Ege Postası
Geri

DEM'in adayları vitrinde: CHP'ye 'kaybettirme' yanıtı

DEM Parti İzmir adaylarını vtirine çıkardı. Büyükşehir belediye ve ilçe belediye başkan adaylarının tanıtıldığı toplantıda DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, CHP'ye ağır eleştirilerde bulundu. CHP Lideri Özgür Özel'in 'kaybettirme' eleştirisine yanıt veren Sakık, "Geçen gün CHP Genel Başkanının bir açıklaması vardı. 'Bize kaybettirmek için böyle politika yürütüyorlar' demişti. Doğru söylüyorsunuz, size de, AKP- MHP'ye de kaybettireceğiz" ifadelerine yer verdi.
DEM'in adayları vitrinde: CHP'ye 'kaybettirme' yanıtı
Haberler / Yerel Politika
25 Şubat 2024 Pazar 17:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- DEM Parti bugün Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde adaylarını tanıttı.

DEM Parti Eş Başkanları Vezan Karabulut ve Mehmet Kuruş'un ev sahipliği yaptığı tanıtım törenine DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, İzmir Milletvekili İbrahim Akın, ilçe başkan adayları, DEM Parti ilçe başkanları ve çok sayıda partili katılım sağladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayları Akın Birdal ve Türkan Aslan partililerle buluştu. 

"EŞ BAŞKANLIK VE EŞİT TEMSİLİYET MOR ÇİZGİMİZDİR"

DEM Parti İzmir Eş Başkanı Vezan Karabulut, "İzmir'de ilk defa yerel seçimin başlangıcını yapıyoruz. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir yerel yönetim anlayışıyla kendi adaylarımızla yola çıkıyoruz. Gururlu ve umutluyuz. Bu başlangıç barış ve özgür kentler için çok önemli bir adımdır. Rantçı yerel yönetim anlayışlarına karşı yerel demokrasi zamanı. Eş başkanlık ve eşit temsiliyet mor çizgimizdir. Zaman DEM zamanı, zaman kadınların zamanıdır" ifadelerine yer verdi.

"DEM PARTİ İTTİFAKTAN KAÇMADI"

DEM Parti İzmir Eş Başkanı Mehmet Kuruş ise, "Çok fazla spekülasyonların olduğu talihsiz bir süreç yaşadık. Bizi mahkum etmeye yönetmeye yönelik eleştirileri ve bizi başka partilerin arka bahçesine indirgeyen küçük zihniyetlere cevap vermek gerekiyor. Biz Kürt halkıyız, Türk halkıyız, ezilmişlerin penceresinden bakan haklı zeminden sesleniyoruz ve diyoruz ki, 'size rağmen biz kentimizi yöneteceğiz'. Doğu illerden ön seçimle adaylarımızı belirledik. Batı illerinde ise ittifakı öngören siyasal strateji belirledik. Doğa illerinde demokrasi dersi vererek ön seçimleri sorunsuz bir şekilde tamamladık. Bütün siyasal partilere çağrıda bulunduk. Kürtlerin iradesine ipotek koyan efendiyi tahtından edecek, kayyum politikasına son verecek bütün siyasal aktörlerle görüşmeye hazır olduğumuzu söyledik. Buna sadece CHP cevap verdik. Bir birlik yaratmak için son güne kadar görüşmeler yaptık. Bu konuda DEM Parti ittifaktan kaçmadı. Bizimle ittifak yapacağını söyleyen siyasal parti kendi dinamikleri üzerinden bir karar aldı. Bize şu mesajı verdiler, 'siz yolunuza, biz yolumuza'. Bizim yolumuz halkların kardeşliği yolu. Biz İzmir'e 2 büyük hediye verdik. Akın Birdal ve Türkan Aslan" dedi. 

SAKIK'TAN CHP'YE SALVO 

CHP'ye sert sözlerle eleştiren DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık ise, "Geçen gün CHP Genel Başkanının bir açıklaması vardı. 'Bize kaybettirmek için böyle politika yürütüyorlar' demişti. Doğru söylüyorsunuz, size de AKP- MHP'ye de kaybettireceğiz. Siz kimsiniz? Biz size 2019 seçimlerinde size destek sunduk. Bu belediyelerde size cennet yarattık, siz Kürtlere cehennem hayatı yaşattınız. İmamoğlu seçilir seçilmez 'ben Topal Osman'ın torunuyum' dedi. Topal Osman binlerce kürdü katleden biri. Nihat Atsız diye bir faşistin ismini İstanbul'da bir parka veriyorsun. Sen Kürt düşmanları olanların ismini vereceksin ve kürdün oyuyla oraya geleceksin. Aydın'da bizim sayemizde başkan olan  bir kadın füzelerin üzerine kendi adını yazdırıyordu. Kürtler senin gibi bir faşiste oy mu verecekler. Antalya'da Böcek diye biri var. Antalya'da belediye başkanı bize salon bile vermedi. Bu kürtler senin ağababalarına boyun eğmedi sana mı eğecek? Bu yol doğru bir yol. Eksiktir gecikmiştir ama yolumuz doğrudur. Biz 2019 ve 2023 seçimlerinde demokrasi için hesapsız kitapsız destekledik. Yüzde 1 oyu olmayan partiler 40 vekil aldı. İkinci turda Ümit Özdağ diye bir faşist ile protokol imzaladı. Böyle bir parti ile siyasal mücadeleyi nasıl yürütebiliriz?  Ben seçim öncesi gizli saklı olmasın dedim beni linç ettiler. Bunlar rant alanları oluşturmak istiyorlar. Ey CHP sizin Kürt coğrafyasında nerede gücünüz var? Her yerde bize karşı oy çıkarıyorsunuz? Kürt coğrafyasında birlik oluyorlar. CHP'de o değirmene su taşıyor. Biz 31 Mart akşamı hepsini geri göndereceğiz. Kürt halkı inançlı ve kararlıdır" ifadelerine yer verdi. 

"BARIŞ İNSİYATİFİ KURMAYA İHTİYAÇ VAR"

Barış vurgusu yapan DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, "Bu seçim rejimin kendisini güçlendirmeye çalıştığı bir seçim. 2019'da kazandıklarımızı almak istiyorlar. Rantı bölüşmek için kazanmak istiyorlar. Bu ülke talan karşısında güçllü durmaya ihtiyacımız var. Muhalefet bizimle muhalefet etmesin. Rejime karşı muhalefet etsinler istedik. Bizim asıl hedefimiz AKP ve MHP karşısında muhalefet örgütlemektir. Şunu bilelim ki bu seçim sadece yerel seçim değil çürümüş sistem karşısında yeniden ayağa kalkmak için bir seçimdir. Bu çürümüşlük içerisinde yeniden barış insiyatifi kurmaya ihtiyaç var" dedi. 

"DİYARBAKIR İLE İZMİR'İ BULUŞTURMAK İÇİN GELİYORUZ"

DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Akın Birdal, " 31 Mart'ta bir milat başlayacak. Bütün halklarımız ayakta. Demokrasi, adatlet, barış ve özgürlük istiyorlar. Biz ne yapacağımıza karar verdik ev yola çıkıyoruz. Deniz Poyraz ve barış yolunda yaşamını yitirenlerin hayallerini gerçekleştirebilmek için yola çıkıyoruz. Biz Diyarbakır'daki Barış Anneleriyle İzmir'in Barış Annelerini buluşturmaya geliyoruz. Diyarbakır'ın emekçileriyle İzmir'in emekçilerini buluşturmak için geliyoruz. Halklarımızın kendi dili, kimliği ve kültürüyle yaşayabileceği bir Türkiye için yola çıkıyoruz. Türkiye'de kaybedilmiş umutların yeniden yeşertilmesi için yola çıkıyoruz" ifadelerine yer verdi. 

İZMİR, EKOLOJİK TEHDİT ALTINDA

Efemçukur'a dikkat çeken Aslan, "Efem Çukuru Altın Madeni:2011’den bu yana faaliyetini sürdüren işletme,İzmir’in su ihtiyacının % 40’ının sağlandığı Tahtalı Barajı havzasının yüzeysel sınırında yer almaktadır. Yer altı ve yüzey sularını kirletme riski konusunda onlarca bilimsel rapora rağmen maden halen çalışmaya devam etmekte. Erzincan İliç’teki yaşanan felaketten sonra İzmir’in benzer bir felaketi yaşaması an meselesidir" dedi. 

"İZMİR TEHLİKELİ ATIKLARLA YAŞIYOR"

Eski kurşun fabrikasına dikkat çeken Birdal ise, "Gaziemir’de 1940’lı yıllarda kurulan ve 2010 yılına kadar kurşun fabrikası olarak faaliyetini sürdüren fabrikanın atıklarını bahçesine gömdüğü ve daha sonra nükleer tesisi bulunmayan bir ülkede nereden geldiği tespit edilemeyen kurşun, arsenik, çinko, demir ve mangan gibi elementler yanında nükleer atıklara ait 10.125 m3 radyoaktif element tespit edilmiştir. İnsan ve yeraltı-yerüstü çevre sağlığı açısından tehdit oluşturan nükleer santral atıklarının hangi yasa dışı yollarla, kimler tarafından getirildiği ise bilinmiyor. Ama İzmir Tehlikeli atıklarla birlikte yaşamaya devam ediyor" dedi. 

ÇEŞME TURİZM PROJESİ VE İNCİRALTI PLANLARINA TEPKİ 

Çeşme Turizm Projesi'ne dikkat çeken Akın Birdal,     "Urla, Karaburun, Çeşme Yarımadası’nın yüzde 55’ini kapsayan alanı etkileyecek “Çeşme Turizm Projesi” rant ve beton projesidi .Özgün coğrafyası, tarihi, kültürel, arkeolojik ve doğal nitelikleriyle çok çeşitli bir yapıya sahip olan Yarımada’nın doğal dengesi bu projeyle tamamen tehlike atına girecektir. Balçova ilçe sınırları içinde yer alan toplam büyüklüğü 513 bin dönüm alan değişik isimlerle imara açılmaya çalışılıyor. Son olarak 14 Mayıs seçimlerinin hemen 3 gün öncesinde İnciraltı'na ilişkin imar planları askıya çıkarıldı. TMMOB’a bağlı uzman meslek odaları plana karşı dava açtı ve dava halen sürüyor" ifadelerine yer verdi. 

DAĞ'IN KÖRFEZ PROJESİNE TEPKİ 

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ'ın 'Körfez geçişi' projesine dikkat çeken Türkan Aslan, "Çiğli’nin Balçova’ya bağlanması bahanesiyle üretilmiş bir köprü ve tüp geçit projesidir. Askılı deniz köprüsü, tüp geçit ve yapaybir  adadan oluşturulmak istenen bu proje ile Ramsar Sözleşmesi ile korunan alanlar yok edilecek, şehrin körfez üzerindeki slüeti bozulacak, deniz dibi akıntı kesintiye uğrayacak, körfezdeki deniz canlılarının yaşam alanları yok edilecek. Bu proje, aynı zamanda İnciraltı’nı imara açma planlarının bir bileşenidir" dedi. 

"EKO PARK"

Fuarcılığın biçim değiştirdiğine dikkat çeken Aslan, "İzmir Fuar’ının Gaziemir’e taşınması ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nın da eski haliyle sürdürülememesi; Kültürpark’ın kuruluşundan bugüne kendi içinde oluşturduğu eko sisteminin korunacağı “EKO PARK” karakteriyle bir ‘Kent Parkı’na dönüşebilmesi için bir fırsat yaratmıştır. Kültürpark Koruma Planı gereklilikleri, yerel yönetimler tarafından yeterince uygulanamamaktadır" diye konuştu. 

İZMİR AFETE HAZIR DEĞİL!

İzmir'in afetlere hazırlıklı olmadığına dikkat çeken Birdal, "30 Ekim 2020 tarihinde 6.9 şiddetinde Samos adası merkezli deprem İzmir’de acı sonuçlara yol açmıştır. 117 yurttaşımız hayatını kaybetmiş, 1034 kişi de yaralanmış, 9 bin 49 yapı ise depremden etkilenmiştir. Buna rağmen depreme karşı yeterli hazırlık görülmemektedir. Depreme dayanıksız binaların dönüşümü ilgili herhangi bir politika, proje ve girişim yok. İzmir modern ve çağdaş bir kent gibi görünmekle birlikte alt yapı eksiklikleri ve iklim değişikliği nedeniyle her yağmur yağdığında ve meteorolojik bir olayda Alsancak ,Bostanlı ,Mavişehir ve Karşıyaka sular altında kalmakta ve birçok yurttaş  maddi ve manevi zarar görmektedir.En son 26 kasımdaki deniz taşmasında yüzlerce ev ve işyeri sular altında kalmış ve milyonlarca lira maddi zarar meydana gelmiştir" ifadelerine yer verdi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası