Ege Postası
Geri

Doç. Dr. Bacık: Öcalan mesajlarını açıkça vermeli

İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Bacık, çözüm süreci ile ilgili birinci aşamanın bitip bitmediği konusunda bir kararsızlık olduğunu belirterek “Taraflar da birbirine peşrev çekiyor olabilir.” dedi. Siyaset bilimci Bacık,...
Doç. Dr. Bacık: Öcalan mesajlarını açıkça vermeli
Haberler / Güncel
30 Temmuz 2013 Salı 17:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Bacık, çözüm süreci ile ilgili birinci aşamanın bitip bitmediği konusunda bir kararsızlık olduğunu belirterek “Taraflar da birbirine peşrev çekiyor olabilir.” dedi. Siyaset bilimci Bacık, Öcalan’ın mesajlarını akrabaları üzerinden vermek yerine açıkça vermesinin daha etkili olacağını savundu.

Doç. Dr. Gökhan Bacık, Öcalan’ın dayısı Süleyman Arslan ve ablası Fatma Öcalan ile görüşmesi sonrası söylediği öne sürülen "Barış süreci böyle olmaz. Böyle olursa, ben elimi çekerim, burada oturur izlerim, ben karışman." sözlerini değerlendirdi. Çözüm sürecine ilişkin yapılanların artık açıklanamaz bir hale geldiğini ifade eden Bacık, “Çünkü bu açıklamalar yapıldı mı yapılmadı mı bilmiyoruz. Bunları taraflar kendi tabanlarını konsolide etmek için mi yapıyorlar, yoksa gerçekten yapıyorlar mı bilmiyoruz.” diye konuştu.

HÜKÜMETE BASKI MÜZAKERENİN MANTIĞINA AYKIRI

Müzakere sürecinin teknik bir süreç olduğuna dikkat çeken Bacık, şöyle devam etti: “Burada kritik nokta birinci aşamanın yani Türk hükümetini tatmin edecek düzeyde PKK’nın silahlı unsurlarının çekilip çekilmediğinin tescil edilmesi gerekiyor. Burada bir karışıklık var. PKK tarafı ‘tamam bu iş olmuştur, reform yapın’ diyor. Hükümet de haklı olarak şunu demesi lazım ‘evet ben tatmin oldum o zaman reforma geçeyim.' Hükümetten kendisine göre istihbarat bilimleriyle bu çekilmenin gerçekleşmediğini varsayarak reformu yapmasını beklemek doğru olmaz. Hükümete baskı, müzakerenin mantığına aykırı yani. Burada şöyle bir şey var. Bu müzakere dışında hangi Kürt hakkı varsa hızla verilmelidir. Buna hiç şüphe yok. ‘Niye 2013 yılında hala Kürtçe trafik tabelası yok’ denilebilir, bunu herkes kabul eder.”

Şimdi iki taraf arasında birinci aşamasının bitip bitmemesi konusunda bir kararsızlık olduğuna vurgu yapan öğretim üyesi, “Bu olmadığı için taraflar da birbirine peşrev çekiyor olabilir. Yani Öcalan bunu söylediği zaman bunun bir heyecan oluşturacağını biliyor, öbür taraf da biliyor. Fakat ben şu kanaatteyim; bu aktörlerin çok tecrübeli olduğunu, niyetlerini bu aktörlerin üzerilerinden konuşmayacağını düşünüyorum.” dedi.

KAMUOYUNA BİLGİ VERME EKSİKLİĞİ VAR

“Öcalan’ın gerçekten böyle bir mesaj verme kaygısı varsa daha iyi imkanlar var, daha sıklıkla görüşüyor. Açık açık söyler daha etkili olur. Akrabalarını üzerinden değil.” diyen Bacık, ancak temel problemin bu müzakerelerin ne olduğu konusunda kamuoyuna bilgi verilme eksiği olduğunu kaydetti. Gökhan Bacık, “İşte bu konuda Kürt siyaseti açıklamalar yapıyor, ‘çıkmadı ama çıkmayabilir’, Türk tarafı ‘en fazla yüzde 15 oldu’ diyor. Kamuoyunun ‘bugün itibariyle yüzde şu kadar çekilmiştir, tatmin edici veya sınıra yakın oran şudur’ gibi bilgiye ihtiyacı var. Bu bilgi olmayınca tartışmalar da devam edecek Türkiye’de." şeklinde konuştu.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası