İzmir Alsancak Limanı, konumu ve potansiyeli bakımından Türkiye'nin stratejik limanları arasında yer alıyor. Ancak İzmir Körfezi'ndeki sığlaşma problemi nedeniyle büyük gemiler limana yanaşamıyor. İzmir Alsancak Limanı'nın geçmişinden beri ihracat limanı olarak bilindiğini fakat son zamanlarda Aliağa limanlarının daha çok ön plana çıktığını belirten Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Limanı'nda draft yani derinlik problemi olduğu için büyük gemilerin Aliağa limanlarına gittiğini söyledi.
Öztürk, "İzmir Limanı'nda 2024 yılını 200 bin TEU civarında tamamlamış olacağız. Aliağa limanlarında bu rakam 1 milyon 600 bin TEU'ya kadar çıktı. Yani 8 kat daha fazla yük elleçlenmesi söz konusu. Aliağa limanlarının bu kadar hızlı hareket edebilmesinin en büyük nedeni daha büyük çapta gemilerin limana girebilmesi. İzmir Limanı'nın derinlik 10,5 metrede kaldığı için daha küçük gemilere hizmet ediyor. O gemiler de daha az yük getirdiği için böyle bir elleçleme söz konusu" dedi.
'İZMİR LİMANINA YATIRIM YAPILMASI LAZIM'
İzmir Alsancak Limanı'na yatırımlar yapılması gerektiğini dile getiren Öztürk, "Özellikle Büyük Kanal Projesi gerçekleşmediği, daha büyük gemilerin gelmesi sağlanmadığı ve makine parkı yenilenmediği sürece yeni nesil gemilere hizmet edemeyeceği için fazla yük elleçleme yapılamayacağı ortada. Dolayısıyla yatırım yapılması lazım. İzmir Limanı'na dokunuş gerekiyor" diye konuştu.
'KRUVAZİYER'DE 2026'DA DAHA ÇOK YOLCUYA ULAŞACAĞIZ'
Kruvaziyer turizminde yolcu sayısının artarak devam ettiğini aktaran Öztürk, "2013'te en yüksek seviyesine kadar çıkmıştı. O seviyeden
bir düşüş yaşamaya başladık. İzmir Limanı'nda 506 bin yolcuya erişen tablomuz vardı. Fakat bugün yaklaşık 58 gemi ile 150 bin civarında yolcuya hizmet eder noktaya düştük. Pandemi başladığı andan itibaren sadece İzmir'de değil tüm dünyada düşüş söz konusuydu, sonra da toparlama evresine girdi. 2026'da daha iyi rakamlara ulaşacağımızı tahmin ediyorum" dedi.
'EGE KIYILARINDA ÇOK FAZLA MARİNA YAPILABİLECEK YER YOK'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun İzmir'de Şifne, Çeşmealtı ve Şakran yat limanları için planlamaların devam ettiği açıklamalarını da değerlendiren Öztürk, şunları söyledi: "Çok sevindirici çünkü en büyük problemlerimizden biri bu. Ege, deniz turizminin var olduğu bir bölge fakat kıyılarında çok fazla marina yapılabilecek yerler yok. Mevcut marinalar yüzde 100 kapasite çalışmaya başladılar. En büyük sıkıntılardan bir tanesi de marinalardaki yat bağlama fiyat artışları. Bunun sebeplerinden biri de yer olmaması. Dolayısıyla uygun yerde, zamanda ve büyüklüklerle marinaların yapılıyor olması bizi çok sevindiriyor. Bakanımıza bu eksiği ve ihtiyacı gördüğü için çok teşekkür ediyorum. Çeşmealtı, Şifne ve Şakran olmak üzere 3 tane marina projesi söz konusu. Bu bölgeler doğru belirlenmiş alanlar. Ümit ediyorum buralarla ilgili çalışmalar kısa zamanda başlar ve sektöre hizmet eder hale gelir."
'AMACIMIZ İZMİR'İ LOJİSTİK BİR MERKEZ ÜSSÜ HALİNE GETİREBİLMEK'
İzmir'in limanlarıyla, demir yolu ve otoban bağlantılarıyla lojistik merkez olduğunu aktaran Yusuf Öztürk, "Amacımız İzmir'i lojistik bir merkez üssü haline getirebilmek. Dolayısıyla var olan Kemalpaşa Lojistik Merkezi Projesi'nin bir an önce hizmete başlayabilecek bir pozisyona gelmesi lazım. Bununla ilgili projelerin gerçekleşmesi bizi gerçekten sevindirir. Çünkü burada ana mantık konteynerlerin veya yüklerin lojistik merkezlerinde toplanıp maliyeti daha az olan demir yollarıyla veya otoban kanalıyla limanlara bir an önce ulaşmasını sağlamak" dedi. (DHA)