Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın; Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın NATO’nun Brüksel’deki karargahında bugün yapılan üçüncü toplantısının ardından, "Sürecin nasıl işleyeceği, yani birlikte mi ayrı ayrı mı olacağı, biraz da bu ülkelerin atacağı adımlara bağlı… Burada Türkiye'den kaynaklanan herhangi bir gecikme, geciktirme, oyalama söz konusu değil. Mesele, Türkiye'nin somut olarak ortaya koyduğu güvenlik kaygılarının giderilmesiyle ilgili. Bu alanlarda mesafe alındığı müddetçe biz, NATO üyelik sürecine, Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerinin onaylanmasına daha da yaklaşırız” dedi.
Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in 28 Haziran’da NATO Madrid Zirvesi’nde imzaladıkları Mutabakat Zaptı kapsamında kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın üçüncü toplantısı bugün NATO’nun Brüksel’deki karargahında yapıldı. Toplantıya, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar katıldı.
İbrahim Kalın, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu:
"TERÖR ÖRGÜTLERİYLE İLGİLİ ATILACAK ADIMLARI YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ"
"Özellikle terörizmin finansmanı, eleman devşirilmesi, terörizmin propagandasının yapılması ve şiddete teşvik edilmesi yönündeki eylemlerin önlenmesi için gerekli hukuki, adli, idari, istihbari adımların atılması yönündeki beklentilerimizi de ifade ettik, özellikle İsveç bağlamında. Bildiğiniz gibi, geçen yıl yapılan anayasa değişikliği çerçevesinde İsveç hükümeti yeni bir terörle mücadele yasası hazırladı ve bunu da bugün kendi hükümetleri resmen kabul etti. Bunun bizim açımızdan memnuniyet verici bir durum olduğunu ifade ettik. Bu yasayla terörle mücadelede daha etkin bir konumda olacaklarını da İsveçli mevkidaşlarımız zaten dile getiriyorlar. Bu yasanın yürürlüğe girecek tarih olan 1 Haziran'dan sonra. Ama o tarihe kadar da terörle mücadele; PKK, PYD, FETÖ ve benzeri yapılarla ilgili atılacak adımları yakından takip etmeye devam edeceğiz.
Bu tür terör örgütlerinin burada kullandığı paravan örgütler, birtakım isimler var. Bunlara karşı da detaylı bilgi paylaşımında bulunduk. İlgili birimlerimiz; İçişleri, Adalet, Milli Savunma Bakanlığı’mız, İstihbarat Teşkilatı’mız mevkidaşlarıyla detaylı bilgi alışverişinde bulundular. Bu konular, dosyalar ve isimler üzerinde de birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Biz, zaten bugüne kadar hep açık ve net bir şekilde ifade ettik. Sadece Madrid'de imzalanan Üçlü Mutabakat'ın tam manasıyla uygulanmasını bekliyoruz. Temel beklentimiz bu. Bu gerçekleştiği oranda da iki ülkenin NATO'ya üyelik süreci olumlu bir yönde ilerleyecektir. Biz, prensipte NATO'nun genişleme politikasını destekliyoruz.
Geçmişte hatırlarsanız başka ülkeler, yeni üyelerin kabulü noktasında çok uzun süre oyalamalar, bekletmeler yapmışlardı. Açık söyleyeyim; Yunanistan'ın Kuzey Makedonya'nın üyeliği konusunda takındığı tavrı kastediyorum.
"MEVKİDAŞLARIMIZ OLUMLU ADIMLAR ATIYORLAR. AMA DAHA FAZLASININ YAPILMASI GEREKTİĞİNİ KENDİLERİ DE İFADE EDİYORLAR"
Sahici, gerçek güvenlik kaygılarımızı dile getirerek bu yöndeki beklentilerimizi ifade ettik. Finlandiyalı ve İsveçli mevkidaşlarımız da bu konuda olumlu adımlar atıyorlar. Ama daha fazlasının da yapılması gerektiğini kendileri de zaten ifade ediyorlar. Bu bir süreç. Bundan sonra da idari, adli, istihbari boyutlarıyla birlikte takip edeceğiz. Bu vesileyle bugünkü toplantımızda Daimi Ortak Mekanizması'nın bir sonraki toplantısının da yakın vadede yapılması konusunda da mutabık kaldık. Yer ve tarih konusunda istişareler yapıp nihai kararı önümüzdeki günlerde vereceğiz."
"SÜRECİN NASIL İŞLEYECEĞİ, BU ÜLKELERİN ATACAĞI ADIMLARA BAĞLI"
İbrahim Kalın, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kalın, iki ülkenin adaylık sürecinin ayrı olarak değerlendirilip değerlendirilmemesine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
"Sürecin nasıl işleyeceği, yani birlikte mi ayrı ayrı mı olacağı, biraz da bu ülkelerin atacağı adımlara bağlı. Bu alternatifleri değerlendirmek mümkün. Biz de önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımızdan alacağımız talimatlar çerçevesinde bu opsiyonları değerlendireceğiz.
Zaman zaman bizim önümüze konan tahditlerin ve baskının bizim için geçerli olmadığını tekrar ifade etmek isterim. Burada Türkiye'den kaynaklanan herhangi bir gecikme, geciktirme, oyalama söz konusu değil. Mesele, Türkiye'nin somut olarak ortaya koyduğu güvenlik kaygılarının giderilmesiyle ilgili. Bu alanlarda mesafe alındığı müddetçe biz, NATO üyelik sürecine, Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerinin onaylanmasına daha da yaklaşırız."
Ortak Daimi Mekanizma’nın ilk toplantısı 26 Ağustos 2022 tarihinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapılmıştı. Toplantıya katılan Türk heyetine, İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık etmişti. İkinci toplantı ise Kalın ve Önal başkanlığındaki Türk heyetinin katılımıyla İsveç’in başkenti Stockholm’de 25 Kasım 2022 tarihinde yapılmıştı. Üçüncü toplantı ise Stockholm’deki Kur’an-ı Kerim yakma ve benzer eylemlerin ardından süresiz olarak iptal edilmişti.