BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- 23Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde çocuk hakları ihlalleri gün yüzüne çıktı.
İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Zöhre Dalkıran, ülkemizde öne çıkan çocuk hakları ihlallerini aktardı. Dalkıran açıklamasında, “Eğitim, barınma, katılım hakları ev fazla öne çıkan ihlaller. Türkiye’de özellikle eğitim hakkı kız çocukları için ciddi bir sorun” dedi.
STAJ VE ÇIRAKLIK SÖMÜRÜSÜ ÖLDÜRÜYOR!
Hanehalkı İşgücü Araştırması 2023 yılı sonuçlarına göre 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı %22,1 oldu. İşgücüne katılma oranı cinsiyete göre incelendiğinde, bu oranın erkek çocuklar için %32,2 kız çocuklar için %11,5 olduğu görüldü. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) ortaya koyduğu verilere göre son 22 yılda 907 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kurulan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) öğrencilerinden 8 çocuk 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk döneminde çalıştırıldıkları işyerlerinde hayatını kaybettiler.
Çocuklar çok erken yaşta ekonomik olarak istismara uğradığına dikkat çeken Av. Zöhre dlakıran, “ Lise çağında çıraklık ya da staj adı altında emekleri sömürülüyor. Ciddi iş kazalarında yaşamını yitiren çocuklarımızla yüzyüze kalıyoruz. Bunların önlenmesi için daha etkili tedbirlerin alınmazı gerekiyor. Özellikle ekonomik yönden zayıf olan çocukların ailelerinin desteklenmesi gerekiyor. Çocukların eğitim haklarının desteklenmesi gerekiyor. Danışmanlık hizmetleri verilebilir. Ancak bunlar Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri tarafından çok az başvuluran yöntemdir. Anca adli bir vaka olduğunda gündeme geliyor. Oysa Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri dönemsel olarak özellikle sosyo-ekonomik bakımdan düşük gelire sahip aileleri tarayabilir. O ailelereki çocukların hak ihlallerini önleyecek tedbirler alınabilir. Ancak o önlemler adli bir vakada gündeme geliyor” ifadelerine yer verdi.
ÇOCUKLAR SUÇA SÜRÜKLENİYOR, BAĞIMLILIK ORANI ARTIYOR!
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 0-14 yaş grubundaki çocuk sayısını ifade eden çocuk bağımlılık oranı ise %31,4 olarak gerçekleşti.
Suça sürüklenen çocuklara ilişkin açıklamalarda bulunan Av. Dalkıran, “Türkiye’de ciddi bir cezasızlık politikası var. Bu politikaların sonuçlarından biri de çocukların suça sürüklenmesini teşvik ediyor. Çocuklar ekonomik ve sosyal olarak desteklenmediği için kendilerince bulabildikleri çözümler suça teşvik olabiliyor. Ayakta durmak ve toplumda var olabilmek için yasaya aykırı durumlar ortaya çıkıyor. Dolayısıyla çocuklar suça sürüklenmek zorunda kalabiliyorlar” diye konuştu.
“EN KIRILGAN GRUP"
Dalkıran açıklamasının devamında, “Çocuklar bizim geleceğimiz. Çocukların daha nitelikli eğitim alabilmesi, daha nitelikli konutlarda barınabilmesi, hem ruhsal hem de fiziksel gelişimine katkı sunacak desteklemelerinin olması için sosyal devlet anlayışının yerleşmesi gerekiyor. Bizim yönetim anlayışımız yurttaşları kendi sorunlarını kendi çözmeye iten ya da, ‘yardım’ adı altında zorunlu durumlarda özüm üretiyor. En kırılgan gruplarımız çocuklar olduğu için sosyal devlet anlayışının olmamasından en çok etkilenen kesim de çocuklarımız oluyor. Çocukların nitelikli eğitim aldığı, güvenli yaşam alanlarının olduğu, hem sosyal hem ruhsal hem fiziksel olarak yetiştirebildikleri bir ülke diliyoruz ve o ülke için mücadele ediyoruz” dedi.