Ege Postası
Geri

Çin’den Japonya’ya ‘’militarizm’’ tepkisi

Çin, Japon liderlerin İkinci Dünya Savaşı’nda ölen Japon askerler için yaptırılan Yasukuni Tapınağı’nı ziyaretlerine sert tepki gösterdi.Japon militarizmini temsil etiği gerekçesiyle Yasukini’ye yapılan ziyaretlere tepki bu yıl da...
Çin’den Japonya’ya ‘’militarizm’’ tepkisi
Haberler / Dünya
15 Ağustos 2013 Perşembe 15:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin, Japon liderlerin İkinci Dünya Savaşı’nda ölen Japon askerler için yaptırılan Yasukuni Tapınağı’nı ziyaretlerine sert tepki gösterdi.
Japon militarizmini temsil etiği gerekçesiyle Yasukini’ye yapılan ziyaretlere tepki bu yıl da sürdü. Japonya Başbaka Şinzo Abe, bugün düzenlenen anma töreninde, ülkesinin Kore ve Çin gibi ülkelerde neden olduğu acılar için hiçbir şey söylememesi yine bu ülkelerin tepkisini çekti. Söz konusu tapınağı Çin ve Kore’nin tepkisi nedeniyle ziyaret etmekten kaçınan Abe, Liberal ve Demokrati Parti Başkanı sıfatıyla tapınağa para bağışladı ve "Bugün, vatanları için savaşan ve canlarını verenlere saygılarımızı sunuyoruz. Ben de bu saygıyla Yasukuni Tapınağı'na ibadet için para bağışladım." ifadelerini kulandı. Bu ifadeler ve Abe'nin kabinesinde bulunan üç bakanın Yasukuni’yi ziyaret etmesi, Çin’i öfkelendirdi.
Gelişmeler üzerine Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Liu Zhenmin, bugün Japonya'nın Çin büyükelçisini makamına çağırdı ve ülkesinin Japonya hükümetinin eylemlerine kararlılıkla karşı çıktığını söyledi ve bunu sert bir dille kınadı.
Bu arada Çin Dışişleri Sözcüsü Hong Lei ise, ‘’Japonya'dan işgal tarihiyle ilgili gerçekleri itiraf edip, bundan ders alacağı taahhüdünü yerine getirmesini ve Tokyo yönetiminin Asya'daki mağdur ülkeler ve uluslararası toplumun güvenini yeniden kazanmak için somut eylemde bulunması gerektiğini’’ ifade etti.
Öte yandan bugün Tokyo’da 2. Dünya Savaşı'nda ölen Japon askerleri için Japonya imparatoru ve eşi, Başbakan Şinzo Abe ve ölenlerin yakınlarından oluşan 6 binden fazla kişinin katıldığı bir anma töreni düzenledi. Abe’nin buradaki konuşmasında da önceki Japon liderlerin aksine ‘’pişmanlık ve özür’’ gibi hiç bir ifade kullanmaması dikkat çekti.
15 Ağustos 1945’te Japonya, 2. Dünya Savaşı’nda mağlup olmuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası