Ege Postası
Geri

Depremzedelerden mağduriyet isyanı: Göçe zorlanıyoruz

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği, 30 Ekim’de meydana gelen depremin ardından 5 ay geçmesine rağmen depremzedelerin hala devam eden mağduriyetlerini duyurmak için basın açıklaması düzenledi. Dernek adına açıklamayı yapan  İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan, maddi ve manevi kayıpları olduğunu ifade ederken zoraki göçe zorlandıklarını söyledi.
Depremzedelerden mağduriyet isyanı: Göçe zorlanıyoruz
Haberler / İzmir
26 Mart 2021 Cuma 16:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği, düzenledikleri basın toplantısıyla deprem sonrasında yaşadıkları mağduriyetleri dile getirmek için basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Yeni deprem yönetmeliği gereği evlerinin yeniden inşasında hak kayıplarına uğradıklarını belirten depremzedeler ayrıca maddi olarak da zorlandıklarını ifade ettiler ve kentsel dönüşüm kredisinde ödeme kolaylığı talep ettiler.

Depremzedeler ayrıca, birçok depremzedenin eşyalar için tanınan süre nedeniyle eşyalarını alamadıklarını ve evlerinin hasar derecesi göz önünde bulundurulduğundan yine birçok depremzedenin eşya yardımcı ödemelerinden faydalanamadığına dikkat çekti.

“BAYRAKLI’DA 85 BİN CİVARI GÖÇ VAR”

Dernek adına açıklamayı yapan - İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan, İzmir depreminin üzerinden 5 ay geçmiş olmasına rağmen hala çözümlenemeyen konular olduğunu belirtti ve “Depremde 79 bin 272 ağır, orta ve hafif hasarlı bölüm oluştu. Bayraklı başta olmak üzere İzmir’deki bu bölümlerin sahipleri kuşku ve endişe içerisindeler. Depremden en çok etkilenen ilçelerin başında olan Bayraklı’da 85 bin civarında göç var. Bu durum bizi zoraki göçe zorlar diye korkuyoruz. Bu insanların geri dönebilmeleri ve evlerine yeniden kavuşabilmeleri için kentsel dönüşüm kredisinin 2 yıl geri ödemesiz ve 20 yıl vadeli ve aylık 0.30 gibi makul faiz oranlarında olması gerekiyor. Bunlara ilaveten çoğunluğu gelir seviyesi düşük ve yaşları yüksek olan depremzede vatandaşların evlerini yaptırabilmeleri ihtimalinin olması için yaş haddi ve kredibilite kurallarında esneklik sağlanması gerekmektedir. Mevcut piyasa koşulları ve İzmir’de telaffuz edilen fiyatlara göre 100 metrekare olan bir dairenin oluşumu için 350 bin lira civarı bir meblağ gerekmektedir. Depremzedeler bu meblağı ödemeyecekler ve zoraki göç başlayacak” dedi.

“YARDIMLAR SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN AÇIKLADIĞI GİBİ YAPILMADI”

Projelerde bulunan depremzedelerin ise kendine has bazı sorunları olduğunu ifade eden Özkan şunları söyledi; “Elazığ depreminden sonra 6366 sayılı kentsel dönüşüm kanununa 6A maddesi eklenmesiyle hak kayıpları hat safhaya ulaşmıştır. Projelerde binalar 7 kattan 5 kata düşürülmüştür, 130 metrekareden ise 80 metrekareye düşürülmüştür. Durum böyleyken vatandaşların hangi katta oturacakları meçhul bir hale gelmiştir. Buradaki insanların kura usulü 7. kattan 1. kata, ön cepheden arka cepheye gelmeleri gibi endişeleri vardır. Aynı zamanında rezerv alanında yapılması gereken talepler de hak kaybına uğramıştır. Proje alanında bulunan, orta ve az hasarlı olup resen yıkılan binaların DASK ödemeleri yapılmamıştır. Bu binaların DAS ödemeleri az hasarlı sıfatıyla yapılmıştır. Depremzedelere yapılan yardımlar sayın cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi yapılmamış, yapılan yardımlar da bina tahliye  sürelerine göre ayrıştırılmıştır. Evlerin hasarlarına göre eşya almak için vatandaşlara süre verilmiş, 1 saatte evlerini taşıyan depremzedelerin eşyalarını aldıkları düşünülerek 30 bin liralık eşya yardımı hala yapılmamıştır, yapılmayacağı söylenmektedir. Depremde iş yerlerini kaybeden esnaf ve ticarethane sahiplerine yeterince yardım yapılmamış ve bu insanlar tamamen unutulmuştur. 31 mart 2021 tarihinde yürürlüğe girecek olan otopark yönetmeliği, zaten yüksek maliyetlere sebep olan binalarımızın inşasında bizi iyice çıkmaza sokacaktır. Biz, bu kuralın İzmir için göz ardı edilmesini talep ediyoruz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası