Ege Postası
Geri

Denizde çöp toplama seferberliği

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla 8 deniz temizleme gemisi ve 16 dalgıçla deniz dibi temizleme çalışmaları başladı.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Üsküdar Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği denizden...
Denizde çöp toplama seferberliği
Haberler / Güncel
6 Temmuz 2013 Cumartesi 16:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla 8 deniz temizleme gemisi ve 16 dalgıçla deniz dibi temizleme çalışmaları başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Üsküdar Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği denizden çöp toplama uygulaması başladı. Üsküdar sahiline gelen dalgıçlar deniz dibinde temizleme çalışması yaptı. Denizin dibinden laptop, içki şişeleri, araba lastikleri, akü gibi malzemelerin çıktığı görüldü.

Birinci sınıf dalgıç Okan Tozun, İstanbul ve boğazların bu projede pilot şehir olarak seçildiğini belirtti. Projenin amacından söz eden Tozun, "Yaklaşık iki yıldır planlanan bir proje, projenin amacı kentsel ve evsel atıkların katı olanlarının su altı temizleme ekibi ve dalgıçlar tarafından temizlenmesi. Proje kapsamında boğazlar ve Marmara’nın geneli var. Fakat 8 gemi ve 16 dalgıçla bunun yapılması zor olacağı için pilot noktalar saptandı. Bu projede pilot nokta marina ve balıkçı barınaklarının olduğu bölgeler ve halkın daha çok kullandığı mısıra yerleri olarak seçildi.” diye konuştu.

Projede 16 dalgıç, 8 deniz temizleme gemisinin yer aldığını aktaran Tozan şunları kaydetti: “İlk etabı Yaklaşık 6 ay yılbaşına kadar sürecek olan bir proje ondan sonra yapılacak filizibiteyle bakanlığın bunu daha genele yayacağını düşünüyoruz. Çok şaşırtıcı objeler çıkarıyoruz ki deniz dibinden biraz daha hassas davranılmasını istiyoruz. Çamaşır makinasından laptopa elektrik süpürgesi, her türlü elektronik alet cep telefonu, alkol ve meşrubat şişeleri yani elimize ne geçirdiysek gözükmüyor diye denizin altına atmışız. Yaklaşık 20 yıldır böyle bir temizleme olmadığı için pilot bölgelerde 10 gündür uğraşmamıza rağmen yüzde 10’nunu bile temizleyemedik.”

Deniz dibinde çalışmalarını sürdüren Cafer Özsoy ise, “Genellikle gece denizin kıyısında demlenen kardeşlerimiz şişelerini çöpe atmak yerine maalesef denize atıyorlar. Genelde suyun altında bulduğumuz objeler hep şişe bunun dışında araba lastikleri tekne aküsü işe yaramayan ne varsa denize atılıyor” ifadelerini kullandı.

Deniz dibinde yapılan temizleme çalışması görüntüleri de basınla paylaşıldı. Denizin dibinde bir çok yabancı objenin ve atıkların olması dikkat çekti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası