Başbakan Ahmet Davutoğlu, ''İstanbul’un en zenginleri Ermenilerdir. Ermeniler Türkiye’de Avrupa ülkelerindeki gibi gettolarda yaşamadı'' dedi. Peki Davutoğlu'nun bu sözlerine Ermeni siyasetçiler ne dedi'
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "İstanbul’un en zenginleri Ermenilerdir" sözüne Türkiye'deki Ermeni siyasetçilerden, HDP'den milletvekili adayı olan Garo Paylan'dan tepki geldi. Paylan, "İstanbul'da zaten 70 bin Ermeni kaldı. Bunlardan da yalnızca üçü beşi zengin" dedi. AK Parti ve CHP'nin Ermeni adayları ise bu sözlere yanıt vermek istemedi.
Paylan, Davutoğlu'nu birlikte Dolapdere'ye giderek, teneke evlerde yaşayan Ermenileri ziyaret etmeye çağırdı.
Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Paylan, Türkiye'de yaşayan Ermenilerin, ülkedeki diğer kesimlerin zenginliğinden fazla olmadığını kaydederek, şöyle konuştu;
"Vakıf yönetimlerinde genellikle Ermenilerin zengin kesimi yer aldığından, hükümet çevreleri genellikle bu kişilerle muhattap oluyor. Sayın Davutoğlu'nun söylediğinin aksine Türkiye'deki Ermenilerin çoğunluğu fakirlik sınırı altında yaşamaktadır. Ancak ortada dolaşan bu ''Adalarda Modalarda yaşıyorlar' lafı yüzünden, böyle düşünülüyor. Nitekim bu sözü, Sayın Recep Tayyip Erdoğan da söylemişti. Bu, 1915 ile ilgili olan bir gerekçelendirmedir."
Paylan, Başbakan Davutoğlu'nu "etrafındaki Ermeniler'e" değil, Bakırköy'de, Dolapdere'de, Küçükçekmece'de yaşayan Ermeniler'in durumuna bakmaya çağırarak, "Sayın Davutoğlu'nubirlikte, Dolapdere'de teneke evlerde yaşayan Ermenileri ziyaret etmeye davet ediyorum. Gelsin, birlikte gidip yaşadıkları yerleri, durumlarını görelim" dedi.
"HER ÜÇ AZINLIK TOPLUMU DA, DİĞER TOPLUMLARDAN DAHA ZENGİN DEĞİL"
Sadece Ermenilerin değil, Türkiye'de yaşayan Yahudi ya da Rumların da, diğer toplum kesimlerinden daha zengin olmadıklarına dikkat çeken Paylan, "Hatta, zenginlik açısından diğer kesimlerin daha altında olduklarını bile söyleyebilirim. Üstelik Ermeniler, Türkiye'de yatırım yapmaya, göze batmaya çekinirler. Genellikle zanaatkardırlar. Ancak son dönemde, zanatkarların da büyük sermaye karşısında düştüğü duruma düşmüşlerdir; Büyük sermaye gruplarının büyük yatırımlarının karşısında gittikçe fakirleşmişlerdir. Eskiden zanaatkar olan gençlerimiz, artık büyük sermayenin işçisi durumuna düşmüştür".
AK PARTİ VE CHP'NİN ADAYLARI KONUŞMADI
Hürriyet, AK Parti listesinden milletvekili adayı olan Markar Esayan ve CHP'den aday olan Selina Özuzun Doğan'a da telefonla ulaşarak, aynı soruyu yöneltti. Ancak her iki siyasetçi de, soruya yanıt veremeyeceklerini ifade ettiler.
DAVUTOĞLU NE DEMİŞTİ'
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Kanal 24 televizyonunda, “Başbakan Özel” programında Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan olaylarla ilgili şunları söyledi:
TARİH ÜZERİNDEN HESAPLAŞMAYA GİDİLİYOR
Tarihi olaylar üzerinden malesef bir hesaplaşmaya gidiliyor. Tarih gri bir alandır. Bembeyaz bir alan değildir. Biz Türkiye’de tarihimizle ciddi bir yüzleşme ve söylem değişikliğine gittik. Daha rahat konuşur olduk. Adil hafıza gerekir. Tüm acıları paylaşma üzerinden birbirimizi anlamamız lazım. Protokoller Ermenistan tarafından rafa kaldırıldığında bile Cumhurbaşkanımız ve ben çeşitli pozitif çağrılarda bulunduk. Karşı tarafa onlarca yıldır sürdürülen bir nefret, öfke dili oluşturuluyor. Diasporanın bir kısmı bu dil üzerinden varlığını sürdürüyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında Balkanlar’daki acılar etnik temizlikler unutturuluyor, Hocalı Katliamı unutturuluyor. Gelin tarihi ortak olarak anlayalım, bir ortak komisyon oluşturalım.
DİASPORA İLE GİZLİCE GÖRÜŞTÜM
Gelin sınırları kaldıralım. Bizim politikamız bu. Diaspora ile bazen açık, bazen gizli görüştüm. Aşırı kanattan biri ile Dışişleri Bakanı olarak konuştum. Son New York’da da konuştum. Diğer taraf ise bizimle görüştükleri zaman gizli kalsın istiyorlar. Ne yapmamız isteniyor. ‘Sizin acıları değil bizim acılarımızı’ konuşalım diyorlar. Böyle bir yaklaşımla oturup konuşmak mümkün değildir. Bizim arşivlerimiz açık. Ama karşı taraf arşivlerini açmıyor. Merkel’le de konuştuk. Benimle göz mesafesinden konuşulursa konuşurum. Batı insanında kendi dünyasına dönük bir özeleştirisi yok. Ama dışarıya dönük bir eleştiri var. Tehcir bir insanlık suçudur dedim. Balkanlar’da da suçtur. Biz o zaman bunu Ermenilerle karşılaştırmak için söylemiyorum ama Afrika’daki kabileler, Kızılderililer nerede diye sorarız.
İSTANBUL’UN EN ZENGİNLERİ ERMENİ
İstanbul’un en zenginleri Ermenilerdir. Ermeniler Türkiye’de Avrupa ülkelerindeki gibi gettolarda yaşamadı. Türk-Ermeni ilişkisi kanlı bir tarih ilişkisi değildir. Acılar bizim saygı duymamız gereken şeylerdir.
ETYEN MAHÇUPYAN YAŞI DOLDUĞU İÇİN AYRILDI
Etyen Mahçupyan benim danışmanımdır. Yaşı dolduğu için ayrıldı. Ama hala görüşürüz. Milletvekili adayımız da var. Normalleşme budur. Biz çağrıda bulunuyoruz. Birileri Türk milletini kollektif bir şekilde suçlarsa bunu kabul etmeyiz. Suçladıkları ile kalırlar.