete açılan Harmandalı’daki alanın yetersiz kalması nedeniyle yeni ve modern tesisi için Karşıyaka Yamanlar Dağı eteklerini adres seçen belediye, kent genelinde toplanan çöplerin depolanması işini önümüzdeki 26 aylık süre zarfında yine Çiğli’deki söz konusu bölgede sürdürmeye devam edecek. 25 Mayıs 2017 tarihinde yapılacak ihaleye göre, Çiğli'deki ömrünü tamamlayan tesis en erken Ekim 2019'da kapatılabilecek.
YARGI ÇIKMAZI YÜZÜNDEN ERTELENMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sonrasında ÇED süreci için gerekli tüm onayları aldığı ve ihale hazırlıklarına başladığı Yamanlar Katı Atık Bertaraf ve Dönüşüm Tesisi için geri sayım yaz aylarında başlarken, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının açtığı davalarda yargıdan şok etkisi yaratan bir karar gelmişti. Vatandaşların itirazlarını haklı gören mahkeme tesis için seçilen Yamanlar Dağı eteklerindeki alan için vize vermezken, Büyükşehir Belediyesi konuyu temyize taşımıştı. Tesisle ilgili çıkmaz devam ederken, yargıdan gelecek nihai kararla sürecin netlik kazanması bekleniyor.
KOCAOĞLU: İZMİR İÇİN BİR JEST BEKLİYORUM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz ay katıldığı bir programda yaptığı açıklamada Çevre Bakanlığı ve ilgili tüm kurumlarla mutabık kaldıkları Bertaraf Tesisi’ne karşı dava açan avukatlara seslenerek, “İzmir için bir jest yapsınlar. Davalarını sürdürmezlerse, bir iki ay içerisinde ÇED raporunu alıp çalışmalara başlarız. Herkesin istediği teknolojiyi kuracağız burada.. Bugünkü Harmandalı’na kuş uçumu 1,5 kilometre mesafede, kimsenin olmadığı, ot bitmeyen bir yerde olacak bu tesis” diye konuşmuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu yaptığı değerlendirmede ayrıca, görev süresi boyunca başlayamadığı tek projenin katı atık bertaraf tesisi olduğunu hatırlatarak, çöp konusunun kentin bir numaralı sorunu haline geldiğinin de altını çizmişti. Kocaoğlu'nun bu çağrısına yeni tesis projesinin yer seçiminden davacı olan çevre avukatlarından "Jest bekleme, teknik olarak gereğini yap, eksikleri gider" karşılığıyla birlikte ret yanıtı gelirken, geçtiğimiz günlerde de meslek odaları belediyeye "Eksikler giderilmeli" şeklinde benzer bir rapor sunmuşlardı.
HAKKINDA ÜÇ OLUMSUZ RAPOR VAR
Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2003, 2006 ve 2007 yıllarında üç ayrı rapor hazırlanan ve bölgedeki mevcut çöp alanının kaldırılması yönünde uyarıda bulunduğu tesisle ilgili olarak Çiğli halkı ilçedeki çöpün kalkması için 12 bin imza toplamıştı. Önceki sene Harmandalı'daki tepkisini yol kapatma eylemleriyle dile getiren Çiğli halkı konuyla ilgili şikayetlerini Ankara'ya giderek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşımıştı. Diğer yandan, Karşıyaka’da kurulacak yeni tesisle ilgili ÇED süreci yargıda kilitlenirken, Türkiye’nin ilk düzenli katı atık alanı olma özelliğine sahip 900 dönümlük alana sahip Harmandalı’daki mevcut tesisle ilgili son olarak patlama riski taşıdığına yönelik iddialar kamuoyuna yansımıştı. Halen günde 3 bin 800 ton atık kabulü yapılan Harmandalı’ndaki vahşi depolama alanının 620 dönümünde evsel ve endüstriyel nitelikli katı atıklarla birlikte arıtma çamurları depolanıyor. Ayrıca, mevcut çöp tesisini kaldırmak ve alanı rehabilite ederek yeşil alana dönüştürmek için bir başka önemli proje hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar’daki tesisin hizmete açılmasıyla birlikte 25 yıldır kullanılan Harmandalı’nda da ayrıca rehabilitasyon ve ağaçlandırma çalışması yapmayı planlıyor.