TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı’nın düzenlediği Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanlıkları İzmir Buluşması kapsamında İzmir’e gelen İYİ Partili yöneticiler ve milletvekilleri İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı’nda basın toplantısında ikinci kez bir araya geldiler.
Ülke ve kent gündemine ilişkin konuların konuşulduğu ve basının sorularının yanıtlandığı toplantıya ev sahibi İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar’ın yanı sıra TBMM İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale TBMM İYİ Parti Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu ve İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta katıldı.
“KONUŞAN BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ”
Toplantının başlangıcında konuşan TBMM İYİ Parti Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, iktidarın gündeminin halkın gündeminden çok ayrı olduğunu belirterek, “İzmir’de gündüz konuşulanlarla gece olanlar arasında irtibat yok… Türkiye’nin caddelerinde insanımızla birlikteyiz insanımızın sorunlarını dinliyoruz ve bu sorunları siyasetin gündemine aktarmaya çalışıyoruz ve bunları çözümler bulunsun diye devlet yetkililerine aktarıyoruz. Ama akşam gündeme baktığımızda bunların konuşulmadığını görüyoruz. Bu nedenle İYİ Parti olarak daha büyük bir sorumluluğumuzun olduğunun farkındayız. Bütün teşkilatımız dört bir yandan bu gündemi bir şekilde siyasete aktarmaya çalışıyoruz. Biz dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip ülkeyiz. Aynı zamanda 10 yıldır en yüksek işsizliğe sahip ülkeyiz. Bu Türkiye’nin hak ettiği bir fotoğraf değil. Potansiyelimizin ortaya koyacağı bir fotoğraf değil. Türkiye, aklı başında ülkeler dediğimiz orta ve üst gelir grubunda 3-4 kat daha yüksek devlet borçlanması yapabiliyor. Ama bunların siyasetin gündeminde olmadığını görüyoruz. Tabii olarak milletin temsilcileri olarak millet 128 milyar dolar ne oldu? Bunun yerine havaların yağmurlu, mevsimlerin değiştiği cevabını alıyoruz. Biz elbette ki neden 2012 yılında 12 bin dolarlardan 8 bin dolarlara geldik diye. Bunu yerine Doğu Akdeniz’de işlerin iyi gittiği, Karadeniz’de dalganın çıktığı cevabını alıyoruz. Türkiye, kendi sorunlarını konuşamayan ülke haline geldi. Sorunlarını konuşamayan ülkeler sorunlarını konuşamayan aileler gibidirler. Bu sorunların altına ezilirler. Biz bu sorunları çözmek için İzmir’deyiz. Biz konuşan bir Türkiye istiyoruz” dedi.
“İZMİR GİTGİDE KABA EMEK KENTİ OLUYOR”
Tatlıoğlu, İzmir’in daha önce Türkiye ortalamasından yüksek olan ortalama gelirinin git gide düştüğünü ve İzmir’in olması gerekenin çok gerisinde olduğunu ifade etti ve “Sağlık, ekonomi, çevreye duyarlı ekonomi ve kalkınmaya bakıyoruz. Ama bakıyoruz ki Türkiye’nin 3. şehri, dünyanın zengin bölgelerinden olması gereken yerin Türkiye ile arasındaki gelir farkı azalıyor. İzmir’in ortalamanın üstünde bir gelir ortalaması vardı ama bu azalıyor. İzmir gitgide kaba emek kenti oluyor. Bu da bir fakirleşme tanımıdır. Dünyada iklim bakımından kaç tane İzmir ve Ege Bölgesi var? Türkiye’nin en önemli limanının giderek geriye düştüğünü ve yatırım yapılmadığını görüyoruz ve bu Türkiye’yi yönetenlere İzmir adına sesleniyoruz. Türkiye’de vergi gelirlerinin yüzde 10,5 veren İzmir kamu harcamalarının yüzde 4,6’sını alıyor. Ama biz, gelişmiş bölgelerimizi geride bırakırsak geri bölgelerimizi daha da fakirleştiriyoruz. Geniş tarım arazilerinin olduğu bölgede maalesef yanlış politikalar nedeniyle tarım ve hayvancılıkta ana kaynak olan köy arazilerini satıyoruz. Sonra da ‘Hadi tarım ve hayvancılık yapalım’ diyoruz. Ama bunları kamu geliri için satıyoruz. Bunlar İzmir’de sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle ülkeyi yönetenlere sesleniyoruz. Türkiye 2012’lerde orta gelir tuzağını nasıl aşarız diyen Türkiye, yılda 8 bin dolar gelir seviyesinde. Ama bu Türkiye’ni fotoğrafı değil” diye konuştu.
“SİYASİ İKTİDAR DEĞİŞİRSE DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ÜLKELERLE YARIŞIR DURUMA GELECEĞİZ”
Devletin ülke yönetiminde güttüğü tüm politikalarda şeffaflık ilkesine bağlı kalması gerektiğinin altını çizen Tatlıoğlu, iktidarın şeffaflıktan çok uzak olduğunu söyledi ve pandemi yönetimini örnek göstererek şunları söyledi; “Devlet ekonomi, sağlık ve diğer bütün politikalarında şeffaf olmalıdır ki bunlar tesirli olsun. Bakın pandemiyi yaşıyoruz. Geçen yıl şeffaf bilgilerle başladığımızı düşündüğümüz sağlık bakanlığı politikaları bu anlamda çok yüksek bir maliyet. Ağustos ve Eylül ayında bilgilerin gizlenmesi pandeminin daha da yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Siyasi ahlak noktasından dahi eleştirilebilecek tarzda. İki kişinin bir arada olmasını yasaklayan devlet, binlerce kişiyi kongrelere doldurdu. Bugün oralarda inanlar hastalanmakta ve ölmektedir. Türkiye’nin şeffaf bir bilgiye ihtiyacı var. Aşı komisyonundayız. Sağlık Bakanı Kasım 2020’de dedi ki, ‘Yıl sonuna kadar 1 milyon Pfizer aşı gelecek, 2021 yılında da 25 milyon Pfizer alı gelecek. Sözleşmelerini yaptık’ dedi. Ama 2021’in ilk çeyreğini bitiyoruz. Ama Pfizer’den haber yok. Saray eşrafı getirtip kullandıysa bilemiyoruz Netice olarak devletin açık ve şeffaf bir şekilde yönetilmesini bütün alanlarda bu bilgilerin kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz. Türk ekonomisi, hukuku ve eğitimin de negatif bir farklılaştığı bir partili cumhurbaşkanı dönemi yaşıyoruz. Türkiye’nin bunun çok daha üzerinde bir refah seviyesine sahip olması gerekiyor. Her şeye sahip bir ülkedeyiz ve siyasi iktidar değişirse dünyanın en güçlü ülkelerle yarışır duruma geleceğine inanıyoruz. İzmir’in de dünyanın parlayan yıldızı olacağına inanıyoruz.”
“SANA DA DEPREM, SEL VE GÖKTAŞI VURSAYDI SEN DE HALİNDEN MEMNUN OLMAZDIN”
Millet İttifakı’nın paydaşı olarak CHP iktidarındaki İzmir’in nasıl bulunduğu sorusunu İYİ Parti İzmir Milletvekilleri Müsavat Dervişoğlu ve Aytun Çıray yanıtladı.
Dervişoğlu, İzmir’in bir yıldır yaşadığı felaketlerin gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti ve İstihdam Türkiye’nin temel sorunlarından birisi. Ciddi bir işsizlikle karşı karşıyayız. Merkezi yönetim iş ihtiyacını karşılayamadığı için yüklenmeler belediyelere oluyor. Son durumla ilgili bilgi almadım. Ama İzmir’deki işsizliği tolere edecek bir istihdamının olduğu kanaatinde değilim. Ama ülkenin genel sorunun iktidar tarafından yerel yönetimlere bırakmamalı. Sana da deprem, sel ve göktaşı vursaydı sen de halinden memnun olmazdın. Bu sene İzmir’in yaşamadığı şey kalmadı. Her şey yerli yerinde demiyorum. İzmir’in altyapı problemi olduğunu 25 yıldır söylüyorum. Ama bir yılda ciddi felaketler yaşadık” dedi.
“İYİ PARTİ KENDİ ADAYLARIYLA SEÇİME GİRECEK”
Çıray ise, soruyu İYİ Parti odağında yanıtlayarak, ilk seçimlerde kendi adaylarını çıkaracaklarını söyledi ve “Sayın Başkan’ın sözlerine ilave edilecek fazla bir şey yok. Ancak İYİ Parti ayrı bir hükmün şahsiyeti olan bir parti. Dolayısıyla Türkiye’nin içinde olduğu şartlar birtakım iş birliklerini getirdi. Ama inşallah önümüzdeki seçimlerde İYİ Parti kendi adaylarıyla seçime girecek. Kendi projelerimiz ve hedeflerimiz var. Hep birlikte onları gerçekleştirmeye çalışacağız. İttifak ayrı bir şeydir. İttifakta hiçbir parti diğerinin iş içlerine karışamaz. Şimdi İyi Parti’nin önlenemez bir yükselişi var. İlk seçimler genel seçimler ve ardından mahalli seçimler olacak. Biz, yükselen bir parti olarak asla belediye başkanlığına aday olmayacağız diyemeyiz” diye konuştu.
“SAYIN ÇIRAY’A ÖZEL HAYATIMDA ABİ DERİM”
İYİ Parti Genel Kurultayı’nda liste gerginliği yaşanmış ve yaşanan bu gerginlik ilerleyen süreçlerde Çıray ve Dervişoğlu arasında tartışmalara neden olmuştu. Yaşanan tartışmalar ve şu anki duruma ilişkin soruyu yanıtlayan Dervişoğlu, tartışmaların aralarını bozmadığını ifade ederek “Partilerde çatışma olur. Kimisi listeye girer kimisi giremez. Bu bizim içimizde her şeyi konuştuğumuzu gösterir. Bu durum başka partilerde küskünlüğe sebep olur ama bizim partimizde beraberliğe sebep oldu. Bizde dostluk baki. Biz bu sorunları kendi aramızda çözeriz. Siyaset hep spekülasyon üzerinden yürüyor gibi. Ben Sayın Çıray’a özel hayatımda abi derim.” ifadelerini kullandı.
"İTTİFAK BİTİYOR MU?"
İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, "ittifakı bitiyor mu?" sorularına karşılık ise, Millet İttifakı'ndaki partiler arasında sorun olmadığını dile getirdi. CHP ve İYİ Partinin kurduğu ittifakın gayet başarılı olduğunu kaydeden Tatlıoğlu, "Millet İttifakı başarısını Türkiye'nin siyasal iklimini değiştirerek taçlandıracak. Millet İttifakı olarak bugünkü sorunlara derman, yarınlara da umut olan bir Türkiye inşa etmek için uğraşıyoruz. Tabii ki İYİ Parti olarak kurumsal yapı içinde Türkiye'yi yönetme hedefi taşıyoruz. Bu bazı hususları eleştirmemizin önünde engel değil." diye konuştu.
“BURADA ELEŞTİRENLERE TERÖRİST DEMİYORLAR DEĞİL Mİ?”
Son olarak İzmir siyasetinin muhalefeti olan Cumhur İttifakı’nın eleştirilerini de değerlendiren Tatlıoğlu, “Elbette ki eleştiri olacak. Bunun için de haksız eleştiriler de olabilir. Olması da lazım. Eleştirinin olduğu yerde bir gelişme ve üretim olur. Elbette ki yerel yönetimlerle ilgili bir eleştiri olur. Biz de bu eleştirilere bakarız, haklı yön varsa bunu ilgilisine aktarırız ve gereğinin yapılmasını söyleriz. Yeter ki çizgisi uygun olsun. Siyaset böyle bir şey. Burada eleştirenlere terörist demiyorlar değil mi? Erdoğan’ı eleştiren terörist oluyor” dedi.