Ödemiş Belediyesi, ilçe sınırlarındaki tarihi dokuların korunmasına yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Cumhuriyet Mahallesi'ndeki sekizgen planlı taş ve harç kullanılarak yapılmış üzeri piramit şeklinde büyükçe kubbeli, içinde bir mezar bulunan, grişi demir kapı ile sağlanan Çoban Dede Kümbeti'nin restorasyonun ve çevre düzenlenmesi için kollar sıvandı. Üç cephesinde penceresi olan biri daha sonra kapatılan kümbetin geçen 26 Ekim'de restorasyon ihalesi yapıldı. Projesi için geçen 6 Kasım'da yer teslimi de yapıldı. 599 bin 817 liraya ihale edilen restorasyon projesinin yüzde 80'lik kısmının İzmir Valiliği tarafından hibe olarak karşılanacağı bildirildi. Proje kapsamında; Çoban Dede Kümbeti'nin içi ve dışı restore edilerek, çevre düzenlemesi yapılacak. Bahçe kısmında tuvalet ve ahşap oyun grupları yer alacak.
Kaynaklarda Kızıl Ali (Baba) Zaviyesi, Abdal Cüneyd Zaviyesi-Tekkesi olarak da geçen, inşa tarihi hakkında hakkında bugüne değin açık bir belgeye rastlanmayan kümbetin restorasyon projenin 2018 Temmuz ayına kadar tamamlanması planlandığı belirtildi.
ÇOBAN DEDE KİMDİR'
Ödemiş'te üzeri piramit şeklinde büyükçe kubbeli türbe ve türbe içinde de mezarı bulunmaktadır. Mezarın başucunda yuvarlak bir mezar taşı ve onun ucunda da yeşil serpuşla dolanılmış sarık mevcuttur. Ayrıca mezarın üzeri yeşil çuha seccade ile örtülüdür. Çoban Dede'nin gerçek kimliği hakkında bilgi yoktur. Ancak hakkında şöyle bir menkıbe yaygındır: Ödemiş'te oturan bir Ağa'nın çobanıymış ve Ağa bunu çok severmiş. Bir gün koyunları otlatırken, koyunlardan biri, sürüden ayrılıp Birgi'ye doğru kaçmış. Çoban bunu yakalamak için arkasından gitmiş ve nihayet koyun yorulduğu için Birgi'de yakalamış (Ödemiş-Birgi 8 kilometredir). Hiddetlenip koyunu dövmek yerine: "Mübarek koyun ben yoruldum ama sen benden daha çok yoruldun…" diyerek koyunu kucağına almış ve Ödemiş'e getirmiş. Odemiş'in kuruluş tarihi 300 kusur sene kadar bir zaman olduğuna göre, Çoban Dede'nin yaşadığı tarih yaklaşık olarak 1700'ler olarak tahmin edilmektedir.