Ege Postası
Geri

DİSK, İzmir'de asgari ücret için alana indi

DİSK Ege Bölge Temsilciliğine bağlı sendikalar ve şubeler bugün İzmir'de 'gelirde adalet, vergide adalet, insanca yaşanacak ücret' için kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Basmane Meydanı'ndan başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Yürüyüş sonrası basın açıklaması gerçekleştiren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Vergide adalet için bu meydanda toplandık. Cumhuriyet tarihinin ürettiğimiz değerin bölüşümü açısından en kötü sürecini yaşıyoruz. İkinci yüzyıla girdiğimiz bu süreçte emeğin, milli gelirden aldığı pay en düşük düzeyde. Yüksek enflasyon karşısında her gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Vergi yükü altında ücretlerimiz geriliyor. Dünyada başka hiçbir yok ki, işçiler patronundan daha fazla vergi versin. Dünyada başka hiçbir ülke yok ki, işçilerin ücreti yıl içerisinde vergi dilimlerine nedeniyle giderek daha fazla düşsün. İşte biz vergide adalet istiyoruz. Vergide adalet olmadan gelir de adalet olmaz" dedi.
DİSK, İzmir'de asgari ücret için alana indi
Haberler / Güncel
15 Aralık 2023 Cuma 08:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/ EGEPOSTASI- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, İzmir'de bugün DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'un da katılımıyla kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Basmane Meydanı'ndan başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı'nda sona erdi. DİSK'e bağlı işçiler 'vergide adalet, gelirde adalet' için yarım gün iş bıraktı. 

Çerkezoğlu ve başkanlar yürüyüşe Montrö Meydanı’nda dahil oldu. Ellerinde döviz ve pankartlarla yürüyüen işçiler, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı.

İşçiler ayrıca asgari ücrete yönelik zam taleplerinin dikkate alınmamasına, taşıdıkları temsili bir tabutla tepki gösterdi.  

5 MADDELİK KANUN TEKLİFİ MECLİS'E SUNULDU

Yürüyüş sonrası Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştiren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Vergide adalet için bu meydanda toplandık. Cumhuriyet tarihinin ürettiğimiz değerin bölüşümü açısından en kötü sürecini yaşıyoruz. İkinci yüzyıla girdiğimiz bu süreçte emeğin, milli gelirden aldığı pay en düşük düzeyde. Yüksek enflasyon karşısında her gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Vergi yükü altında ücretlerimiz geriliyor. Dünyada başka hiçbir yok ki, işçiler patronundan daha fazla vergi versin. Dünyada başka hiçbir ülke yok ki, işçilerin ücreti yıl içerisinde vergi dilimlerine nedeniyle giderek daha fazla düşsün. İşte biz vergide adalet istiyoruz. Vergide adalet olmadan gelir de adalet olmaz diyoruz. Bunun için mücadele veriyoruz. DİSK olarak adaletli bir vergi sistemi için hazırladığımız beş maddelik kanun teklifini, İstanbul'dan Ankara'ya yaptığımız yürüyüş sonrasında ana muhalefet partisine ilettik. Ana muhalefet partisi bu kanun teklifini meclise sundu. Bu sürecin takipçisi olmak için günlerdir yine yollara düştük. Pazartesi günü Edirne'den başladık. Ardından Kırşehir, Mersin ve Antalya'dan sonra İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'ndayız. Hep birlikte bir aradayız.  Size meclise sunduğumuz beş maddelik kanun teklifinin, yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan, adil bir vergi sistemi için bugün İzmir Cumhuriyet Meydanı'ndan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sesleniyoruz, meclisteki bütün siyasi partilere, 600 milletvekiline, meclise sunduğumuz adil bir vergi sistemi için kanun teklifini oy birliğiyle meclisten geçirmeye çağırıyoruz"  ifadelerine yer verdi. 

1 MAYIS MEYDANI 

Taksim Meydanı hakkında bugün Resmi Gazete'de yayımlanan kararı açıklayan Arzu Çerkezoğlu, " Bu ülkede bu topraklarda cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bu süreçte demokrasinin bütün kırıntılarını ortadan kaldırmaya çalışanlara karşı ülke ülkede adalet diyoruz.  Bugün işçi sınıfı için çok önemli bir karara açıklandı. Önce onu sizlerle paylaşmak istiyorum. Işçi sınıfı mücadelesinin çok önemli tarihsel kazanımlarından DİSK'in mücadelesiyle kazanılmış Taksim Meydanı'nın bir Mayıs meydanı olduğunu dair anayasa mahkemesi kararı bugün resmi gazetede yayınlandı. DİSK'in kararlılığı, işçi mücadelesi bugün yargı tarafından da bir kez daha tescillendi. Onun için diyoruz ki işçi sınıfı için adalet! Bir Mayıs için adalet! Taksim için adalet diyoruz" ifadelerine yer verdi. 

ASGARİ ÜCRETLİLER TOPLUMU TÜRKİYE 

Asgari ücretin ortalama bir ücret halien geldiğini vurgulayan Çerkezoğlu, " Hepimiz çalışıyoruz, hepimiz üretiyoruz. Bizim alın terimizle büyüyor bu ülke. Ürettiğimiz değerden payımızı istiyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz ve hakkımız olanı alana kadar da mücadele edeceğiz. Onun için alanlarda meydanlardayız. 2024 yılı asgari ücretli belirlenecek. Türkiye'de asgari ücret, ortalama bir ücret. Çalışanların yarısından fazlası asgari ücretli hayatını sürdürüyor. Özel sektörde asgari ücretli çalışanların oranı 70'e yetmişe dayandı. O nedenle öncelikle Türkiye'nin bir asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarılması için, yani sendikal hakkımız, grev hakkımız için toplu sözleşme hakkımız için mücadele ediyoruz" diye konuştu. 

"MASA BAŞI PAZARLIK" 

Asgari ücret Komisyonunun pazartesi günü gerçekleştirdiği toplantının yarım saat sürdüğünü vurgulayan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, "Milyonların gözü, kulağı o masadaydı ama yarım saat sürdü. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde o masada olmamamıza rağmen, göstermelik masabaşı pazarlıklarıyla milyonlarca işçinin, emekçinin, onların çocuklarının hayatı hakkında karar verilmesine 'hayır' demek için buradayız. Bir ortalama ücret olan asgari ücretin on beş kişinin bir masanın etrafında toplanarak milyonların hakkında karar verdiği bu sürece hayır demek için alanlardayız. Evet biz bu önemli sürecin gerçek bir toplu pazarlıkta belirlenmemesi için alanlardayız. Ülkeyi yöneten siyasi iktidar sürekli olarak diyor ki,  'çalışan enflasyonu ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz'. Enflasyon doğru ölçülüyor mu sevgili arkadaşlar? TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına biz inanıyor muyuz? Bizim enflasyonumuz, çarşıda, pazarda yaşadığımız fiyat artışlarıyla TÜİK'in enflasyonu arasındaki makas giderek daha fazla açıldı. O nedenle buradan diyoruz ki TÜİK'in o düzmece, akıl dışı enflasyon rakamlarıyla değil, gerçek enflasyon karşısındaki kaybın giderilmesi lazımdır. Bütün dünyada OECD ülkeleri içerisinde en yüksek gıda enflasyonu Türkiye'de. Yani dünyanın en yüksek enflasyonunun olduğu bu ülkede milyonların bu enflasyona ezdirilmemesi için bu mücadeleyi veriyoruz. Asgari ücretin gerçek enflasyon karşısındaki kaybının giderildiği, işçilerin ailesiyle birlikte yaşayabileceği bir ücret olarak belirlenmesini ve bir evde en azından iki kişi çalıştığı zaman o eve bir yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmelidir diyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz" dedi.

ASGARİ ÜCRET 4 KEZ GÜNCELLENSİN

DİSK olarak asgari ücret için bu sene rakam vermeyeceklerini vurgulayan Çerkezoğlu, "DİSK olarak biliyorsunuz her yıl bir asgari ücret rakamı açıklarız ve bunu söyleriz. Bu yıl ilk kez sevgili kardeşlerim bir rakam söylemiyoruz. Çünkü bizim Aralık ayı başında açıklayacağımız bir rakam bir Şubat'ta zamlı asgari ücreti aldığımızda uçup gidecek. Bu yüksek enflasyon koşullarında artık biz asgari rakamların peşinde koşmak istemiyoruz. Insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Ve enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini söylüyoruz. Diyorlar ki, 'bir asgari ücret belirleyeceğiz ve bu işi burada bitireceğiz'. Buradan DİSK olarak açık ve net bir biçimde söylüyoruz. Bir asgari ücret belirleriz ve bu işi burada bitiririz diyenlere, asgari ücret artışını enflasyon karşısında hiç etmeye çalışanlara diyoruz ki, Türkiye işçi sınıfı için, DİSK için bu iş burada bitmez. Hep birlikte emeğimizi, ekmeğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Iş yerlerinden alanlara, meydanlar açacağız. Bu mücadeleyi hep birlikte büyüteceğiz. O nedenle insanca yaşayacak bir asgari ücret için gelirde adalet, vergide adalet için, ülkede adalet için mücadele veriyoruz. İstanbul'dan Ankara'ya yola çıkarken demiştik ki 'bu yolda yalnız yürümeyeceğiz'. Gerçekten de öyle oldu sevgili kardeşlerim. Attığımız her adımda, yürüdüğümüz her kilometre sesimiz, soluğumuz ve mücadelemiz daha da büyüdü. Umudu büyütüyoruz dedik ve her adımda umudu hep birlikte büyüttük. Umut bu meydanda sevgili arkadaşlar. Umut bu meydanda biz varsa umut var. Işçi sınıfı var Biz varsa umut var diyoruz ve umudu hep beraber büyütüyoruz" diye konuştu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası