92 yaşındaki İsmail Güney, sinsice genişleyen aort damarından habersiz bir şekilde yaşamını sürdürmekteydi. Ani başlayan şiddetli karın ağrısının ardından Egepol Hastanesi’nde gelen ve yapılan tetkiklerde aort damarının patladığı tespit edilen hasta acilen ameliyata alındı. 6 saat süren riskli bir operasyon sonunda, hastaya yapay damar nakli yapıldı ve hayata döndürüldü.
Operasyonu gerçekleştiren Egepol Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Narin, damarda oluşan balonlaşmanın damar duvarını incelterek damarda yırtılma oluşturduğu bilgisini verdi.
Doç. Dr. Cüneyt Narin, “Normalde 2 buçuk santim olması gereken aort damarı bu hastada 9 buçuk santime çıktı ve patladı. Karın içinde kanama meydana geldi. Hasta bilincini kaybetti. Hemen gerçekleştirdiğimiz ve 6 saat süren bir operasyon sonunda hastaya yapay damar nakli yapıldı ve hayata döndürüldü. Bu tür ameliyatlarda yaşam şansı %50'dir. Riskli bir operasyon olmasına rağmen hastamızın şu anki sağlık durumu gayet iyi” diye konuştu.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Narin, 65 yaş üstü, sigara içen, yüksek tansiyon rahatsızlığı çeken ve kolesterolü olan hastaların karın damarı balonlaşması (anevrizması) riski altında olduğunu söyleyerek, “Türk Damar Cerrahisi Derneği'nin bu yıl üzerinde önemle durduğu “İçimizdeki Balon - Farkındalık Yılı” kampanyasının da işaret ettiği gibi; risk gurubunda olan kişiler mutlaka bir uzman hekim kontrolünden geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.