Ege Postası
Geri

Çin’de bıçaklı saldırılar endişelendiriyor

Çin’de son dönemde yaşanan ferdi saldırılar ülke medyasında geniş yankı uyandırıyor. Son olarak ülkenin güneyindeki Henan eyaletinde bir belediye otobüsünde yaşanan bıçaklı saldırı sonucu 3 kişi hayatını kaybederken, 12 kişi yaralandı.Çin...
Çin’de bıçaklı saldırılar endişelendiriyor
Haberler / Dünya
20 Ağustos 2013 Salı 13:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin’de son dönemde yaşanan ferdi saldırılar ülke medyasında geniş yankı uyandırıyor. Son olarak ülkenin güneyindeki Henan eyaletinde bir belediye otobüsünde yaşanan bıçaklı saldırı sonucu 3 kişi hayatını kaybederken, 12 kişi yaralandı.

Çin medyasına göre, Henan eyaletinin Anyang şehrinde meydana gelen saldırıda 27 yaşındaki bir Çinli erkek, belediye otobüsündeki yolculara elindeki bıçakla rastgele saldırdı. Dün yerel saatle 15.05’de yaşanan saldırı sırasında otobüste 33 kişinin yer aldığı belirtilirken, saldırganın saldırının ardından otobüsten inerek kaçtığı kaydedildi.

400’den fazla polis tarafından aranan zanlının yakalandığı, saldırı sebebi ile ilgili herhangi bir açıklama ise yağılmadı.

BENZER VAKALAR GİDEREK ARTIYOR

Özellikle ülkede son dönemde yaşanan bıçaklı saldırı gibi olaylar, sosyal huzursuzlukların yansımasından biri olarak görülüyor. Haklarını arayanların seslerini duyurmak istemesi, gelir dağılımındaki eşitsizlikler, hızla artan hayat pahalılığına bağlı olarak zorlaşan yaşam koşulları gibi toplumda artan problemlerin bir yansıması olarak ortaya çıkan bazı saldırı olayları, halkta endişe oluşturuyor.

Başkent Pekin başta olmak üzere ülkenin birçok şehrinde sonu kanlı biten benzer bıçaklı saldırılar medyada geniş yankı bulmuştu. Özellikle Pekin’deki bir yabancı ve Çinlinin öldüğü bıçaklı saldırıda, saldırganın, “Sesimi duyurmak için yaptım.” açıklaması yetkilileri harekete geçirmişti.

Çin’de özellikle geçtiğimiz Temmuz ayında can kayıplarıyla sonuçlanan bıçaklı saldırılar yaşanmıştı. Yerel yönetim birimleri, saldırganların akli dengelerinin bozuk olduğunu ileri sürmüştü.

İşçi haklarını koruyan sivil toplum örgütlerinin tahminlerine göre Çin’de her yıl 30 bin grev düzenleniyor. Birçok grev, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi ile sona erdiriliyor.

SESLERİNİ DUYURMAK İSTİYORLAR

Çin'de son günlerde bıçaklama vakalarının sıklıkla medyaya yansıması halkta endişeye sebep oluyor. İnsanlara genelde gelişi güzel saldırarak, bıçaklayan şüphelilerle ilgili basında "akıl hastası" olduğu yönünde haberler çıksa da, bu tür münferit hadiselerin yayılma ihtimali halkta korkuya sebep oluyor.

Ülkede hafta başında Guizhou eyaletinde bir kişi, bıçakla doğum planlama idaresine girerek, iki kişiyi öldürmüş, dört kişiyi yaralamıştı. Saldırganın daha sonra "akıl hastası" olduğu açıklanmıştı. Saldırgan, ‘’Çocuğuma ‘’hukou’’ (nüfusa kayıt belgesi) vermiyorlar’’ demişti.

Başkent Pekin'de ise iki hafta içinde iki ayrı bıçaklama vakasında 3 kişi ölmüş 3 kişi de yaralanmıştı. Ölenlerden biri de yabancı ülke vatandaşıydı. İki ayrı vakadaki saldırganların yine akıl hastası olduğu belirtilmişti.

Yine Çin'in orta kesimindeki Henan eyaletinde Temmuz ayında bir kişinin bıçakla beş kişiyi öldürdüğü üç kişiyi de yaraladığı bildirilmişti.

Haziran ayında ise ülkenin doğusundaki Fujian eyaletinde bir emekli adam, yerel yetkililerle anlaşmazlığa girmiş ve kendisinin de içinde olduğu bir belediye otobüsünü ateşe vermişti. Olayda 47 kişi yanarak yaşamını yitirmişti.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı önünde bir grup, ‘’İnsan Hakkı İstiyoruz’’ yazılı pankartla gece gündüz oturma eylemi yapıyor. Uğradıkları haksızlıkları duyurmak isteyen grup, barışçıl oturmasını sürdürüyor.

Çin’de uğradıkları haksızlıkları dile getirmek isteyen bazıları, genelde kamu binaları ile devletin kontrolündeki medya binalarının önünde beklemeyi tercih ediyor. Bazıları ise çeşitli yabancı misyon temsilciliklerinin kapısında bekliyor. Dilekçeci olarak bilinen Çinliler ise mağduriyetlerini duyurmak için değişik yollara başvuruyor. Bu kişiler genelde, polis tarafından şehir dışındaki bir merkeze götürülüyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası