Ege Postası
Geri

Değirmenci: 148 yıllık gelenek yok edilemez!

İl Özel İdaresi Müdürlüklerinin kapatılmasını da kapsamına alan "İçişleri Bakanlığı Büyükşehir Belediyesi Kanununda" değişiklik yapan kanun tasarısına tepki göstermek için İzmir İl Özel İdare Başkanı Serdar Değirmenci basın açıklaması yaptı.Basın toplantısını İl Genel Meclis Toplantı Salonu'nda yapmak isteyen Derğirmenci’ye Vali Cahit Kıraç'tan ‘veto’ geldi. Basın toplantısı için salonun kapıları açılmazken, Başkan Değirmenci açıklamasını İzmir İl Özel İdare’nin otoparkında yaptı.
Değirmenci: 148 yıllık gelenek yok edilemez!
Haberler / İzmir
15 Ekim 2012 Pazartesi 16:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ -İl Özel İdaresi Müdürlüklerinin kapatılmasını da kapsamına alan "İçişleri Bakanlığı Büyükşehir Belediyesi Kanununda" değişiklik yapan kanun tasarısına tepki göstermek için İzmir İl Özel İdare Başkanı Serdar Değirmenci basın açıklaması yaptı.İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Mumcuoğlu ve CHP’li meclis üyelerinin de hazır bulunduğu basın toplantısı öncesi salon krizi yaşandı.

Basın toplantısını İl genel Meclis Toplantı Salonu'nda yapmak isteyen Derğirmenci’ye Vali Cahit Kıraç'tan ‘veto’ geldi. Basın toplantısını için salonun kapısına yetkililerce kilit vurulması sonucu Değirmenci açıklamasını İl özel İdare’nin otoparkında yaptı.

 DEĞİRMENCİ: İLK KİLİT VURULMUŞ OLDU

Basın toplantısı için Valiliğe geçtiğimiz Cuma günü haber verdiklerini belirten Değirmenci, “Sayın Vali basın toplantısını Başkanı olduğum bir kurumun meclis salonunda yapılmasnı uygun bulmadı. İl genel Meclis Başkanı benim…İl genel meclis Salonu’ndaki her türlü işten ben sorumluyum. Başımızda ayrıca Vali var. Ancak ben İl Genel Meclis Başkanıyım... Ticaret Odası Başkanı değilim ki gideyim oarada yapayım. Ben Meclis Başkanı olarak buradayım. Burada halkın seçtiği isimler var. O salon da halkın seçtiği meclis üyelerinin kullandığı bir salon… Ancak böyle uygun göründü. Bugün böylelikle ilk kilit vurulmuş oldu.Bu durumu kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.


 “148 YILLIK GELENEK YOK EDİLMEMELİ”

İçişleri Bakanlığınca hazırlanıp, TBMM Başkanlığına sunulan “Büyükşehir Belediyesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı” TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülerek kabul edildiğini ve  bu hafta içinde de TBMM’de görüşüleceğini belirten Değirmenci, “148 yıllık bir birikim, bir gelenek, bir anda yok edilmemeli, Özel İdareler kaldırılarak, İl Genel Meclisleri kapatılmamalıdır” dedi.

 KİMSEYE SÖZ HAKKI VERİLMEDİ”

Tasarıya göre 29 İl özel İDaresive İl Genel Meclisi ile  1591 Belde Belediyesinin kapatılacağını 16082 köyün tüzel kişiliğinin sona ereceğinin altını çizen Değirmenci, “İl Özel İdarelerin % 36’sı, belde belediyelerinin % 53’ü, köylerin de % 47’si,  burada yaşayan halka sorulmadan, seçmen iradesi yok sayılarak kapatılıyor. Tam 56 milyon yurttaşı ilgilendiren bir konuda hiç kimsenin söz hakkı yok. Ülkemizin geldiği ileri demokrasi anlayışı işte bu.İdam mahkumuna bile infazdan önce son sözü sorulurken, kapatılan kurumların başkanlarının tek söz söyleme hakkı yok. Bu oldu-bittiden, ben yaptım oldu mantığından, valilerin de, genel sekreterlerin de, AKP’li İl Genel Meclisi Başkanları ve İl Genel Meclisi Üyelerinin de memnun olduklarını hiç zannetmiyorum. Fakat hiç kimse sesini çıkarmıyor, çıkaramıyor. Halkın kendi kendini yönetme hakkı gasp ediliyor. Konuşmayan, tartışmayan, sorgulamayan, suskun bir toplum yaratılıyor. Toplum bir kişinin istemine göre yeniden şekillendirilip, başkanlık sisteminin alt yapısı oluşturuluyor.  Ülkenin idari yapısı Başkanlık sistemine göre yeniden yapılandırılıyor.Neden çünkü birileri böyle istiyor” dedi.

 “TASARIYLA 2 BAŞLI YEREL YÖNETİM MODELİ OLUŞUYOR”

Tasarıyla  29 İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi kapatılacağını ve  bunların yerine valinin görevlendireceği bir vali yardımcısının başkanlığında “Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi” kurulacağını belirten Değirmenci, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bu merkez, merkezi idarenin illerde yapacağı yatırım ve hizmetlerin izlenmesi, denetlenmesi; afet ve acil yardım hizmetlerinin koordinasyonu ve yürütülmesi, ilin tanımı, illerdeki kamu kuruluşlarına rehberlik edilmesi, hukuki destek sağlanması için kurulmuş, valiye bağlı tüzel kişiliği olan, özel bütçeli bir kuruluş. Bütçe İçişleri Bakanının uygun görüşü ve Başbakanın onayıyla yürürlüğe giriyor. Böylece valinin başkanlığında bürokratlardan oluşan bu kurum, İl Genel Meclisinin yerine geçmiş oluyor. Halkın oylarıyla seçilmiş meclis kapatılıp, yerine devlet memurları atanıyor. Bu uygulamanın demokrasi ile, yerelleşme ile, yerinden yönetimle hiçbir ilgisi var mı'Bu tasarıyla Türkiye’de 2 başlı bir yerel yönetim modeli oluşturuluyor. 29 ilde İl Özel İdare kalkıyor, 52 ilde devam ediyor. Türkiye’nin yarısında başka bir yönetim modeli, yarısında başka bir yönetim modeli uygulamaya giriyor.Kalmasına karar verilen 52 ildeki Özel İdarenin bütçe gelirlerinden aldığı % 1,15 oranındaki pay, yeni kanunla % 0,50’ye düşürülüyor. Böylece kapatılmayan 52 İl Özel İdaresinin bütçesi de yaklaşık olarak üçte iki oranında azalıyor. Bu daha az hizmet demek. Demek ki yakında bu 52 İl Özel İdaresinin kapısına da kilit vurulacak. Bu mantığı anlamak mümkün değil. Onun için bu kanun deve mi, kuş mu belli değil”



“FEDERATİF SİSTEME GEÇİŞİN ÖN HAZIRLIĞIDIR”

İl Özel İdaresinin Osmanlı döneminden beri yüzyıllardır idari sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve  İl Özel İdarelerinin karar organının ise İl Genel Meclisleri olduğunu hatırlatan Değirmenci, “Bu kanun Türk İdari yapısına uygun değildir. Başkanlık sistemine geçişin bir ön çalışmasıdır. Üniter devlet yapısından federatif sisteme geçişin ön hazırlığıdır. Ülkemizin Güneydoğusunda ki bölücü terör örgütü ile yıllardır süren savaş düşünülürse, illerin idari yapısının bu şekilde genişletilerek değiştirilmesi terör örgütünün ekmeğine yağ sürmekten başka bir anlam taşımayacaktır.  Özel İdarelerin kaldırılıp, İl Genel Meclislerinin kapatılması düşüncesi,  kamuoyu ile paylaşılmadan, konunun muhatapları olan İl Genel Meclisleriyle, başkanlarıyla, valilerle, genel sekreterlerle tartışılmadan, aniden gündeme getirilmiştir. Katılımcılık, demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur. İl Genel Meclisleri kapatılacak, meclislerin söz hakkı, tartışma hakkı yok, böyle bir şey olamaz. Bu tasarı TBMM’den geri çekilerek Türkiye’nin tüm İl Genel Meclislerinde özgürce tartışıldıktan sonra ortaya çıkan sonuçlar hükümete bildirilmelidir” diye konuştu.

29 İL ÖZEL İDARESİ KAPATILACAK

 "İçişleri Bakanlığı Büyükşehir Belediyesi Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı" kabul edilirse, 29 il özel idaresi kapatılacak.  Kapatılacak il özel idareler ise şöyle; Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, İstanbul ve Kocaeli illerindeki il özel idareleri kapatılıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası