Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün İstanbul’da 2022 yılı dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda konuştu. Erdoğan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katıldığı toplantıda şunları söyledi:
“2022’NİN İLK ÜÇ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 6,2’LİK BİR BÜYÜME KAYDETTİK”
“Ekonomide büyük hayalleri ile çıktığımız bu yolda en somut neticeleri aldığımız başlıklardan biri ihracattır. Tüm dünyayı derinden etkileyen Covid-19 salgını, küresel tedarik zincirindeki aksamalar, Rusya-Ukrayna savaşı, ham madde ve enerji krizi gibi sıkıntılar, ekonomimizin ve ihracatımızın hızını kesemedi. Tam tersine, bu krizleri fırsata dönüştürerek tarihimizin en yüksek büyüme oranlarına ve ihracat rakamlarına eriştik. Sadece 2021 yılında yüzde 11,4 oranında büyüyerek son 50 yılın en iyi seviyesini yakaladık. İhracat, tek başına bu tarihi büyüme oranına 5,3 puanlık katkı yaptı. Ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1’in üzerine çıktı. Geçtiğimiz yıl da istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Gelişmiş ülkeler dahil, dünyanın derin sancılarla kıvrandığı dönemde, 2022’nin ilk üç çeyreğinde yüzde 6,2’lik bir büyüme kaydettik. Bu büyümenin de yarısından fazlası mal ve hizmet ihracatından geldi. İhracatımız, üreten itici gücü olmaya devam ediyor. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yolu ile ülkemizi büyütmeyi esas alan ekonomi programımızın olumlu etkileri istihdam verilerine de yansıdı.
Öyle ki 2020 yılı birinci çeyreğine kıyasla 2022 yılı üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi 3,5 milyon ilave istihdama kavuştu. Yakaladığımız istihdam seviyesine sanayi sektörünün katkısı 1 milyonu geçti. Bu rakamlar, üretim ve ihracattaki güçlü performansın ekonomimize ne derece olumlu yansıdığına işaret ediyor.
“2022 YILI İHRACATIMIZ, GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 12,9 ORANINDA ARTIŞLA 254,2 MİLYAR DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞMİŞTİR”
Küresel olumsuzluklara rağmen 2022 yılı ihracatımız, geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, Cumhuriyet tarihimizin rekorudur. Bu ihracat rakamının ülkemize, milletimize, ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra hedefimiz, Türkiye’nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk on ülke arasındaki yerini almasını sağlamaktır. Türkiye İhracatçılar Meclisi çatısı altında yer alan 61 ihracatçı birliği ve 100 bini aşan ihracatçımızla bu tarihi rekora beraberce imza attık.
“AYLIK ORTALAMA 3 MİLYAR DOLAR İHRACATTAN 21 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACATA ÇIKTI”
Bundan 20 yıl önce yola çıktığımızda 36 milyar dolar olarak devraldığımız ihracatımızı, hamdolsun tam 7 kat artırdık. Aylık ortalama 3 milyar dolar ihracattan 21 milyar doların üzerinde ihracata çıktık. Ülkemizde 2002 yılında 33 bin 523 firmamız ihracat yaparken geçen sene bu sayı 111 bini geride bıraktı. Daha da önemlisi, 2022 yılı ocak-kasım dönemi itibariyle ihracat ailemize katılan yeni firma sayımız 9 bin 700’ü aştı. Aynı dönemde 1milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız 5’ten 24’e yükseldi. Artık ülkemizde ihracat yapmayan hiçbir ilimiz kalmadı. En önemli ticari ortağımız Avrupa Birliği’ne olan ihracatımızın yüzde 12 oranında artış kaydetmesi ayrıca önemlidir. Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği’ne verdiğimiz dış ticaret fazlası, net 10 milyar doların üzerine çıktı. Bunun yanında ihracatımız, yakın ve Orta Doğu ülkelerine yüzde 19,3, Kuzey Amerika ülkelerine yüzde 17,1, Avrupa Birliği dışı Avrupa ülkelerine yüzde 16, Kuzey Afrika ülkesine yüzde 9,8 oranında arttı. İhracatımızda kendi paramızın giderek etkin şekilde kullanmaya başladık.
“TÜRK LİRASI İLE GERÇEKLEŞEN DIŞ TİCARET HACMİMİZ YAKLAŞIK 350 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI”
Ey gayri milliler, burayı iyi dinleyin. Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197’yi buldu. Türk lirası ile gerçekleşen dış ticaret hacmimiz de yaklaşık 350 milyar liraya ulaştı. Hizmet ticaretinde de dünyadaki konumumuzu geliştirmeye devam ediyoruz. Hizmet ihracatımızı 20 yılda 14 milyar dolar seviyesinden, önceki sene itibariyle 61,4 milyar dolar seviyesine çıkarmıştık. Geçtiğimiz yıl, hizmet ihracatımız için de tam bir yükseliş yılı oldu. Yılın ilk 10 ayında hizmet ihracatımızı 76,4 milyar dolara yükselttik. Yıl sonu gerçekleşmesi itibariyle hizmet ihracatımızın, hedefimiz olan 85 milyar doların da üzerine çıkmasını ve cari açığın azaltılmasına da 50 milyar dolarlık katkı sağlamasını bekliyoruz. Mal ve hizmet ihracatında yazdığımız bu başarı hikayesinde 350 milyar dolara ulaşan büyük bir ihracat ekonomisini hep birlikte oluşturduk.
“1,4 MİLYAR LİRA SERMAYE İLE KURDUĞUMUZ İHRACATI GELİŞTİRME ANONİM ŞİRKETİ’NİN SERMAYESİ 6 MİLYAR LİRAYA YAKLAŞACAK”
İhracatçılarımızın finansman erişimini kolaylaştırmayı ve teminat sorunlarını çözmeyi hedefleyen İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’ni de mart ayının başında faaliyete geçirdik. Mart ayından bu yana, şirketimiz vasıtası ile 5 bin 500’e yakın ihracatçımıza 20 milyar lira ihracat kredisi kefaleti sağlandı. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında bu şirketin sermaye yapısını, 20 bankanın ortaklığı ile daha çok sayıda ihracatçımıza finansman imkanı sağlamak için hem çeşitlendirdik hem de güçlendirdik. Ocak ayı sonuna kadar, sermaye artırımlarının ardından, başlangıçta 1,4 milyar lira sermaye ile kurduğumuz İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’nin sermayesi 6 milyar liraya yaklaşacak. Bu sayede ihracatçılarımızın şirketin kefaleti ile ulaşabilecekleri kredi hacmi potansiyeli 122 milyar lirayı aşacak.
“DİZİ-FİLM SEKTÖRÜNDE 2022 YILI SONU İTİBARİYLE YAKLAŞIK 750 MİLYON DOLAR DÜZEYİNDE İHRACAT HACMİNİ YAKALADIK”
2021’de 1,7 milyar dolara ulaşan sağlık hizmetleri ihracatımız, 2022’de 2 milyar doları yakalayacak bir yere doğru gidiyor. Artık bu alanda hedefimizi, 2023 için 5 milyar dolar olarak belirliyoruz. Ülkemizin 10 yıl gibi kısa sayılabilecek sürece ihracatında hızla mesafe katettiği bir diğer alan da dizi-film sektörüdür. Bugün Türkiye, ABD’den sonra dizi ihracatında ikinci sıradadır. Türk dizileri, Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya kadar oldukça geniş bir coğrafyada 160’tan fazla ülkede 800 milyonu aşkın izleyici ile buluşuyor. Sektör verileri, 2022 yılı sonu itibariyle yaklaşık 750 milyon dolar düzeyinde ihracat hacmini yakaladığımızı gösteriyor. Dizi ve film ihracatımızın, bugün 1,5 milyon doları aşarak tüm dünyada 1,5 milyar izleyiciye ulaşmasını hedefliyoruz. Bunun için dizi, film, animasyon, belgesel formatlarının ihracatına yönelik destekleri artırarak sürdüreceğiz.
“ATATÜRK HAVALİMANI’NIN YANINDA, 433 BİN METREKAREYE ULAŞACAK BİR FUAR ALANININ YAPIMINA BAŞLADIK”
Ülkemizde yılda 400’ün üzerinde fuar düzenleniyor. Ülkemizin fuarcılıkta marka haline gelmesi ve lider ülkelerden biri olması amacıyla İstanbul’a, şehrimize yakışan bir fuar alanı kazandırma sözü vermiştik. 208 bin metrekaresi açık ve 225 bin metrekaresi kapalı olmak üzere, büyüklüğü toplam 433 bin metrekareye ulaşacak bir fuar alanının yapımına başladık. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin de yönetiminde yer alacağı yeni bir yapılanma ile ülkemizin uluslararası fuarcılık hizmetlerinin rekabet gücünü artırmada kararlıyız. Burada, ‘fuar nerede olacak’ diye merak edenleriniz olabilir. Atatürk Havalimanı’nın yanında inşallah bu fuar merkezini gerçekleştirmiş olacağız. İTO, bu işin koordinesinde. Aynı zamanda TİM de yerini alacak. Böylece, İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna gitmek gibi bir sıkıntının içinde olmayacağız. Şehrin merkezinde böyle bir fuara kavuşmuş olacağız.
“BİLİŞİM SEKTÖRÜNE DESTEK BÜTÇESİNİ 10,3 MİLYAR LİRAYA ÇIKARDIK”
Geçtiğimiz yıl ihracatının 2,5 milyar doları bulması beklenen bilişim sektöründe 2023 hedefimizi 5 milyar dolar olarak belirledik. İhracatımızı artırmak amacı ile 2022’nin ağustos ve eylül aylarında verdiğimiz destekler kapsamında, mal ve hizmetler ihracatlarımızda 4,5 milyar liranın üzerinde ödeme yaptık. Bu desteklere ilişkin 2023 yılı bütçemizi de 10,3 milyar liraya çıkardık. Dünyanın önemli sektörlerinden birinde faaliyet gösteren teknik müşavirlik firmalarımızı mevcut destekler ile güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Ayrıca müteahhitlik firmalarımızın yurt dışında daha fazla proje üstlenebilmelerini sağlamak için, karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik ticari diplomasi faaliyetlerini de artıracağız.”