Dersaneciler AİHM'ye gidecek
Ege Dershanecileri Paydaşlar Platformu, Dershane Tasarısı’nın yasallaşması ve Milli Eğitim sistemine ilişkin sorunlarını basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaştı. Platform adına açıklama yapan Hakkı Erten, "İç hukuk yolları tükendiği takdirde AİHM’e kadar gideceğiz" dedi.
İZMİR- Dershanelerin kapatılması ile ilgili sorunlarını anlatan Erten, dershanelerde 100 bin insan çalıştığını, aileleriyle birlikte 500 bin insanın bu durumdan etkileneceğini söyledi. Türkiye’nin 2015 yılına uyandığında işsizler ordusuna 500 bin insanın ekleneceğini öne süren Erten, “Yatırımlarımız ne olacak. 30-40 yıldır dershanecilik yapan arkadaşlarımızın binaları, ciddi maliyetleri var. Formasyonu olmayıp, dershanede çalışanlar atanamayacaklar. Zaten dershanede çalışan öğretmenlerimizin birçoğunun formasyonu yok. Bu öğretmenlerimiz nerede çalışacaklar ne iş yapacakla? Altı yılını doldurmayan öğretmenler, atanamayacaklar. Geriye kalanlar ise hükümetimizin değerli yetkilileri mülakatla alınacaklarını söylüyorlar. Bu siyasal kadrolaşmanın önünü açan bir durum olarak karşımıza çıkan bir endişedir” diye konuştu.
Eğitim sistemi ile ilgili düşüncelerini de aktaran Erten şöyle konuştu: “Yeni çıkarılan Milli Eğitim Torba Yasası’nda Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı hariç idarecilik yapıp dört yılı dolan herkes için görevden alınabilme yetkisine sahip olunuyor. Şuanda müdürlerimiz bu yasadan çok rahatsızlar. Okul müdürleri valiler kanalıyla atanacak. Burada da biz ciddi manada bir siyasallaşma ve kadrolaşma endişesi yaşıyoruz. Eğitim fakültesini bitiren öğretmen adaylarının KPSS’den yeterli puanı aldıktan sonra bundan sonra mülakatla öğretmenliği onaylanacak. Bu, kesinlikle çok ciddi manada mağduriyetleri getirecektir.”
Bu yıl YGS sorularının yüzde 20’si kadar açıklanacağını kaydeden Erten sözlerini şöyle dürdürdü: “Bu yıl yüzde 20’si kadar açıklanacak. 2 milyon öğrencinin gördüğü bir soru neden kamuoyundan gizlenir. Yanlış olan sorular nasıl tespit edilip nasıl iptal edilecek.” Mağduriyetlerinin giderilmesi için her türlü haklarını kullanacaklarını söyleyen Erten, “Bireysel başvuru haklarımızı sonuna kadar hukuki çerçevede değerlendireceğiz. İç hukuk yolları tükendiği takdirde AİHM’e kadar gideceğiz. Mağduriyet anlamında bize yapılanların peşini bırakmayı düşünmüyoruz” dedi.