DEÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve FAMER Müdürü Prof. Dr. Kerem Canlı başkanlığındaki 16 kişilik ekip, geleceğin en büyük sorunlarından belirtilen antibiyotik direncine karşı çalışma yaptı. Prof. Dr. Canlı, karşılıklı ilişkilerin direnç göstermeleriyle antibiyotiklerin tükeneceğini, bu nedenle basit şehirde dahi ölüm riskinin ortaya çıkabileceğini belirtti. Prof. Kolera, tifo, zatürre gibi yaygın olan neden olan 30 mikroorganizmaya karşı antibiyotiklerden daha güçlü etkisi olduğu kaydedilen bilimsel makalesi, Microorganisms Dergisi'nde yayınlandı.
'BÜTÜN ANTİBİYOTİKLERDEN ÇOK DAHA GÜÇLÜ'
Konu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Canlı, "Yakın geleceğin en önemli sorunlarından biri,antibiyotik direnci. Yakında antibiyotikler, olası tedavilerimizi yapamazsınız hale gelecek. Bakterilerin direnç geliştirme hızları, bizlerin yeni ilaç bulma hızına göre daha fazla sayıda bu antibiyotik direncine karşı çok önemli.Biz laboratuvarımızda özellikle Anadolu bitkilerinin üremesine bakıyoruz. Bizim çalışmamızı yaptığımız, İzmir kekiği ya da bilya/bilyalı kekik olarak yönetilen bitki. Muğla'dan Kaz Dağları'na kadar olan Ege Bölgesi'nde yaygın olarak bulunur. Origanum onites, İzmir kekiği çoklu ilaçlara karşı çok güçlü etki gösterdi Bu etkin, sentetik antibiyotiklerden daha güçlü bir etkiydi. Şu anda eczanelerde satılan bütün antibiyotiklerden çok daha güçlü" dedi.
'ÇOK SICAK YEMEĞE ATMAYIN' UYARISI
Kekiği nasıl kullanacağımız konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Canlı, "Yemeklerimizde baharat olarak kullanabiliriz. Ama etken çeşitlerinin zarar görmemesi için baharatları çok sıcakken ya da pişmeden önce kullanmak yerine yemede kullanmamamız. Aksi halde bize faydalı olacak faktörler içeririz. Etken maddelerinde kaybettiğimizde Kekik dediğimiz hep benzer ama çorba gibi diğer yiyeceklerimize de katabiliriz.Bu sayede hem antibakteriyel etkisi olduğu için hem de antioksidan etkileri var. İzmir kekiğini, bilye kekiğini sofralarınızdan eksik bırakmamanızı öneriyorum" diye konuştu.(DHA)