Ege Postası
Geri

Dev platform karaya vurdu

​2008 yılında petrol ve doğal gaz aramak üzere Türkiye Petrol Arama Ortaklığı (TPAO) tarafından kiralanan ve Ege Denizi ile Karadeniz bölgesinde uzun bir süre sondaj çalışmaları yapan yüzer petrol arama sondaj platformu 38 yıllık ömrünü Aliağa'da noktaladı.
Dev platform karaya vurdu
Haberler / İzmir
4 Aralık 2014 Perşembe 11:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Avustralya'nın  'Atwood Oceanics'  firmasına ait 'Atwood Southern Cross' adlı yüzer petrol arama sondaj platformunun Malta’dan römorkörler yedeğinde başlayan yolculuğu Aliağa’da sona erdi. Aliağa Gemi  Geri Dönüşüm Tesislerinde faaliyet gösteren  ‘Sök Denizcilik’ firması tarafından Malta Adasından sökülmek üzere  Türkiye’ye getirilen 80 metre uzunluğunda ki 40 metre yüksekliğinde, 12 Bin grostonluk 'Atwood Southern Cross' adlı yüzer petrol arama sondaj platformu Aliağa Gemi  Geri Dönüşüm Tesislerinde karaya vurduruldu.

3 AYDA SÖKÜLMESİ PLANLANIYOR
Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER)  Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, Platformun yetkili kurumlar tarafından yapılacak olan çevre, iş sağlığı ve güvenliği noktasında ki yasal  kontrollerinin ardından sökümüne  başlanacağını söyledi. Yaklaşık 3 aylık bir süreçte sökülmesi planlanan sondaj platformundan 10 Bin ton çelik elde edileceğini belirten Çeviker, “Sök Denizcilik firmamız tarafından Avustralya'nın bir firmasından satın alınan, ‘Outfit Southern Cross’ isimli bu dev platformun Malta’dan başlayan yolculuğu tesislerimizde son buldu. Gerekli çevre, işçi, sağlığı ve diğer yasal kontroller yapıldıktan sonra  dev platformun sökümüne başlanacak.Bu sökümün yaklaşık 3 ay sürmesini bekliyoruz. Bu platform aşağı yukarı 80 metre uzunluğunda ve 40 metre yüksekliğindedir. 12 bin groston ağırlığında olan platformun çelik ağırlığı ise 10 Bin tona yakındır.   Yani bu dev platformun sökümüyle birlikte 10 bin ton çelik sektörümüze ham madde olarak aktarılacak” dedi.
 
Platformun 2008 yılında Türkiye Petrol Arama Ortaklığı tarafından Türkiye’de kullanıldığını hatırlatan Çeviker, “Bu platform ülkemizde de kullanıldı, geçici bir süre için kiralanmıştı.Özellikle Gökçeada bölgesinde doğal gaz ve diğer petrol çalışmalarına da katılmıştı.Türkiye’de geri dönüşüm faaliyetlerinin çevre ve ilçe sağlığına daha uygun yapılması nedeniyle platformun ülkemizde sökülmesi bizi hem sevindiriyor, hem de  gururlandırıyor” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası