Ege Postası
Geri

Deprem uzmanı Sinancan Öziçer açıkladı: İzmir tehlikede mi?

İstanbul Silivri açıklarında bugün meydana gelen ve İzmir'de de yoğun şekilde hissedilen, en büyüğü 6,2 büyüklüğünde 4 depremin ardından Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer Egepostası'na açıklamalarda bulundu.
Deprem uzmanı Sinancan Öziçer açıkladı: İzmir tehlikede mi?
Haberler / Güncel
23 Nisan 2025 Çarşamba 16:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- İstanbul Silivri açıklarında sırasıyla  4.8, 5.9, 3.5, 4.0 büyüklüklerinde meydana gelen depremler İzmir'de ve çevre illerde hissedildi. Depremle ilgili İzmir özelinde değerlendirmeler yapan Sinancan Öziçer Ege Postası'na açıklamalarda bulundu. 

İZMİR'İN O İLÇELERİNDE DAHA YOĞUN HİSSEDİLDİ

Öziçer, "İzmir'de depremi hissetmemizin en büyük nedeni zemin büyütme faktörü. İzmir'deki yapılaşmanın en çok bulunduğu zeminin yer yer 40-50 - 100 metre derinlikte bir alüvyon tabakanın üstünde olduğundan dolayı, burada basen görevi gördüğü için deprem dalgalarının buraya geldiğinde nerden baksanız 500 km uzaklıkta meydana gelen bir deprem. Burada ki zemine geldiğinde ivmesini ve genliğini arttırdığından dolayı ciddi şekilde hissedilebilir hale geldi. İzmir ve özellikle kıyı şeridindeki ilçelerimizde Karşıyaka, Konak, Bayraklı, Bornova, Güzelbahçe gibi yerlerde fazlasıyla hissedilmesinin sebebi bu." dedi.

İZMİR'E KRİTİK UYARI

İstanbul depreminin ayrı bir deprem olduğunu İzmir'de bulunan fayları tetiklemediğini söyleyen Öziçer;" Yaşanılan deprem tamamen Marmara'da, Kuzey Anadolu Fay Hattının meydana getirdiği depremlerden bir kaç tanesi. En büyüğü 6.2 büyüklüğünde meydana geldi. Bu depremin artçıları 1-2 hafta sürebilir; 4.5-5,-5.5 büyüklüğünde olabilir.

İzmir halkı için söylememiz gerekirse, bu aralar bilinmedik, eski binalarda acil durumlar olmadıkça zaman geçirmesinler. Sismik aktivite biraz daha durulsun. "

DEPREMLERİN İZMİR'E ETKİSİ

Kuzey Anadolu fay hattı ile ayrı olduğunu ve İzmir'in Ege bölgesi horst graben sisteminin fayları üzerinden gelen depremleri beklediklerini söyleyen Öziçer yaşanılan depremin tamamen Ege Bölgesi'nden bağımsız olduğunu aktardı. 

İzmir'deki binaların çok eski olduğunu ve yıllar içinde çok deprem yaşadığını da aktaran Öziçer; " Binalar artık yaşlandı, yoruldu, çok fazla deformasyona uğradı. Hem zemin etkisi hem yapılaşmalardaki yorgunluk buna benzer depremler gördüğü zaman hissedilme oranı çok yüksek. Bundan dolayı insanların korkmaları, panik olmaları çok normal. Ama şu an için İzmir'de bir tehlike mevcut değil." dedi 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası