Ege Postası
Geri

Çim biçme tırpanları ağaçları kurutuyor

Bahar geldiğinde park ve bahçelerde boy gösteren çimleri biçmekte kullanılan motorlu tırpanlar en büyük zararı ağaçlara veriyor. Latif Ekici isimli vatandaş konuya dikkat çekmek için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na 2 ayrı...
Çim biçme tırpanları ağaçları kurutuyor
Haberler / Güncel
28 Nisan 2013 Pazar 10:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bahar geldiğinde park ve bahçelerde boy gösteren çimleri biçmekte kullanılan motorlu tırpanlar en büyük zararı ağaçlara veriyor. Latif Ekici isimli vatandaş konuya dikkat çekmek için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na 2 ayrı mektup gönderdi.

    Ziraat Mühendisi Bekir Koçak da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ağacın kabuğu soyulduğunda bir süre sonra kendisinin de kuruduğunu söyledi.
Ankara ve Türkiye’nin birçok yerinde söz konusu makinelerin biçilen çimlerden çok ağaçlara zarar verdiğini fark eden Latif Ekici, konuyu ilgili bakanlığın gündemine taşıdı. İlki 2008 yılında olmak üzere Bakan Veysel Eroğlu'na 2 mektup gönderen Ekici, uygulamanın gözden geçirilmesini gerekirse vazgeçilmesini talep etti.

    AĞAÇLARI KURUTUYOR

    Ekici, Bakan Eroğlu’na yazdığı son mektupta; “Sayın Bakanım Veysel Eroğlu sizin ormanı seven yeşil ağaç aşığı Türkiye sevdalısı biri olduğunuzu eski çalışma arkadaşlarınızdan dinlemiştim. Yeşil ağacı oduna çeviren bütün emekleri yok eden motorlu tırpanların verdiği zarar görüntülerini size gönderiyorum. Ankara’nın birçok yerinde ağaçların içler açısı yaralamaları, kabuk soyulmasını ve kuruduklarını gördüm. Türkiye’nin bazı illerinde de bu içler açısı hali gördüm. Ne olur imdat diyorum el atın sahip çıkın. Soyulan, kurumaya terk edilen, sahipsiz ağaçları ve genç fidanları gördükten sonra çok üzüldüm ağladım ama dertlerine dermen olamadım. Siz yetkililer bu işe el atarsanız bu ağaçlar yeşil kalmaya, size ve bize huzur, mutluluk ve hayat vermeye devam eder.” ifadelerini kullandı.

    Özellikle nisan ayından sonra başlayan çim biçme faaliyetlerinden motorlu tırpan belediyeler tarafından park ve bahçelerde yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle motorlu tırpan olarak bilinen makine dikkatsiz şekilde kullanıldığında ağaçların kabuklarının soyulmasına ve bir süre sonra da kurumasına neden oluyor.

    Ziraat Mühendisi Bekir Koçak da ağacın canının kabuğunda olduğunu belirterek, "Ağacın kabuğu soyulduğu zaman kendisi de kurur. Ağaç kursa bile kök toprakta canlı olarak kalır. Ağaç da yaşamına devam etmek için kökten başka bir dal verir." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası