Ege Postası
Geri

Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın temeli atıldı (1)

İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı Çukurova Havalimanı’nın temeli Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in katılımıyla...
Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın temeli atıldı (1)
Haberler / Ekonomi
28 Mayıs 2013 Salı 14:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı Çukurova Havalimanı’nın temeli Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in katılımıyla atıldı. Koçoğlu İnşaat tarafından üstlenen ve 357 milyon Euro’ya mal olacak havalimanının 36 ayda tamamlanması bekleniyor. Yap–işlet–devret modeliyle yapılacak havalimanı Türkiye’nin önemli bir lojistik üssü olan Çukurova’nın dünyaya açılan kapısı olacak.
Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesinde düzenlenen temel atma töreninde konuşan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Çukurova Havalimanı’nın yeri konusunda uzun tartışmaların yaşandığını ve sonunda ‘ortak akılın galip gelerek’ Adana–Mersin arasındaki yerin belirlendiğini söyledi. Amaçlarının büyüyen Güney’in iki kenti Adana ve Mersin’in çevresindeki 5 milyona varan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Mersin’de turizm bölgesinde yapılacak yerler ve Çukurova’nın bereketli topraklarında yetişen ürünlerinin dünyaya dağıtılması için böyle bir kararı aldık. Şimdiye kadar Adana Havaalanı’ndan 10 yıl içinde hava trafiği 1 milyonu aşmıyordu. 2003’te 780 bin yıllık trafik vardı. Bugün havalimanımızdan seyahat eden yolcu sayısı 4 milyonu buldu. Başbakanımız boşuna ‘havayolu halkın yolu olacak’ demedi. Artık Adana ve Mersin tek havalimanı ile ileriye, bu gelişmeye karşılık veremez. Onun için bu bölgesel havalimanını yapıyoruz. Çukurova Havalimanı Adana ile Mersin’i 2023 hedeflerimize taşıyacak. 500 milyar liralık ihracatımız, 1.2 trilyon ticaretimizin gereğini yapacak önemli bir yatırımdır.” dedi.

Türkiye’de 80 yılda yapılmayanların son 10 yılda hayata geçirildiğini ifade eden Yıldırım, bölünmüş yollarla ülkenin doğusu, batısı; güneyi ve kuzeyini bir araya getirdiklerini dile getirdi. Yolları bölerek hayatları ve milleti birleştirdiklerini anlatan Yıldırım, “Yollarla doğu ile batıyı; kuzey ile güneyi kardeş yaptık. Türkiye son 10 yılda hızlı tren hayalini de gerçeğe dönüştürmenin haklı gururunu yaşıyor. Hızlı trende dünyanın 8., Avrupa’nın 6. büyük ülkesi olduk. Bugün sadece Çukurova Havalimanı’nın temelini atmakla kalmıyoruz. Yapılacak turizm ve sanayi tesisleri hem ülkeyi hem de bölgeyi 2023 hedeflerine taşıyacak, en önemli eserlerimiz olacaktır. Biz ‘millete efendilik yapmaya değil, hizmet etmeye geldik. Bu memleketin efendisi, millete hizmet edendir, dedik; geldiğimiz günden beride ‘durmak yok, yola devam’ diyoruz. Adana ve Mersin’e 300 kilometrenin üzerinde bölünmüş yol yaptık. İki şehir için yaptığım altyapı, yollar, demiryolları, havaalanları ve iletişim yatırımlarının toplam bedeli 3,5 milyardır. Helal hoş olsun. Çünkü siz ülkenin üretim gücüsünüz. Devam eden projelerimizin toplam tutarı ise 4 milyardır.” diye konuştu. Sadece Çukurova Havalimanı ve gelecek 2,5 yılda yapılacak yatırımların miktarının 800 milyon TL’yi bulduğunu açıklayan Yıldırım, bölgedeki arazi kamulaştırması için yaklaşık 150 milyon lira ödeme yapıldığını kaydetti. Yolun olmadığı yerde ticaret, turizm ve ekonomi; kısacası hayatın olmayacağının altını çizen Yıldırım, Mersin’in 2 yıl önce bölgenin en güzel yat limanına kavuştuğunu hatırlattı. Mersin–Adana demiryolunu tamamen elden geçirdiklerini aktaran Yıldırım, seyahat süresini 1 saatin altına indirdiklerini bildirdi. Şimdi dördüncü hattı yapmaya karar verdiklerini açıklayan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Artık Mersin–Adana arası 30 dakikaya düşecek. İki şehir birbiriyle daha fazla kucaklaşacak. Daha fazla kardeş olacak, alışâ€“veriş yapacak; hısım–akrabalık yapacak. Bu havalimanı Mersin ile Adana’nın kucaklaştığı, birleştiği bir merkez olacak. Yarın 29 Mayıs. İstanbul’un fethinin 560. yıl dönümü kutlanıyor.

Yedi tepeli, Peygamberimizin fethini müjdelediği İstanbul'a yeni bir inci, boğaza yeni bir gerdanlık takıyoruz. 3’üncü Boğaziçi Köprüsü’nün temelini yarın atıyoruz. Ülkemize ve İstanbul’a hayırlı olsun. Türkiye öyle bir hale geldi ki, meteliğe muhtaç olan bir ülkeden, dünyanın en büyük ihalesini yapan bir ülke haline geldi. 3 Mayıs’ta yaptığımız yeni İstanbul Havalimanı’nın toplam bedeli 90 milyardır. 90 milyar ne demektir biliyor musunu? Bir çukur verdik, 90 milyar para alıyoruz, üstüne de dünyanın en büyük havalimanından birini inşa ediyoruz. İşte Türkiye’nin, istikrarın ve güvenin gücü budur. Şimdi bunlara birde bunlara huzur, barış ve kardeşlik ekleniyor. Artık kimse Türkiye’yi tutamaz. Bu ülkede nasıl Çanakkale'de, Sakarya'da, Sarıkamış'ta, Trablus’ta Galiçya’da omuz omuza verdiysek, birbirimizi kardeş bildiysek bundan sonra da ay-yıldızlı bayrak altında tek vatan, devlet ve millet olarak yolumuza devam edeceğiz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası