Ege Postası
Geri

Davutoğlu-Bahçeli kritik zirvesi bitti: İşte ilk mesajlar

Merakla beklenen, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşme sona erdi. 1 saat 40 dakika süren görüşme sonrasında MHP'li Oktay Öztürk açıklama yaptı. Öztürk, "Başkanlık sistemine karşıyız" dedi.
Davutoğlu-Bahçeli kritik zirvesi bitti: İşte ilk mesajlar
Haberler / Politika
4 Ocak 2016 Pazartesi 15:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Anayasa değişikliğine ilişkin görüşmenin 2. raundu 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşmede Bahçeli'nin dile getirdiği kamera kaydı olmadı, tutanak tutuldu.

Yeni anayasa konusunda bugün ikinci görüşme yapıldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ederek görüşlerini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün de MHP lideri Devlet Bahçeli'yle saat 14.08'de bir araya geldi.

Bahçeli'nin makam odasında gerçekleşen görüşme, saat 15.50'de sona erdi.

TBMM'de gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni Anayasa, TBMM İçtüzük değişikliği ve Avrupa Birliği (AB) ile vize serbestisi için çıkartılacak yasalar konusunda başlattığı muhalefet turunun ikinci durağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. İki lider Bahçeli'nin TMMM’deki makam odasında görüştü. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra bugün de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile biraraya geldi.

Meclis’te MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin odasında yapılan görüşmede kamera kaydının yapılmadığı her iki tarafında konuşmaları tutanak altına aldığı bildirildi.


Geçen hafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ederek görüşlerini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu,  bugün de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle bir araya geldi.



Görüşmelerde Davuoğlu’na, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı; Bahçeli’ye ise MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ve Oktay Öztürk, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural eşlik etti.



MHP: BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞIYIZ
MHP adına açıklama yapan Oktay Öztürk, Anayasa için komisyon kurulacağını söyledi. 


Oktay Öztürk, "Biz her konuyu tartışmaya hazırız. Getirdikleri taktirde her konuyu tartışırız, başkanlığı zinhar kabul etmeyiz dedik" dedi.

MHP'li Oktay Öztürk yaptığı açıklamada şunları söyledi: ''Anayasa ve Avrupa Birliği reformları konuşuldu. Anayasa noktasında biz 2011 yılından itibaren MHP'nin de öncülüğünü yaptığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Bu komisyon çalışmaları neticesinde 60 madde üzerinde anlaşma sağlanmıştı. Bizim teklifimiz süreç devam ediyormuşcasına Anayasa'da değişiklik süreci başlatılmalı. 2011 yılındaki devam ediyormuş gibi bu 60 madde üzerinde çalışılmış anlaşılmış ama 61. madde gündeme gelip üzerinde konuşulmalı. Sayın Başbakan tarafından da bu kabul gördü. 21.yy'da Türk milletinin önünde engel teşkil edebilecek maddelerden Anayasa'nın arınması gerekiyor. En önemlisi de sivil insiyatifin mührü taşıyan bir Anayasa'nın olması gerekiyor. Bu konuda hemfikir olduğumuz ortaya çıktı.

Bununla birlikte tabi Anayasa değişikliği ele alınınca içtüzükle ilgili değişiklikler de gündeme geldi. Biz MHP olarak, 93 yıllık bir parlamenter tecrübemiz var. Aksayan tarafları var ise gözden geçirilmeli, yolumuza böyle devam etmeliyiz. Sayın Başbakan bu noktada hayır parlamenter sistem olmaz gibi bir şey söylemedi ama Başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini söyledi. Parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini bunun yerine Başkanlık sistemini önerdiklerini söyledi. Biz her konuyu tartışmaya açık olduğumuzu ifade ettik. Ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de söyledik. Her konuyu tartıştırız ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı ifade ettik. Biz işin özü olarak anayasanın problemlere çözüm getirmesini isterken devletin çözülmesine sebebiyet verecek adımların atılmasının karşısında olduğumuzu ifade ettik.

HDP İLE İLGİLİ 
Parlamentoda bulunan bütün partiler dedik. Biz flu bakıyoruz dedik ama Başbakan ve partisi şaşı bakıyor. Parlamentoda bütün partilerin iştirak edebileceği bir komisyon söyledik. 

 Cumhurbaşkanı yetkileri:
Başkanlık sistemiyle bunu çözmek istiyorum sanırım, ama biz buna karşı olduğumuzu söyledik. Biz girişte basın mensuplarının olabileceğini söyledik ama susarak baktılar. Sayın Cumhurbaşkanı muhtarlarla tartışıyor bunu zaten. Biz sadece eski getirdikleri başkanlık sistemini biliyoruz. Seçilmiş kral diye ifade ettiğimiz bir sistem. Biz Anayasa'nın ilk 4 maddesi üzerinde durduğumuz için bir anlamda Anayasa'nın 66. maddesi bahsettiğiniz madde o orada korunmuş oluyor. 

AK PARTİ'Lİ ÖMER ÇELİK:KOMİSYONDA UZLAŞILDI 
Davutoğlu-Bahçeli görüşmesi sonrası açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "İçtüzük değişikliği çalışması yapılması konusunda mutabakata varıldı" dedi.
Çelik şunları söyledi:"Sayın Bahçeli de Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunu söyledi. Geçmişte olduğu çalışmalara devam edilmesi uzlaşılan maddelerin artırılması yönünde. Bu süre geçmişte çok uzundu. Çok tartışmalar yapıldı. Pek çok taslak var. TBMM sitesinde bunların çoğu yayınlandı. Müktesebat hazır sadece eyleme geçmek gerek. Yeni anayasa gündemiyle çalışmalara başlanması konusunda uzlaşma var. 
Sayın Bahçeli, başkanlık sistemine karşı parlamenter sistemden yana olduklarını söyledi. Bizim için yeni anayasa tartışmalarında esas olan şey, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, ileri demokrasinin nasıl teminat alınacağı şeklindeki başlıklardır. Mekanizmaların etiket düzeyinde çarpıştırılması Türkiye'yi ileri götürmez.Bizim bu tartışmadan muradımız bunun başkanlık sistemi üzerinden tartışılması gerektiğidir. Sadece sistemleri savunanların niyetleri üzerinde konuşmak konjonktürel sonuçlar doğurur. Türkiye'nin 1876'dan bu yana parlamenter sistemde yönetildiğini düşünmüyoruz. "Parlamenter sistem geleneğimiz vardır" diyerek bir tartışma yürütülüyor. Bu çerçevede bir tartışma yürütülmesinin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Sayın Bahçeli'nin görüşmelerini saygıyla karşılıyoruz. 
Terörle mücadele konusunda kararlılığımız vazgeçmeyeceğimiz bir alandır. Sayın Bahçeli'ye terörle mücadele verdiği destek konusunda teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki mart ayına kadar AB üyeliği konusunda destek istedik, değerlendireceklerini söylediler.
Şu anda içtüzük çatışmaya yol açan bir model. Dünyada komisyonlara dayalı bir model var. Bunun çok aksaklıklara yol açtığı herkesin malumu. Bu düzenleme için de bir mutabakata varıldı.  

HDP VURGUSU 
Biz HDP'yi sürece kattık. HDP kendisini süreçten çıkardı. Bizim açımızdan Uzlaşma Komisyonu'nda Meclis'teki bütün partiler olmalıdır. AK Parti'nin HDP'yi muhatap alması için siyasi nezaket kurallarına uygun davranması ve siyasetin meşruiyet kanalları içinde hareket etmesi gerekir.
HİTLER ALMANYASI AÇIKLAMASI 
Davutoğlu-Bahçeli görüşmesi sonrası açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün siyasi hayatı demokratik mücadeleyle geçmiştir. Kendisinin Hitler dönemini olumlayan bir açıklama yapması zaten düşünülemez. Hitler dönemine olumlu referans verdi gibi bir çarpıtmanın doğru olmadığını ifade ediyorum" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası