HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümet senaryolarıyla ilgili, “Bence iki başlık Türkiye’de acilen tartışılmalı. İlki, Başbakan Davutoğlu verdiği söz gereği istifa etmeli ve çekilmeli. Çünkü kendisi ‘Tek başımıza iktidar olamazsak, istifa edeceğim’ demişti. Halka verdiği sözü tutmalı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da hükümet kurma görevini AKP içinden başka bir isme vermeli” dedi. Demirtaş'ın “Koalisyonun olası partileri kim olur'” sorusuna yanıtı, “CHP, Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak amacıyla oluşacak bir koalisyon ihtimalini değerlendirmeli. AKP-CHP koalisyonunun tartışılması teamüller gereği ilk olması gerekendir. CHP sorumluluktan kaçmamalı” oldu.
2007 seçimlerinde Diyarbakır, 2011 seçimlerinde Hakkâri, 7 Haziran 2015 seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçilerek üçüncü kez parlamentoya giren HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, hükümet formüllerini değerlendirdi. Demirtaş ilk seçenek olarak AK Parti-CHP koalisyonunun düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.
İSTİKRAR İÇİN ÇABA
“AK Parti- CHP koalisyonunun gerçekleşmemesi halinde tavrınız ne olur'” sorusuna da Demirtaş şu yanıtı verdi: “Bütün seçenekler sırası geldiğinde değerlendirilir. Biz AKP ile koalisyon yapmayacağımızı söyledik. Fakat Türkiye’de istikrarsızlık doğmaması, oluşmaması için elimizden gelen çabayı da gösteririz. Azınlık hükümeti de dahil... Ancak birinci ve ikinci partinin koalisyonu şu aşamada teamüllere en uygun seçenek. Biz de HDP olarak acilen ‘Yeni anayasa, seçim kanunun değişmesi, barajın düşürülmesi, güvenlik yasasının kaldırılması’ konusunda gereken desteği veririz. Fakat şu kabul edilmeli ki seçimler Türkiye’yi AKP’nin hükümdarlığından kurtarmış, Türkiye’nin önünü açmıştır.” Selahattin Demirtaş’ın, Çözüm Süreci ve HDP’nin seçmenine ilişkin değerlendirmeleri ise şöyle oldu:
ÇÖZÜM SÜRECİ DEVAM EDER
“Hükümet cephesinden Çözüm Süreci’ne ilişkin yapılan açıklamalar istikrarlı değil. ‘Çözüm Süreci bitti’ diyen, ‘Devam edecek’ diyen var. Kimi ‘Masa var’ diyor kimisi ‘Yok’ diyor. AKP bozgun yaşıyor. Ancak Çözüm Süreci devam edecek. Daha güçlü bir şekilde devam etmesi de diğer partilerin de Çözüm Süreci’nin arkasında durmasına bağlı. Ciddi bir felaket senaryosuyla karşı karşıya değiliz. Önümüzdeki günlerde hükümetin şekillenişine bağlı olarak Çözüm Süreci yeniden masaya yatırılır. Heyetimiz de gelecek hafta içinde İmralı’ya gitmek için başvuracak. Yeni bir hükümet kurulana kadar Adalet Bakanı görevinin başında ne de olsa. Çünkü İmralı görüşmelerinin acilen devam etmesi gerekiyor.
PİŞMAN OLMAYACAKLAR
HDP’nin aldığı bütün oylar, AKP’nin durdurulması için değildi. Özgürlükçü bir anayasa, demokrasi, ezilenden, emekten yana politikalar için de verildi. Biz de istikrarlı çizgimizi sürdürdükçe emanet olarak nitelendirilen oyları, haliyle de seçmenimizi HDP’li yapacağız. Onları HDP’de kalıcı kılmak için çaba göstereceğiz. Ancak şunu söyleyebilirim ki hiç kimse HDP’ye oy verdiği için pişman olmayacak.”
AK Parti-CHP koalisyonu tartışılmalı
“Koalisyonun olası partileri kim olur'” sorusuna yanıtı, “CHP, Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak amacıyla oluşacak bir koalisyon ihtimalini değerlendirmeli. AKP-CHP koalisyonunun tartışılması teamüller gereği ilk olması gerekendir. CHP sorumluluktan kaçmamalı” oldu. Demirtaş, “Birinci ve ikinci partinin koalisyonu değerlendirilmeli. Cumhurbaşkanı, AKP’li birine görev verdiğinde CHP anamuhalefet partisi olarak ‘Hayır. Bize gelmeyin’ dememeli. İlk etapta CHP’ye düşer bu sorumluluk. CHP de bunu değerlendirmeli. Yeni anayasa konusunda tüm partiler de sorumluluk üstelenmeli, olası hükümete bu doğrultuda katkı vermeli” dedi.
Diktatörlüğü engelledik
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CNN International’den Christiane Amanpour’un yayınına konuk oldu. Çözüm süreciyle ilgili olarak “Seçimden sonra diyalog kaldığı yerden tekrar başlayabilir” diyen Demirtaş, sonucun kendilerini şaşırtmadığını söyledi. Demirtaş, “Erdoğan’ın diktatörlüğünü engellemeyi istiyoruz. Bu kapıyı kapatmayı başardık. Onun yüzüne kapattık ve bu sonuçlar Türkiye için çok iyi. Aldığımız sonuçlar, kaygılı olan herkesi memnun etti” diye konuştu. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra halkın kendisinden tarafsız olmasını beklediğini belirten Demirtaş, “Ancak o başkanlık seçimi için iktidar partisine oy istedi ve halk bundan hoşlanmadı” ifadelerini kullandı. Demirtaş, Amanpour’un mitinge yönelik bombalı saldırı nedeniyle can güvenliğinden kaygı duyup duymadığı sorusu üzerine, “Bu bize yönelik ilk saldırı değildi. Dolayısıyla ben ve arkadaşlarım cesur olmak zorundayız” dedi.