Ege Postası
Geri

Deprem uzmanından flaş Gökova açıklaması

Ege Denizi, Gökova Körfezinde meydana gelen 6.6'lık depremin ardından artçı sarsıntılara dikkat çeken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Ege'de endişe edilecek bir durum yoktur. Doğuya doğru Çökertme ve Ören'e doğru bir yırtılma söz konusu değildir" dedi.
Deprem uzmanından flaş Gökova açıklaması
Haberler / Güncel
24 Temmuz 2017 Pazartesi 16:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 6.6'lık depremin ardından Bodrum ve Kos Adasındaki artçı sarsıntıları değerlendirdi. Üşümezsoy, İzmir’i de yakından ilgilendiren Karaburun Midilli Foça üçgenindeki hareketlilik hakkında da yorumlarda bulundu. Şener Üşümezsoy, Gökova depremiyle ilgilide, "Bu fay düzlemi Gökova Körfezi'nin altına doğru düşük eğimle dalmaktadır ve fayı doğudan Çökertme ile Datça istikametinde uzanan yanal atımlı fayla sınırlamaktadır. Fayın yırtılma düzlemi 700-800 km karedir. Bu da 6.7 lik depremi göstermektedir. Fayın atımı ise yani kayma, bir bir buçuk metre kadardır. Datça Yarımadası ve onun Gökova'daki devamı bu fay düzlemi üzerinde saatin tersi yönünde güneye doğru dönerek kaymaktadır" dedi.

"Fay sisteminde olan artçılardır"

Üşümezsoy, "Bu nedenle artçı depremler, bu fay düzlemi üzerinde gerçekleşmektedir. Doğuya doğru Çökertme ve Ören'e doğru bir yırtılma söz konusu değildir. Dün sabah olan 5.0 büyüklüğündeki deprem ayrı bir fay sisteminde olup, Kos Adasının güneyinde uzanan Ege kökenli derin bir depremdir. Bunun Bodrum depremi ile direkt bağlantısı yoktur. Bu fay’da çok derinde oluşan 5'lik depremler Gökova Körfezindeki açılmayı, batıdan sınırlamaktadır" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Ege Denizi-Karaburun-Midilli Foça bölgesindeki hareketliliği ise şöyle yorumladı:

"Yırtılan Midilli fay düzlemini doğudan sınırlayan Karaburun, Midilli, Doğu ucuna ulasan yanal atımlı fay sisteminde olan artçılardır. Bu artçılar Foça ve Karaburun'da hissedilmektedir; çünkü 6.3'lük depremle yırtılan düşük eğimli fay düzlemindeki depremlerden farklı olarak kuzey güney yönlü yanal atımla oluşan bu son depremlerdeki hareket yönü Foça ve Karaburun'a doğru olduğu içindir. Bu Midilli fay düzleminin yırtılmasının implikasyonu olduğu için, yeni bir fay yeni bir deprem değildir. Ege'de endişe edilecek bir durum yoktur." (İHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası