ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tarımda çocuk işçiliğiyle mücadele için 32 ilde yalnızca 18 müfettişin görevlendirildiğini söyledi. Çelik, “Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında ise Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Kocaeli ve Ordu’da izleme birimleri oluşturulduğunu belirtti.
Kendi soru önergesine Çelik’in verdiği yanıtı değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ise, “Tarımda çocuk işçiliğiyle mücadele denetimi için 32 ilde 18 müfettiş görevlendirilmiş! Üstelik İstanbul, Ankara, İzmir gibi iller de bu grupta. Pes! Ondan sonra sayın bakan çıkıp ‘Başarımızı Soma gölgeledi’ diyebiliyor” ifadesini kullandı.
İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Oran’ın mevsimlik gezici ve geçici tarım işçiliğinde çocuk ve genç işçiliğinin nasıl denetlendiğine yönelik soru önergesini yanıtlayan Çelik, şunları kaydetti:
“Bakanlığımızca İş Kanunu kapsamında, 2014’te 50’den fazla işçi çalıştıran tarımsal işletmelerde çalışma koşullarının iyileştirilmesi için programlı teftiş uygulamaya konulmuştur. Anılan programlı teftişte çocuk ve genç işçiler ile izinsiz çalıştırılan yabancı işçiler öncelikli risk grupları olarak belirlenmiştir. Teftiş programı, Edirne, Kırklareli, Gaziantep, Eskişehir, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Zonguldak, Bursa, Samsun, Kastamonu, Sinop, Giresun, Trabzon, Amasya, Manisa, Şanlıurfa, Antalya, Isparta, Afyon, Burdur, Konya, karaman, Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Adana, İçel, Tekirdağ illerinde 18 iş müfettişiyle yürütülmektedir.”
Bunun yanında bakanlık tarafından benzer konularda eğitim amaçlı teftiş programları da yürütüldüğünü belirten Bakan Çelik, tarım sektöründe karşılaşılan, çalışanların sağlık ve güvenliğini tehdit eden riskler, bu risklere karşı alınacak önlemler, işveren ve çalışanların iş sağlığının yanı sıra güvenliği konusunda eğitim amacıyla Adana, Mersin, Gaziantep, Şanlıurfa, Bursa ve Bolu illerinde 4 iş müfettişi ile “Tarım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Teftiş Programı” yürütüldüğünü belirtti.
Bakan Çelik, şöyle devam etti:
PİLOT İLLER SEÇİLDİ
“Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında pilot illerde (Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Kocaeli ve Ordu) çocuk işçiliği izleme birimleri oluşturuldu. Bu birimler aracılığıyla etkin bir izleme sistemi kurularak, ildeki diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak suretiyle, çocuk işçiliğini önlemeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar; tespit, rehberlik ve yönlendirme, raporlama, kapasite ve farkındalık artırma bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu projenin temel özelliği, kurumsal niteliği olan, sürdürülebilir ve tüm ülkeye yaygınlaştırılabilir bir sistemi kurmayı hedeflemesidir. Pilot illerde öncelikle kurumlar arası koordinasyon ve işbirliğini tesis etmek üzere kurum görüşmeleri ve çalışan ya da risk altındaki çocuk tespiti için kurumsal bildirimler alınmış, bire bir tespitler yapılmaya başlanmıştır. Rehberlik ve yönlerdirme faaliyetleri de işbirliği ve koordinasyon içinde yürütülmektedir.”
(Milliyet)