Ege Postası
Geri

‘Çıplak ayak eylemi’ sonrası işçilere tutanak: Savunma istendi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yan haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem kararı alan işçilere Büyükşehir yetkilileri tarafından tutanak tutuldu. Tutanakta işçilerin işe başlamama nedenleriyle ilgili savunma istendi. DİSK Genel İş 1,2,3 ve 9 No’lu şube yöneticileri ise yazılı bir açıklamayla yetkilileri soru yağmuruna tutarak işçilerin yasal haklarını kullandıklarını belirtti.
‘Çıplak ayak eylemi’ sonrası işçilere tutanak: Savunma istendi!
Haberler / Yerel Yönetimler
10 Aralık 2025 Çarşamba 12:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde DİSK Genel İş 1,2,3 ve 9 No’lu şubelerde örgütlü İZELMAN, İZENERJİ, İZFAŞ, Ege Şehir ve İZTEK işçileri yan haklarının ödenmemesine tepki göstererek eylem kararı aldı.  

Eylemlerinin 3’üncü gününde ise Büyükşehir yetkilileri tarafından pazartesi günü "çıplak ayak eylemi" yapmalarından dolayı eyleme katılan işçilere tutanak tutuldu. Tutanakta işçilerden işe başlamama nedenleriyle ilgili savunma istendi.

Disk Genel İş 1,2,3 ve 4 No’lu şube yöneticileri ise yazılı bir açıklama yaparak yetkilileri soru yağmuruna tuttu.

“4 AYDIR ALACAKLARIMIZI NEDEN ÖDEMEDİNİZ?”

Açıklamada, “Bizden savunma isteyen işverene önce şu soruların cevabını ivedilikle vermesi gerektiğini hatırlatıyoruz: Aylardır söz vermesine rağmen 4 aydır alacaklarımızı neden ödemediniz? Neden her defasında tarihi erteleyip işçiyi oyaladınız? İşyerlerinde yaratılan baskı ortamı ve işçilere uygulanan mobbing neden hâlâ devam ediyor? Çalışanların geçim koşullarını ağırlaştırıp aile içi huzurun kaybolmasına sebep olan bu sürecin sorumluluğunu ne zaman üstleneceksiniz? İşveren bu sorulara cevap vermeden işçilerden savunma istemesi kabul edilemez” denildi.

“İŞÇİLER YASAL HAKLARINI KULLANDI!”

8 Aralık 2025 sabahı kart basmayan işçilerden savunma istenebileceği bilgisi geldiğini belirtilen açıklamada, “Bu konuda aşağıdaki hususlar geçerlidir:

1.4857 Sayılı İş Kanunu Madde 34, ücreti zamanında ödenmeyen işçiye çalışmaktan kaçınma hakkı tanır.

2.Toplu İş Sözleşmesi Madde 76, ücret ve sosyal haklar ödenmediğinde iş durdurma hakkı verir.

3. 08.12.2025 sabahı işbaşı yapmayan arkadaşlarımız, bu maddeler gereği yasal haklarını kullanmıştır.

4. Aynı zamanda sendikanın aldığı karara uyarak iş durdurma hakkını kullanmışlardır.

5. Bu durum devamsızlık ya da disiplin suçu değildir.

6. Savunma istenmesi halinde herkes, “4857/34 ve TİS 76 gereği yasal hakkımı kullandım ve sendika kararına uyduk.

Yasal ve Anayasal hakkımızı kullanmamıza rağmen yapılan bu uygulamayı doğru bulmuyoruz”

Tutanakta ise şu ifadelere yer verildi:

“Sayın İlgili, 08.12.2025 tarihinde PDKS’de yapılan kontrollerde sabah mesai saati başlangıcında kart basmadığı tespit edilen personele ilişkin liste ekte olup, personelden işe başlamama nedenleri ile ilgili yazılı beyanlarının ivedi olarak alınması hususunda gereği arz olunur”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM RESMİ REKLAM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası