Diyarbakır Cezaevi olayları davası karara kaldı
Diyarbakır'da 1996 yılında cezaevinde çıkan olaylarda 10 mahkûmun ölmesi ve 24 mahkumun da ağır yaralandığı davada, mahkeme sonraki duruşmada karar verecek. Önceki duruşmada cezaevinde çıkan olaylarla ilgili yargılanan asker ve polislerden...
Diyarbakır'da 1996 yılında cezaevinde çıkan olaylarda 10 mahkûmun ölmesi ve 24 mahkumun da ağır yaralandığı davada, mahkeme sonraki duruşmada karar verecek. Önceki duruşmada cezaevinde çıkan olaylarla ilgili yargılanan asker ve polislerden oluşan sanıkları ilk kez dinleyen mahkeme heyeti, dosyadaki eksiklikleri gidermek için duruşmayı bugüne ertelemişti. Mahkeme heyeti bugün yapılan duruşmada, sanık ve mağdur avukatlarının son savunma ve taleplerini aldıktan sonra karar vermek üzere duruşmayı eylül ayına erteledi.
Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 1996 yılında 10 tutuklunun öldüğü, 24 tutuklunun yaralandığı olaylarla ilgili 62 güvenlik görevlisi hakkında açılan davanın duruşması Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam etti. 1996 yılında Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır’a geleceği gün cezaevinde gardiyan ile mahkûmun birbirine tokat atmasıyla başlayan olaylar kısa sürede büyümüş, Cumhurbaşkanı ziyareti nedeniyle olaylara zamanında müdahale edilmediği iddia edilmişti. Olay ile ilgili açılan davada 29 'u asker, 36'sı polis, biri cezaevi doktoru, 2'si cezaevi müdürü, 4'ü de infaz koruma memuru olmak üzere 72 kişi yargılandı. 10 yıl süren yargılama 27 Şubat 2006'da sonuçlandı.
Sanıkları gıyaplarında yargılayan mahkeme, 62 sanığa 5'er yıl hapis cezası verdi ancak suçun 23 Nisan 1999 tarihinden önce işlenmesinden dolayı 'Rahşan affı' olarak bilinen kanun uygulandı ve sanıklar tahliye oldu. Mağdur avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay kararı bozdu.
Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davaya sanıkların katılmaması üzerine, mahkeme sanıklar hakkında zorla getirme kararı verdi. Önceki duruşmaya katılan sanıkların ifadesi alındıktan sonra eksikliklerin tamamlanması için duruşma bugün ertelenmişti. Bugün yapılan duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, avukatlar hazır bulundu. İddia makamı bir önceki duruşmada belirttiği esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti. Müdahil avukatlardan Mesut Beştaş, sanıkların suçlarının sabit olduğunu ve cezalandırılmaları gerektiğini söyledi. Daha sonra konuşan sanık avukatı Hakkı Kurtuluş, cezaevindeki olayların isyanı bastırmak için çıktığını belirterek, "İsyanı bırakmaları konusunda ikaz edilmişlerdir. Burada yasadışı bir yaptırım uygulanmamıştır "diye konuştu.
Mahkeme dava ile ilgili dosyayı incelemek ve kararını açıklamak üzere duruşmayı eylül ayına erteledi.