EGEPOSTASI- Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında dün meydana gelen grizu patlamasında 41 maden işçisi hayatını kaybetti, 11 işçi yaralanırken, hastanelerde tedavileri devam ediyor. Öte yandan patlamada 58 işçi de kurtarıldı.
Öte yandan kaza sonrası Sayıştay’ın 2017 ve 2019 raporlarında, facianın yaşandığı maden ile ilgili tespitleri ortaya çıkarken adeta faciaya davetiye çıkarılmış.
Sayıştay’ın 2017 yılı raporunda, Bartın Amasra’da facianın yaşandığı maden ile ilgili “Ocak ana havalandırması tersine çalıştırılabilecek nitelikte değildir” tespiti yapılırken grizu patlaması riskine dikkat çekilmiş.
Öte yandan Sayıştay raporları tartışma yaratırken ve gerekli önlemlerin alınmadığı madenle ilgili bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Bizim mevcut bu tür ocaklarımızın içerisinde Amasra Kömür işletmeleri bizim şu anda en ileri imkanlara sahip olan ocak olmasına rağmen… Tabii birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil. Bizim kader planına inanmış insanlarız, kader planına inandığımız için de bunun ne dünü ne bugünü ne de yarını hiçbir zaman olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım" ifadelerini kullanmıştı.
"FITRAT DA DEĞİLDİR, KADER DE!"
Konuya ilişkin açıklama yapan CHP PM Üyesi, Doğu ve Saha Çözüm Masaları Koordinatörü Devrim Barış Çelik hayatını kaybeden madenciler için başsağlığı mesajlarını iletirken, "Fıtrat da değildir, kader de! Madenciliğe fıtrat, maden kazasına da kader olarak bakmak kazalara davetiye çıkarır. Akıldan bilimden uzak yönetsel bakış ile kazalar hep kaderimiz olmaya devam eder." dedi.
CHP'li Devrim Barış Çelik sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
"Bartın’daki maden faciasında hayatını kaybeden 41 madencimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilerim…
Dünyada maden kazaları denince ilk akla gelen ülke haline geldik. Bunun asıl sebebi madenciliğe, akla ve müspet bilime bakıştır. Unutulmamalıdır ki madencilik, araştırma, projelendirme, çıkarma ve işletme ile ilgili yöntem ve tekniklerin bütünüdür yani madencilik bir bilimdir.
Fıtrat da değildir, kader de! Madenciliğe fıtrat, maden kazasına da kader olarak bakmak kazalara davetiye çıkarır. Akıldan bilimden uzak yönetsel bakış ile kazalar hep kaderimiz olmaya devam eder.
Sayıştay raporları orta yerde dururken, alınmayan tedbirler, hiçe sayılan işçi sağlığı ve iş güvenliği, aklıldan ve bilimden uzak idareciler nedeniyle 41 kişinin öldüğü maden faciası, kaza değil cinayettir!"