Ege Postası
Geri

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: 55 bin kişiye madalya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası Tevcih Töreni'nde konuştu. Deprem felaketine değinen Erdoğan, "57 bin enkazdan 50 binini kaldırdık. İnşallah Hatay'daki enkazın kalanını da çok kısa sürede tasfiye edeceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca deprem bölgesinde kurtarma çalışmalarında yer alan yerli ve yabancı 55 bin kişiye madalya ve nişan takdim edileceğini açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: 55 bin kişiye madalya
Haberler / Güncel
25 Nisan 2023 Salı 16:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası Töreni’nde; “Afetin ardından 60 ülke ve uluslararası kuruluş bölgeye 250 bine yakın çadır sevk etti. Ayrıca 14’ü hâlen aktif durumda olan 34 sahra hastanesi kuruldu. Afrika’dan Asya’ya, Amerika’dan Avrupa’ya dost ve kardeş ülkeler mali destek taahhüdünde bulundu. Bunların hepsini kalbimize yazdık. Kara gün dostlarımızın hepsini tanıyoruz” dedi. Erdoğan ayrıca, “Bölgedeki 57 bin enkazdan 50 binini kaldırdık. İnşallah Hatay’daki enkazın kalanını da çok kısa sürede tasfiye edeceğiz. Şimdiye kadar hane desteği, taşınma ve kira yardımıyla, vefat edenlerin yakınlarına nakdi yardım olarak 28 milyar lira ödeme yaptık” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı Tevcih Töreni’ne katıldı. Erdoğan, ödüllerin verilmesinin ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“EN ZOR GÜNLERİMİZDE YANIMIZDA OLAN SİZLER GİBİ FEDAKRLIK ABİDELERİNİ İHML EDEMEYİZ”

“Bugün, 6 Şubat depremlerinde fedakârlık gösteren yerli ve yabancı arama kurtarma ekiplerimize madalya tevcih töreni vesilesiyle bir aradayız. Davetimize icabet ederek bugün bizlere gerçekten büyük bir mutluluk yaşattınız. Yurt dışından gelen misafirlerimiz başta olmak üzere her birinize ayrı ayrı milletim adına teşekkür ediyorum.

Kısa süre önce Madalyalar ve Nişanlar Kanunu’nda yaptığımız değişiklikle buna bir tane daha ekleyerek Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı’nı ihdas ettik. Amacımız deprem, yangın, sel gibi doğal afetler ile salgın hastalıklara karşı mücadelede kahramanlık sergileyenleri bu madalya ve nişan ile ödüllendirmektir.

Biz kimsenin bizim yaşadıklarımızı yaşamasını da böyle ağır kayıplar ve yıkımlarla sınanmasını da istemeyiz. Ama afetlerin hayatın bir gerçeği olduğunu da unutmuyoruz. En zor günlerimizde yanımızda olan sizler gibi fedakârlık abidelerini ihmâl edemeyiz.

Siz kardeşlerimle birlikte arama kurtarma ekiplerimize, madencilerimize, itfaiyecilerimize, belediyelerimize, kamu görevlilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, gönüllülerimize, yardım çağrımıza destek veren tüm yabancı dostlarımıza ayrıca teşekkür ediyorum.

“DÜNYANIN 90 FARKLI ÜLKESİNDEN GELEN 11 BİN 320 ARAMA KURTARMA EKİBİ DE BİZLERE OMUZ VERDİ”

Sadece arama kurtarma ekibi olarak 35 bini aşkın personel bölgede bilfiil görev aldı. Dünyanın 90 farklı ülkesinden gelen 11 bin 320 arama kurtarma ekibi de bizlere omuz verdi. Destek personelleriyle beraber toplam 275 bin kamu görevlimiz depremzedelerimizin yardımına gitti. Gönüllülerle birlikte yaklaşık 650 bin insanımız adeta bölgeye akın etti. Aynı şekilde, dünyanın bir ucundaki kardeşlerimizi duasını, desteğini de yanımızda hissettik.

“YERLİ YABANCI TOPLAM 55 BİN KİŞİYE BU MADALYA VE NİŞANLARI TAKDİM EDECEĞİZ”

Afetin ardından 60 ülke ve uluslararası kuruluş bölgeye 250 bine yakın çadır sevk etti. Ayrıca 14’ü hâlen aktif durumda olan 34 sahra hastanesi kuruldu. Afrika’dan Asya’ya, Amerika’dan Avrupa’ya dost ve kardeş ülkeler mali destek taahhüdünde bulundu. Bunların hepsini kalbimize yazdık. Kara gün dostlarımızın hepsini tanıyoruz. Yapılan her fedakârlığa, verilen her emeğe, depremzedelerimize uzanan her yardım eline minnettarlığımızı farklı şekillerde ifade etmeyi sürdüreceğiz. Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı takdim programımızı, illerimizde valilerimiz, yurt dışında da büyükelçilerimiz bizi temsilen devam ettireceklerdir. Yerli yabancı toplam 55 bin kişiye inşallah bu madalya ve nişanları takdim edeceğiz.

Bugün tevcih ettiğimiz madalya ve nişanlar manevi birer hatıradır. Ülkemiz ve milletimiz adına edilmiş samimi bir teşekkürün ifadesidir. Fakat takdir ve tavzifin asıl büyüğü sizlerin depremzedelerimiz başta olmak üzere 85 milyonun gönlünde edindiğiniz müstesna yerdir.

Kendi hayatınızı tehlikeye atma pahasına enkazdan çıkardığınız her canla sayısız mucizeye gözyaşları içerisinde şahitlik etmemizi sağladınız. Ülkemizin yaşadığı en büyük felakette yıkıntıların altında sevdikleri kalan kardeşlerimizle birlikte hepimize umut aşıladınız. Yerli yabancı ekipler olarak hem milletimizin hem bizim hem de sizleri Türkiye’ye gönderen ülkelerinizin gurur kaynağı olduğunuz.

“NİCE CANIMIZI NİCE İNSANIMIZI MAALESEF KARA TOPRAĞIN BAĞRINA VERDİK”

Asrın felaketi 6 Şubat depremleri sadece ülkemizin değil, insanlık tarihinin en yıkıcı tabi afetlerinden biridir. Oldukça geniş bir alana yayılan 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı derinden sarsan bu depremlerde 50 binin üzerinde kardeşimiz hayatını kaybetti. Gençlerimizi, ciğerparelerimiz olan evlatlarımızı, eli öpülesi annelerimizi, kamu görevlilerimizi, işçisinden esnafına, iş adamından sağlıkçısına, çiftçisinden ev hanımına, sporcusundan siyasetçisine kadar nice canımızı nice insanımızı maalesef kara toprağın bağrına verdik. Ardından yaşanan sellerde de toplam 21 vatandaşımız vefat etti. Bu vesileyle bir kez daha depremde ve sellerde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.

İlk depremden sonra, 47 tanesi 5 ila 6 büyüklüğü arasında toplam 29 bin 600 artçı sarsıntı meydana geldi. Depremin vurduğu bazı il ve ilçelerimizde neredeyse hasar görmeyen bina kalmadı. Depremler sebebiyle bölge genelinde son güncellemelere göre toplam 872 bin bağımsız kısımdan oluşan 311 bin bina kullanılamaz hâle geldi.

“ŞİMDİYE KADAR TOPLAM 28 MİLYAR LİRA ÖDEME YAPTIK”

Çadırların yanı sıra konteynırlar ve prefabrik yapılarla barınma sorunlarını çözüyoruz. Bu çerçevede 321 ayrı noktada toplam 781 bin 500 çadırı ve 77 bin konteynırın kurulumunu yaptık. Tahrip olan altyapı ve üstyapıyı yeniden elden geçiriyoruz. Zemin ve diğer etütleri biten yerlerde konutlarımızın temellerini atıyoruz. Bölgedeki 57 bin enkazdan 50 binini kaldırdık. İnşallah Hatay’daki enkazın kalanını da çok kısa sürede tasfiye edeceğiz. Şimdiye kadar hane desteği, taşınma ve kira yardımıyla, vefat edenlerin yakınlarına nakdi yardım olarak 28 milyar lira ödeme yaptık.”

Konuşmasının ardından Erdoğan, arama kurtarma ekipleri personellerine nişanlarını takdim etti. Törene çok sayıda yabancı misyon temsilcisi ve uluslararası kuruluş temsilcisi de katıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası