Ege Postası
Geri

Çinli astronotlar Dünya'ya döndü

Çin'in 2020 yılına kadar bir uzay istasyonu kurması adına çok önemli görülen Shenzhou-10 uzay aracı, 15 günlük misyonunu tamamlayarak, Dünya'ya döndü.Çin devlet televizyonunda canlı olarak yayınlanan dünyaya dönüş yolculuğunu Pekin’deki...
Çinli astronotlar Dünya'ya döndü
Haberler / Dünya
26 Haziran 2013 Çarşamba 13:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin'in 2020 yılına kadar bir uzay istasyonu kurması adına çok önemli görülen Shenzhou-10 uzay aracı, 15 günlük misyonunu tamamlayarak, Dünya'ya döndü.

Çin devlet televizyonunda canlı olarak yayınlanan dünyaya dönüş yolculuğunu Pekin’deki uzay merkezinde Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu daimi üyesi ve Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli ile diğer yetkililer izledi.

11 Haziran’da uzay gönderilen ve 'kutsal gemi' manasına gelen Shenzhou-10, bu sabah 8'de İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nin Amugulang Bozkırı'ndaki ana iniş noktasına başarıyla indi. Pekin’deki merkezde Çin İnsanlı Uzay Uçuş Projesi Başkomutanı Zhang Youxia, Shenzhou-10 ve Tiangong-1 adlı uzay modülünün görevini başarıyla tamamlandığını ilan etti. Astronotların (Çinliler taykonot olarak adlandırıyor) sağlık durumları ise iyi.

Çin’in 5. insanlı uzay misyonu olan Shenzhou 10, bin 600 gündür yörüngede bulunan uzaydaki Tiangong-1 modülüyle iki kez kenetlenmiş ve 15 gün süren yolculukta Çinli 3 astronot çeşitli deneyler yapmıştı. Bu seferki misyonla birlikte Çin, uzayda kenetleme teknolojisini daha da sağlamlaştırdı ve insanlı uzay uçuş projesinin 2. aşamasında yeni bir adım atılmış oldu. Uçuş ayrıca, 2020’ye kadar bir uzay istasyonu kurmayı ve Ay’a astronot göndermeyi hedefleyen Çin için hayati önem taşıyor.

Bu uçuş aynı zamanda, Çin'de insanlı uzay çalışmaları tarihinde ilk "uygulanabilir uçuş" olma özelliği taşıyor. Bu uçuşta, Shenzhou-8 ile Shenzhou-9 uzay araçlarının yaptığı deney niteliğindeki uçuşlardan farklı olarak, Tiangong-1'e insan ve malzeme sevki konusunda hizmet sağlandı.

Astronotlar, 3 günü Shenzhou -10’da, 12 günü de Tiengong-1'in içinde geçirdi. Tiangong-1’in uzay yolculuğu ise sürüyor.

Ülkenin en uzun insanlı uzay misyonu sırasında ayrıca 20 Haziran'da Çin’in uzaya gönderdiği ikinci kadın astronot olan Wang Yaping, Tiangong-1 modülünden diğer iki arkadaşının yardımıyla Çin genelindeki 80 bin okuldan 60 milyondan fazla ortaokul öğrencisi ve öğretmene eşzamanlı olarak deneylerle ders anlattı ve ülkenin uzaydaki ilk öğretmeni olarak tarihe geçti.

Çin, Ekim 2003’te Shenzhou 5 adlı araçla Rusya ve ABD'den sonra uzaya insan gönderen üçüncü ülke olmuştu. Çin, şu ana kadar uzaya 10 astronot ve 6 uzay aracı gönderdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası