Ege Postası
Geri

Çin liderinin ilk Orta Asya ziyareti

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 3-13 Eylül tarihleri arasında Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ın ziyaret edecek. Çin lideri, Orta Asya temasları kapsamında Rusya’daki 8. G-20 Zirvesi’ne ve Kırgızistan’daki Şanghay...
Çin liderinin ilk Orta Asya ziyareti
Haberler / Dünya
29 Ağustos 2013 Perşembe 15:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 3-13 Eylül tarihleri arasında Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ın ziyaret edecek. Çin lideri, Orta Asya temasları kapsamında Rusya’daki 8. G-20 Zirvesi’ne ve Kırgızistan’daki Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) 13. Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılacak.


Çin Cumhurbaşkanı, Orta Asya turuna Türkmenistan’dan başlayacak. 3-4 Eylül tarihinde gerçekleşecek ziyarette, ikili işbirliği, doğalgaz ve diğer alanlardaki ilişkiler konuşulacak. Çin, Türkmenistan’ın en önemli doğalgaz tedarikçisi konumuna yükseldi. Rusya’nın doğalgaz ithalatını azaltması sonucunda Türkmen gazının yeni rotası Çin oldu. Bu ülke ile ilk başta 40 milyar dolar daha sonra ek bir anlaşma daha imzalayarak, 65 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması imzaladı. Türkmenistan’a indirimli kredi sağlayan Pekin yönetimi, bu ülkede doğalgaz arama çalışmalarını yürütüyor.
Kazakistan, Rusya’dan sonra Çin’in Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri arasında en büyük 2. ticari ortağı. Uzmanlara göre, Çin büyük sermaye ve yüksek teknolojiye sahipken, Kazakistan yüksek teknoloji alanında büyümek ve altyapısını güçlendirmek istiyor. Bu nedenle ikili ilişkiler önemli potansiyele sahip.
Çin ile Orta Asya ülkeleri diplomatik ilişkilerinin 20. yılını kutladı. İlk 10 yıl ikili münasebetlerde başlangıç aşaması oldu. İkinci 10 yılda ilişkileri hızlı bir şekilde büyüdü ve halihazırda Çin, Orta Asya ülkelerinin önemli ticari ortağı konumuna geldi. Çin ile bölge ülkeleri arasında ticaret hacmi milyar dolarları aştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası