Ege Postası
Geri

Çiller savcıya ifade verdi

28 Şubat döneminin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, 28 Şubat soruşturması kapsamında mağdur-tanık sıfatıyla ifade verdi. Çiller, 28 Şubat'ta hedefin partisi olduğunu savunurken, "Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) çalışmalarıyla devlet çökertildi." diye konuştu.
Çiller savcıya ifade verdi
Haberler / Politika
3 Ekim 2012 Çarşamba 12:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çiller'in BÇG'de yer alan askerleri emekli etmeyi düşündüğü, ancak Cumhurbaşkanı'nın buna izin vermeyeceğini düşünerek vazgeçtiğini söylediği öğrenildi. Çiller, savcıya, BÇG belgelerinin dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener tarafından kendisine sunulduktan sonra, bunun bir darbe hazırlığı olduğunu anladığını belirtti.

Eski başbakanlardan Çiller, başbakan yardımcılığı yaptığı 28 Şubat sürecinde yaşananları soruşturmayı yürüten TMK 10. madde ile görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'ye anlattı. Ankara Adliyesi'ne gelerek yaklaşık üç saat ifade veren Çiller, çıkışta yaptığı açıklamada, Savcı Bilgili'nin soruşturmayla ilgili kendisine bilgi verdiğini aktardı. Çiller, "Kendisini dinleme imkanım oldu. Gerçekten çok geniş kapsamlı bir soruşturma ve bir çalışma süreci tamamlanıyor. Bugün burada her şeyden daha fazla sadece dinledim. Toplanan bilgileri gördüm. Belgelere şahit oldum." dedi. Çiller, 28 Şubat sürecinde en fazla mağduriyeti, milletin yaşadığına dikkat çekerken, o dönemde kurulan ikna odalarıyla DYP'li milletvekillerinin istifa ettirildiğini kaydetti. Çiller, "Bu yakın tarih, çok farklı yazılmış, millete farklı algılatılmış ve demokrasi dışı yöntemlerle, milletin Meclis'e yolladığı aritmetik tahrip edilerek milletvekili ikna odaları kurularak, milletvekili transferleriyle yeni hükümet kurdurulmuş ve bizim içinde bulunduğumuz hükümet düşürülmüştür. Millet, bu aşamada sadece milli iradenin ipotek alındığı bir dönemi yaşamamış. Batırılan bankalarla, fakirleştirilen ülkeyle trilyonla ifade edilen miktarları bir yük olarak üstüne almış ve bunun acısını çekmiştir." ifadelerini kullandı. Çiller, 28 Şubat dönemiyle ilgili görüşlerini Meclis Araştırma Komisyonu'nda ifade etmeyi daha uygun bulduğunu aktardı.



Edinilen bilgiye göre Çiller, savcıya verdiği ifadede, 28 Şubat'ın bir darbe hazırlığı olduğunu BÇG belgelerinin dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener tarafından kendisine sunulmasından sonra anlamış. BÇG belgelerini açıkladıktan sonra partisi ile kendisinin BÇG'nin hedefi haline geldiğine dikkat çeken Çiller, kara propaganda faaliyetlerinin bundan sonra başladığını bildirdi. "CIA ajanı olduğum söylendi." diyen Çiller, BÇG faaliyetlerini yürüten askerleri emekli etmeyi planladıklarını, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in izin vermeyeceği gerekçesiyle bu fikrinden vazgeçtiklerini anlattı. O dönem, Erbakan'a 'Asker darbe hazırlığında. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı'nı görevden alalım' dediğini anlattı. Erbakan'ın cevabının ise, 'Biz böyle bir karar alsak da Demirel imzalamaz ki' şeklinde olduğunu belirtti. Çiller'in ifadesindeki bir başka ayrıntı, ''İrticacı değilim; ama beni de, partimi de fişleyerek işlem yapmışlar." şeklindeki sözleriydi.

Bu arada, Darbe Komisyonu, gazeteciler Kadir Çelik, Mehmet Altan, Yavuz Donat, Fehmi Koru ve Ali Bayramoğlu'nu dinledi. Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, komisyon raporunda 28 Şubat'ın fişlerinin imha edilmesini önereceklerini söyledi.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası