İZMİR - İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard ise yaptığı konuşmada Türk halkının darbe girişimine karşı verdiği mücadeleden övgüyle bahsederken, “İran devleti ve halkı olarak ilk saatlerden itibaren Türk halkının yanındaydı.Türk halkının kazandığı zafer ile artık darbeler dönemi bölgemizde sona erdi. Bölgemizde son sözü tanklar ve uçaklar değil artık halklar söylüyor. Türk halkı darbeye karşı durarak bölgede yeni bir başlangıca imza attı" dedi. Türkiye’deki ve İzmir’deki özel sektörden övgüyle bahseden Fard, “İran’da özel sektörü daha da ön plana çıkarmalıyız. Türkiye ve İzmir’in tecrübelerinden faydalanabiliriz. En son yapılan toplantıda iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmalıyız. Bizler de yetkililer olarak gerekli kolaylıkları sağlamalıyız. Enerji, bankacılık ve haberleşme sektörünü daha çok geliştirmeliyiz" dedi.
İranlıların İzmir ve Ege Bölgesi’ni iyi tanıdıklarına değinen Fard, “İzmir ile ticari ilişkilerimiz oldukça iyi durumdadır. İki ülke arasında daha çok geliştirmemiz gereken konular var. Bizim şu anda birinci önceliğimiz ekonomidir. Ticareti daha da geliştirmek için geldik. Ekonomik anlamda gerekli her şeyi yapmaya hazırız" dedi.
İran Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Hamid Zadboom ise iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha da geliştirmeleri gerektiğine vurgu yaparak, “İran ve Türkiye olarak ortak yatırım, üçüncü pazarlara yatırım ve üçüncü pazarlarda ortak yatırım konusunda birlikte çalışabiliriz. Her iki ülkenin de mobilya sektöründe iyi olduğunu biliyoruz. Bu konuda işbirliği yaparak üçüncü pazarlarda iyi işler yapabiliriz. Özellikle Afrika pazarında bu işbirliğini gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.
“ÜLKELERİMİZ ARASINDAKİ TİCARETİ GELİŞTİRMELİYİZ"
Demirtaş, İran’da ambargoların kaldırılması sonrasında yeni bir dönemin başladığına işaret ederek, “Bugünkü toplantının amacı da İran ile iş yapan veya yapmak isteyen üyelerimize bu yeni dönemdeki gelişmeler hakkında bilgi sağlamak, sorularını cevaplamaktır. İran’a uygulanan uluslararası ambargoların kaldırılmasından sonra ülkenin önünde büyük imkanlar açıldı. Kaynaklar serbest bırakıldı. Oluşan bu yeni durumda İran’da özellikle altyapı alanındaki eksikliklerin giderilmesi için büyük yatırımlar yapılması gerekiyor. Ülkelerimiz arasındaki ticareti geliştirmeliyiz. Özellikle İzmir-İran arasında çok düşük seviyede olan ticaret hacmini artırmamız gerekiyor" dedi.
“ORTAKLIKLARI TEŞVİK ETMELİYİZ"
Yeni dönemde gerek İran’da gerekse Türkiye ve İzmir’de Türk ve İranlı işadamlarının ortaklık ve işbirliği yapmasını teşvik etmeleri gerektiğini altını çizen Demirtaş, şunları söyledi:
“İran, son yıllarda ekonomik açıdan önemli gelişmeler kaydetti. Komşumuz İran’daki gelişmeleri yakından izliyoruz. İkili ticaretimizin yıllar içindeki seyrine bakıldığında 2010 yılında İran’dan ithalatımızın yüzde 124, 2012 yılında ise yüzde 176 oranında arttığını görüyoruz. Tabii nedeni İran’a yapılan altın ihracatıydı. Yani 2012 yılındaki 9 bin 921 milyar dolarlık ihracatımızın yüzde 66’sı altın ihracatıydı. 2014 yılında ülkelerimiz arasındaki dış ticarete baktığımızda, İran’a ihracatımız 4 milyar dolar, ithalatımız 9.8 milyar dolar. 2015’te ihracatımız 3.6 milyar dolar, 2016’nın ilk 6 ayında ise 2 milyar dolar civarında. O nedenle, biz meslek odalarına çok iş düşüyor. İşin özü, karşılıklı ziyaret ve fuar ile etkin işbirliği yapmak. Ekonomi ve ticaretin yanı sıra turizm konusunda da büyük bir işbirliği potansiyelimiz mevcut. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 700 bin 385 kişi İranlı ülkemizi ziyaret etmiş. Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında bu sayı 809 bin 790. Bu yılın ilk 6 ayında sayı 859 bin 954. Tüm olumsuzluklara rağmen turist sayısında az da olsa bir artış olması sevindiricidir" dedi. (DHA)