Ege Postası
Geri

Çıray: En fazla oyu AK Parti'den alacağız

AK Parti Hükümetlerinin sağlıkta performans sisteminden ilaç ve muayene katkı parası alınması ve hazine garantisi verilen şehir hastanelerine kadar çok sayıda sağlık sorunu bulunduğunu belirten İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, iktidar olmaları durumunda Sağlıkta İyilik Reformu’nu hayata geçireceklerini açıkladı. Çıray, İzmir'de birinci parti çıkacaklarını ve en fazla oyu AK Parti'den alacaklarını söyledi.  Çıray'dan 'Sağlıkta İyilik Reformu' açıklaması ve seçim tahmini
Çıray: En fazla oyu AK Parti'den alacağız
Haberler / Yerel Politika
4 Haziran 2018 Pazartesi 13:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-İYİ Parti İzmir İl Binası’nda beraberinde İYİ Parti İzmir İl Başkanı Koray Ükünç ile kameraların karşısına çıkan İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray,  sağlık sorunları hakkında yaptığı toplantı sonrasında sorulan bir soruyu yanıtlayarak, İYİ Parti’nin İzmir’de birinci parti çıkacağını, bunu yaptırdıkları anketlerde de gördüklerini belirtti.

EN FAZLA OYU AK PARTİ'DEN ALACAĞIZ

İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili ve Milletvekili Adayı Dr. Aytun Çıray, İzmir’in hiçbir siyasi partinin kalesi olmadığını vurgulayarak, en fazla oyu AK Parti’den alacaklarını belirterek şunları söyledi:

“İzmir hiçbir siyasi partinin kalesi değil. Yüksek ahlakın, modernliğin, birbirine saygının kalesidir. İzmir bu karakteriyle bir partiyi tercih edecek. Bunun biz olduğu kanısındayız. Birinci parti çıkma iddiasıyla siyaset yapıyoruz. Biz aynı zamanda Atatürk’ün hemşehrisinin lideri olduğu bir partiyiz. Meral Hanım da Selanikli. İddiamız birinci parti olmak. En yüksek oyu Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy veren seçmenlerden bekliyoruz. Yaptırdığımız anketler de bunu ortaya koyuyor. Piyasa işi anketlerden uzağız. Kendi yaptırdığımız anketlerde birinci parti olduğumuzu görüyoruz.”

AYTUN ÇIRAY, İZMİR TAHMİNİ ARDINDAN SAĞLIK SİSTEMİNDEKİ AKSAKLIKLARI VE SORUNLARI ANLATTI

16 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde sevk zincirinin kurulamadığını, performans sistemi nedeniyle ameliyat ve sezaryen oranlarında patlama yaşandığını kaydeden İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, 2002 yılında kişi başına sağlık harcaması oranının 92 dolar iken şu anda 180 dolara, sezaryen oranının yüzde 65’lere çıktığını, her 9 kişiden birine tomografi çekildiğini söyledi.

ÇIRAY, İLK YÜZ GÜN İÇERİSİNDE YAPACAKLARINI VE SAĞLIKTA İYİ’LİK REFORMUNU ANLATTI

Dr. Çıray, Sağlıkta İyi’lik Reformu ile iktidara gelmeleri durumunda ilk 100 gün içerisinde yapacakları icraatlardan ilkinin emeklilerden muayene ve ilaç katkı payı almamak olduğunu belirterek, “Sağlıkta yapacaklarımız için kaynak elde etmiş olacağız. Yandaşlara giden kaynakları toparlayıp Türk Milletinin sağlığı için harcayacağız. İlk 100 gün içerisinde ilk icraatlarımızdan bir tanesi, emeklilerden muayene parası ve ilaç katkı payı almamak olacaktır. Aile hekimliğini elden geçireceğiz. Aile hekimliği merkezlerini de dönüştüreceğiz. Vatandaşımız kendi semtinde gidip tetkiklerini yaptıracağı sağlık merkezleri oluşturacağız. Performans sistemini kaldıracağız. Sağlık personelinin çıplak maaşını emekliliğine yansıyacak şekilde iki katına çıkaracağız. Türkiye’de hakikaten sağlıklı bir toplum yaratacağız. Projemizin adı Sağlıkta İyilik Reformu olacak” şeklinde anlattı.

AYTUN ÇIRAY HÜKÜMETİN 16 YILLIK SAĞLIK PERFORMANSINI MASAYA YATIRDI

Toplantının başında sağlıkta yaşananları tek tek anlatan İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, önce sorunları şu şekilde sıraladı:

“Bu iktidar başa gelirken çok önemli iddialarla geldi. Sağlık politikaları konusunda başlangıçta doğru şeyler de yaptılar. Örneğin hastane eczanelerini kaldırarak hastane sıralarını ortadan kaldırdılar. Buna benzer bazı çalışmalarını destekledik. Ancak bu iktidarın bazı iddiaları vardı. 16 yıl sonra nihai değerlendirme zamanı geldi. Çok önemli sorun ve ilişkisi olan sağlık sistemi. Türkiye’nin gündemi çoğu zaman soyut kavramlar üzerinden tartışılıyor. Ortalama bir yıl içerisinde insanlarımızın sağlık kuruluşlarına altı ya da sekiz kez gittiğini düşünürsek 80 milyonu altı ile çarparsak 480 milyon defa gittiği sağlık kurum ve kuruluşlarının nasıl yönetildiği konusunda bir tartışma yapılmıyor.

HER GÜN AMELİYAT VE TETKİK SIRASI İÇİN TELEFONLA BENİ ARAYIP…

Sağlık Bakanlığını planlayıcı ve yatırımcı bir bakanlık olarak kurgulayacağını söylemişti. Başaramadı. Tek çatı altında toplamayı da başaramadı. Yaygın ve erişimi kolay güler yüzlü hizmet vaadi vardı. Her gün ameliyat ve tetkik sırası bekleyen hastalardan telefon alıyorum. Demek ki yaygın, erişimi kolay ve güler yüzlü sağlık erişimi olmadı. Sevk zinciri kuracaklardı. Onu da beceremediler. Bırakınız hastaların sevk zincirine uymasını, aile hekimliğini oturtamadılar ve sevk zinciri oluşturamadılar. Kalp krizi olmak üzere birçok hasta ulaşamadığı için hastane ile sağlık kuruluşu arasındaki mesafe nedeniyle yollarda kaybetmektedir zamanını. Sağlıkta katkı payı alıyorlar. Hem SGK pirimi hem vergi alacaksınız hem de bu da yetmiyormuş gibi sağlıkta katkı payı isteyeceksiniz.

KİŞİ BAŞI SAĞLIK HARCAMASI 92 DOLARDAN 180 DOLARA ÇIKTI

Bu iktidar 2002 yılında başa geldiğinde kişi başına sağlık harcaması 92 dolar idi. Kendi cebinden 92 dolar öderken şimdi ise kişi başına 180 dolar ödüyor. Yani bırakınız parasız sağlık hizmetlerini vatandaşın cebinden ödediği sağlık harcaması iki misline çıktı.

AMELİYAT ORANI YÜZDE 200’LERE ÇIKTI

Performans sistemi getirdiler. Ne kadar ameliyat, doğum yaparsanız, ne kadar tetkik isterseniz, ne kadar hasta bakarsanız maaşınıza o kadar zam dediler. Ameliyatlarda patlama oldu adeta. Devlet ve çeşitli hastanelerde yüzde 200’lere varan  bir ameliyat sayısı oldu. Sezeryanda dünya rekoru kırıldı. Bu vatandaşlar daha önce ölüyorlar mıydı yoksa boşu boşuna ameliyat edilir hale mi geldile? İnsan canı bu kadar ucuz mu'

SEZERYAN SAYISI YÜZDE 47’YE SIÇRAMIŞ, ÖZEL HASTANELERDE İSE YÜZDE 65’E

Sezeryan sayısı yüzde 21 idi göreve geldiklerinde yüzde 47’ye sıçramış. Sağlık bakanlığı eski müsteşarıyım. Tercih edilen normal doğumdur. Özel hastanelerde sezaryen yüzde 65’e çıktı. Bunlar maddi olarak da büyük maliyetlere mal oluyor. Kendi iradesi dışında işlem yapılmasını ortaya koyuyor bu durum. İnsan haklarına aykırı. Ameliyatların sayısında yüzde 114, üniversitelerde yüzde 116, özel hastanelerde yüzde 561 artış olmuş. Türkiye bunu tartışmıyor. Açılım kapalım başörtüsü gibi sorunlarla oyalanıyor millet. Sağlık en temel sorunlardan biri.

HER 9 KİŞİDEN BİRİNE TOMOGRAFİ YAPILMIŞ

AK Parti iktidara geldiğinde ortalama her 9 kişiden birine tomografi yapılmış. Dünyada böyle bir rakam yok. Radyasyonun en yüksek oranda verildiği bir tetkiktir. Mecbur kalınmadan tekrarlanmamalıdır. Çok yapılması durumunda kanser riski yükselir. 9 kişiden birine tomografi yapılması, insanlar radyasyon yayarak geziyor demektir.

SSK’NIN BORCU 2.4 MİLYAR LİRADAN 30 MİLYAR LİRAYA YÜKSELDİ

SSK’nin zararı 2.4 milyar dolar iken şimdi yaklaşık 30 milyar lira civarındadır. Türkiye'de gerçekten medyanın yüzde 80’i prangalı olmasaydı bu gerçekleri Türk Milleti önünde konuşurduk. Gerçekleri gizleme makinesini kullanıyor iktidar.”

ŞEHİR HASTANELERİ İÇİN 50 MİLYAR DOLAR BORÇLANILDI, HAZİNE GARANTİSİ VERİLDİ, PARASI VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKACAK

Şehir hastanelerine de değinen İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, şehir hastanelerinin kolay, kaliteli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti vermekten uzak olduğunu da vurgulayarak, hastane yatırımcılarına verilen hazine garantisi parasının ise vatandaşların cebinden çıktığına dikkat çekti.

ÇAYIN TAŞIYLA ÇAYIK KUŞUNU VURUYORLAR

İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, kamu ve özel ortaklığıyla 50 milyar dolar borçlanarak yapılan hastanelerin devlet tarafından yapılması durumunda sadece 13.5 milyar dolara mal olacağına vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Şehir hastaneleri adı altında devasa büyük hastaneler yapmaya başladı bu hükümet. Bu hastanelerde kamu arazileri bu hastaneleri yapacaklara ücretsiz verilmiştir. Bu kişiler kamu ve özel ortaklığı adı altında yaklaşık 50 milyar dolar borçlanarak bu hastaneleri yapmışlardır. 50 milyar dolar borçlanmanın garantisi ise devletin hazinesi. Yani biz hepimiziz. Çayık taşıyla çayık kuşunu vuruyorlar. İflas ederseniz devlet ödeyecek. Bu yılın bütçesine yatmadığımız hastaneler, geçmediğimiz yollar için bu firmalara ödenmek üzere 6.5 milyar lira ödemek durumundayız. Bu kimin paras? Bizim paramız. Dünyanın herhangi bir ülkesinde sadece bu olay birkaç hükümeti yıkar. Bu kabul edilebilir değil.. Bu hastane modeli Kanada’da, Ortadoğu’daki emirliklerde denenmiş. Başarısız olduğu görüldüğü için terk edilmiş bir modeldir. Bu hastanelerle yapılan kira sözleşmeleri maliyetlerinin çok çok üzerinde olup Türk Milleti’ne bu hastaneleri yapanlar, kamu ve özel ortaklığıyla kazıklamışlardır. Bu hastaneleri devlet yapmış olsaydı 13.5 milyar olacaktı. Bu sistemle bunun üç ve dört misli fiyata mal olmuştur. Bu hastanelere hasta garantisi verilmiştir. Size yüz hasta yatmazsa üstünü biz tamamlayacağız denmiştir. Yüzde 60 doluluk oranı vardır en iyi hastanelerde bile. Geri kalan 30-40 hasta yatsa da yatmasa da para vereceksiniz. Türk Milleti yatmadığı hastanenin parasını ödeyecek.  Şehrin içindeki hastanelerin çoğunu kapatacaklar. Kalp krizi geçiren bir vatandaşın oraya sağ olarak ulaşması şans. Bizim iktidarımızda hastaneler şehir içinde her yerinde olacak. 400-700 yataklı yönetilebilir hastaneler yapacağız. İnsanlarımız kolayca ulaşacak. Dünyada kullanılan sistem de budur. Hazine garantisini düzeltemeyeceğiz ne yazık ki.”

SAĞLIK PERSONELİNİN ATAMALARI YAPILACAK, İZMİR SAĞLIK TURİZMİNİN BAŞKENTİ OLACAK

İktidar olmaları durumunda sağlık personelinin atamalarının yapılacağını kaydeden İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İzmir’i de sağlık turizminin başkenti yapacakları sözünü verdi:

“Sağlık personelinin atamaları yapılacak. İzmir ile ilgili çok özel bir projemiz var. İzmir bir sağlık turizmi başkenti olursa akıl almaz bir girdi oluşur. Normal bir turist geldiğinde 400-600 dolar bırakırken sağlık turisti 6-8 bin dolar girdi bırakıyor. Sağlık turizmi yapılacak İzmir’e yılda ek 5 milyar dolar sokabiliriz. Bu da hem Türkiye ekonomisine muazzam bir katkı yaratır. Hem de İzmir’in ortalama hayat standardını yükseltir.”

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası