Ege Postası
Geri

Doğal sit alanına RES onayı

​Bir yanda balık çiftlikleri ve taş ocakları, diğer yanda da bölgeyi rüzgar tarlasına çeviren RES'lere (Rüzgar Enerjisi Santrali) karşı çevre mücadelesini sürdüren Çeşme'ye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bir darbe daha geldi. Geçtiğimiz ay ÇED süreci tamamlanan ve Çiftlikköy'de kurulması planlanan Karadağ Rüzgar Enerji Santrali Projesi ilgili hazırlanan imar planlarını askıya çıkartan bakanlık, 1'inci Derecede Doğal SİT Alanı'nda RES yapılmasının da önünü açtı.
Doğal sit alanına RES onayı
Haberler / İzmir
21 Ağustos 2014 Perşembe 09:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son dönemlerde devletin önünü açtığı yenilenebilir ve çevreci enerji kaynakları yatırımcıların gözdesi haline gelirken, söz konusu tesisler hayata geçen yanlış planlamalar sonrasında doğaya zarar vermeye devam ediyor. Özellikle son dönemde ardı arkasına gelen acele kamulaştırma kararları ile birlikte tarım ve hayvancılık gibi faaliyetlerle geçimini sağlayan vatandaşları mağdur eden RES'ler (Rüzgar Enerjisi Santrali) yine Çeşme ilçesini vurdu. Yarımada'nın kalbi konumunda bulunan Çeşme Çiftlikköy'deki Karadağ mevkiinde yapılması planlanan ve CHP ile AK Parti’nin ortak isyan ettiği rüzgar enerjisi santrali ile ilgili ÇED onayının ardından hazırlanan planlar da askıya çıktı.
 
 YARIMADA'DA İSYANIN YENİ ADI: RES
Yarımada halkını isyan ettiren RES'lerin son durağı Çeşme oldu. İzmir'in turizm cennetinde yer alan Çiftlikköy Karadağ Mevkii'nde Okman Enerji Elektrik Üretim ve Yatırım A.Ş. tarafından 1'inci derece doğal SİT alanına kurulması planlanan Karadağ Rüzgar Enerji Santrali Projesi ile ilgili planlama aşaması da tamamlandı. Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan ÇED onayı, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan da enerji üretim lisansı alan proje için hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları askıya çıkartıldı. Bakanlık tarafından hazırlanan ve ilçe belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne resmi yazı ile bildirilen plan değişikliğine dair 19 Eylül 2014 tarihine dek itiraz süresi tanındı.
 
HEM ACİL KAMULAŞTIRMA, HEM DE KORUMA KURULU'NDAN ONAY
Karadağ Mevkii'nde 1'inci derece doğal SİT alanındaki 953 bin 177 metrekarelik alanda hayata geçirilmesi planlanan yatırım için geçtiğimiz yıllarda Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar gereği özel mülkiyete konu 22 taşınmaza acil kamulaştırma işlemi uygulanmıştı. Ormanlık arazide yapılacak RES'lere 2010 yılında İzmir 1 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay gelirken, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden de "ÇED gerekli değildir" kararı sunulmuştu.


 
CHP'Lİ GÜLER TATIŞMALI PROJEYİ TBMM'YE TAŞIMIŞTI
Öte yandan, Çeşme Belediyesi'nin ret verdiği ve meclis kararı ile karşı çıktığı projeye Çeşmeli vatandaşlar da tepki göstermiş, çeşitli sivil toplum örgütleri ve çevre kuruluşları ile birlikte ortak eylemler düzenlemişti. Temmuz 2013'te konuyu TBMM'ye taşıyan CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, bölge halkının kaygılarını ve tesisin vereceği zararları içeren bir soru önergesi hazırlayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cevaplaması isteminde bulunmuştu. Projenin hayata geçiriliş biçimini ve acil kamulaştırma kararlarını "hukuk ve demokrasi adına kabul edilemez" olarak niteleyen Güler, ayrıca planlama aşamasında yerel yönetimin by-pass edilmesine de tepki göstermişti.
 
MESLEK ODASINDAN İTİRAZ SİNYALİ
Yarımada'da kurulması planlanan RES'lerle ilgili süreci yakından takip ettiklerini kaydeden TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helin Kınay, "İmar planları ile ilgili aşamada Şehir Plancıları Odası ile birlikte süreci takip ederek gerekli itirazlarımızı dile getiriyoruz. Genel anlamda Yarımada bölgesindeki rüzgar santralleri ile ilgili sorunları sıkça dile getirdik. Yenilenebilir enerjiyi elbette destekliyoruz, bunlar olmalı. Ancak bu yatırımlar kontrolsüz bir şekilde yapıldığı müddetçe, en yararlı olarak gördüğümüz tesisler bile bize olumsuz etkileri ile geri dönüyor" diyerek yapılacak inceleme sonucunda söz konusu planlara itiraz edebileceklerini dile getirdi.
 
DAĞA, TAŞA, HER YERE RES!
Çevreyi yakından ilgilendiren yatırımlarda planlama aşamasının çok önemli olduğunu hatırlatarak sözlerini sürdüren Şube Başkanı Kınay, "Bütünsel planlama ve bölgesel planlamanın öneminden sıkça bahsediyoruz. SİT alanlarında bu tarz yatırımların yapılmasının önü son dönemde hayata geçen birtakım mevzuat değişiklikleri ile açıldı. Yatırımdan önce alanla ilgili değerlendirmeler çok dikkatli biçimde yapılmalı. Korunması gereken alanlarda, özel alanlarda kontrolsüz ve plansız şekilde RES'lerin kurulmaması gerekiyor. Ve en önemlisi de tesis bazında planlama değil, bölgesel planlama yapılması gerekiyor" diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası