Ege Postası
Geri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Korkaklar zafer anıtı dikemez'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜYAP Fuar Merkezi'nde İDEF'23 16'ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Kapanış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Savunma sanayiindeki çalışmalarla ilgili, "Dünyada hiçbir ülkenin karşılaşmadığı engellerle karşılaştık ancak yolumuzdan asla dönmedik. Her zaman şu inançta olduk; korkaklar zafer anıtı dikemez" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dışa bağımlılığın yüzde 20'lere indiğini, ihracatta 2023 yılı için 6 milyar doların hedeflendiğini kaydetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Korkaklar zafer anıtı dikemez'
Haberler / Politika
28 Temmuz 2023 Cuma 14:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün İstanbul’da TÜYAP Fuar Merkezi'nde Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF'23) kapanış töreninde konuştu. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Dünyanın 81 farklı ülkesiyle birlikte NATO, Afrika Birliği ve Türk-Amerikan İş Konseyi'nden katılım oldu. Aynı şekilde fuara 189 heyeti temsilen 741 heyet üyesi iştirak etti. Fuarımızda 689'u yerli, 772'si yabancı olmak üzere bin 461 firma yer aldı. Yüzde 15'i yabancı olmak üzere 100 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan IDEF'23 sektöre damga vurmayı yine başardı.

"KAT ETTİĞİMİZ MESAFE, HEM REFERANSIMIZ HEM DE NELERİ YAPABİLECEĞİMİZİN MÜJDECİSİDİR"

Önümüzde çok iyi değerlendirmemiz gereken iki senemiz bulunuyor. İnşallah bu süreyi kamusu ve özel sektörüyle en etkin, en verimli şekilde kullanacağız. Başlayıp belli bir aşamaya getirdiğimiz projelere hız vereceğiz. Sektörün ihtiyaçlarını tespit edip özgün çözümler geliştireceğiz. Ürün yelpazemizle birlikte rekabet gücümüzü de artıracağız. Mock-up olarak sergilenen ürünlerimizi kullanıma ve satışa hazır hale getireceğiz. Sadece bunlarla kalmayacak, kendi alanında çığır açan, sektöre yön veren ileri teknoloji ürünlerle tüm dünyanın huzuruna çıkacağız. Buradaki tüm firmalarımızın adeta bir akıncı ruhu ile tüm işine ve projesine dört elle sarılmasını bekliyorum. Yalan tüccarlarına ve şeamet tellallarına asla kulak asmayacağız. Son 21 yılda başardıklarımıza bakarak böyle iddialı konuşuyoruz. Savunma sanayii alanında kat ettiğimiz mesafe bizim hem referansımız, hem ilham kaynağımız hem de neleri yapabileceğimizin müjdecisidir. Ülkemizi takip edenler son 21 yılda Türkiye'nin özellikle savunma sanayii alanında yazdığı başarı hikayesinin en yakın şahididir. Kurumlarımız, firmalarımız ve vatandaşlarımız ise bu hikayenin aktörleri olarak sürece tanıklık ettiler.

"KENDİ SAVAŞ GEMİSİNİ YAPAN DÜNYADAKİ 10 ÜLKEDEN BİRİYİZ"

Göreve başlarken yüzde 80 oranında dışa bağımlı bir ülke devraldık. Öyle ki askerinin, polisinin kullandığı temel silahları bile yurt dışından ithal eden, ithal etmek mecburiyetinde olan bir Türkiye vardı. Bu bağımlılık ilişkisinden dolayı terörle mücadele operasyonlarımızı yürütürken dahi ciddi sıkıntılarla karşılaşıyorduk. Gün oldu, terörle mücadele için istediğimiz bir İHA'yı bile bize vermediler. Gün oldu, ‘bizim silahlarımızı teröristlere karşı kullanamazsınız’ dediler. Bize tabanca vermeyenlere, biz şimdi tabancalarımızı veriyoruz. Dışa bağımlılığımızı yüzde 20'lere kadar düşürdük. Bugün kara, hava, deniz araçlarımızda ihtiyaçlarımızın kahir ekseriyetini yerli ve milli imkanlarla karşılayabiliyoruz. İHA ve SİHA teknolojisinde geldiğimiz konum zaten biliniyor. TB2 ve ANKA ile başladığımız yolculuğumuzu Akıncı ve Aksungur ile bir üst lige taşıdık. İnsansız savaş uçağımız, Kızılelma ile bu alanda çığır açacağız. Kendi savaş gemisini yapan dünyadaki 10 ülkeden birisiyiz. Silahlı insansız deniz, hava ve kara araçlarında yeni ürünlerle kapasitemizi sürekli güçlendiriyoruz.

"3 AY ÖNCE HANGARDAN ÇIKARDIĞIMIZ KAAN'I YIL SONUNDA HAVADA DA GÖRECEĞİZ"

2002 yılında savunma sektöründe sadece 57 firmamız faaliyet gösteriyorken, bugün bu sayı 2 bin 500. Savunma sanayiimiz 80 binden fazla çalışanıyla ülkemiz ekonomisinin lokomotifliğini üstlendi. 1 milyar dolar olan ciro rakamımız 12 milyar doları aştı. Araştırma-geliştirme harcamamız 49 milyon dolardan 2 milyar dolara yükseldi. 248 milyon dolar civarında olan ihracatımız geçen sene 4.5 milyar dolarla rekor kırdı. 2023'ün ilk yarısında savunma ihracatımız 2 milyar 400 milyon dolar oldu. Sene sonunda inşallah 6 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Üstelik bu başarıları küresel ekonomideki krizler yanında 6 Şubat, 11 ilimizi ve 14 milyon insanımızı etkileyen, 50 bini aşkın vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem felaketine rağmen elde ettik. Yine bu dönemde 14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde iki kritik seçim yaşadığımız halde hedeflerimizden bir an olsun kopmadık. Bir taraftan devlet, millet el ele vererek yaralarımızı sardık, diğer taraftan seçimlerimizi demokrasimize yakışır bir olgunlukla yüzde 90'ları bulan rekor katılım oranlarıyla gerçekleştirdik. 3 ay önce hangardan çıkardığımız KAAN'ı yıl sonunda havada da göreceğiz.

"SAVUNMA GİBİ STRATEJİK BİR ALANDA YAZDIĞIMIZ BAŞARI HİKAYESİ DİĞER DEVLETLERE DE İLHAM KAYNAĞI"

Ülkemizin savunma gibi stratejik ve zor bir alanda yazdığı başarı hikayesi dünyanın diğer devletlerine de ilham kaynağı oluyor. Bu durum aynı zamanda sektörde uzun yıllardır devam eden tahakkümün kırılmasını beraberinde getiriyor. Silah teknolojilerini ellerinde tutan kimi güçlerin ülkemize yönelik bazı hazımsızlıklarının arka planında işte bu hakikat var. Aynı şekilde bu güçlerin kendi güdümünde hareket eden muhalefet partilerinin savunma sanayii hamlelerimize çamur atmasının sebebi de budur. Ülkemiz, tıpkı insani yardımlar gibi savunma sanayii işbirliklerinde de Türkiye modelini geliştirmiştir. Bizim amacımız, sadece muhataplarımıza ürün satmak değildir. Biz, orta ve uzun vadeli ortaklıklar kurma derdindeyiz. Sadece bir tarafın ürettiği, diğer tarafın ise hep müşteri konumunda olduğu bir ticareti doğru bulmuyoruz. Güvenlik gibi hayati bir meselenin ülkeler arasında bir tehdit veya baskı unsuru olarak kullanılması doğru değildir. Meşru ve hukuk zemininde kalındığı sürece herkes güvenliğe dair ihtiyacı kolaylıkla giderebilmelidir." (ANKA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası