Doç. Karaca: Giyim tarzı bir kimlik göstergesidir
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Karaca, giyim tarzının bir kimlik göstergesi olduğunu kaydetti.AÜ Açıköğretim Fakültesi tarafından “Okullarda Kılık Kıyafet Serbestliği”...
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Karaca, giyim tarzının bir kimlik göstergesi olduğunu kaydetti.
AÜ Açıköğretim Fakültesi tarafından “Okullarda Kılık Kıyafet Serbestliği” konulu bir panel düzenlendi. Erzurum merkezde yer alan üç farklı orta öğretim kurumunda 2013 yılı mart ve nisan ayları içerisinde bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırmaya farklı sınıflarda yer alan öğrenciler, öğretmenler, idareciler ve öğrenci velileri katıldı. 5-7 kişilik gruplarla, grup odaklı nitel görüşmelerin yapıldığı araştırmanın sonuçlarının değerlendirildiği panelin başkanlığını yürüten Doç. Dr. Mevlüt Özben, araştırmanın kavramsal çerçevesi, kullanılan yöntem ve teknikler ve kuramsal temelleri üzerinde durdu. Okullarda disiplinin sağlanması açısından üniformanın önemine dikkat çeken Özben, “Öğrenciler, serbestlik ile zaten yine sınırlamalar getirildiğine dönük serzenişlerde bulunuyor. Statünün kalkması için tekrar üniformaya dönülsün.” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Sevil Demiral da tüketimin devamlılığının sağlanması amacıyla ortaya moda kavramının atıldığını söyledi. Demiral, "Artık tüketim toplumunda bireyler satın aldıklarıyla statü oluşturmaya çalışmaktadırlar. Tüketimin devamlılığını sağlamak amacıyla ortaya atılan moda kavramı, popüler kültürün bir uzantısıdır. Başlangıçta daha yüksek statü elde etme aracı olan moda daha sonra geniş kitlelere yayılmış ve tüketimin devamını sağlayan bir unsur haline gelmiştir. Bir zamanlar hayranlık duyulan şey, günün birinde modası geçmiş olur. Sürekli tükettiklerimiz bizi tüketim toplumuna taşır. Moda, serbest kılık kıyafet uygulaması tartışmaları ile öğrenciler arasında yeniden gündeme oturmuştur." şeklinde konuştu.
Panelde, kılık kıyafet serbestliği uygulamasının, nicel olarak büyük bir kitleyi, görece daha korunaksız yaşlarda rekabetçi tüketimin bir nesnesi yapma tehlikesini içinde barındırdığı sonucu ön plana çıkarken; okul üniformalarının kişisel olarak kendini ifade etmeyi engellediği de dile getirildi. Panel, katılımcıların yönelttikleri sorulara cevap verilmesinin ardından plaket töreni ile sona erdi.