Ege Postası
Geri

Doğalgaz m? Saatli bomba mı'

İzmir’de yaşanan Suriyeli mülteci akını hemen hemen kentin her yerinde kendini göstermeye devam ederken, ucuz iş gücünün ve emek sömürüsünün getirdiği sorunlar bir sektörü daha vurdu. İzmir’de sayısı bine yaklaşan konutlara doğalgaz bağlantı projesi hazırlayan ve tesisat döşeyen taşeron firmalar çok büyük bir tehlikeye de davetiye çıkartıyor. Alanında uzman olmayan mültecileri personel olarak işe alıp çalıştıran, ellerinde yeterlilik belgesi bulunmayan bu kuruluşların ucuza sunduğu iş, vatandaşlar tarafından uygun fiyatları nedeni ile tercih edilirken, yarattığı tehlike ise göz ardı ediliyor ve her eve, deyim yerindeyse doğalgaz değil “saatli bomba” kuruluyor.
Doğalgaz m? Saatli bomba mı'
Haberler / İzmir
21 Ekim 2013 Pazartesi 12:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ülkelerinde yaşanan iç savaş sonrasında Türkiye’de çeşitli illere akın eden Suriyeli mültecilerin yoğun olarak geldiği kentlerin başında yer alan İzmir’de yaşanan göçle birlikte yeni tehlikeler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Mültecilerin gelmesi ile birlikte kentte sosyal ve ekonomik dengeler de bir anda alt üst olurken, İzmir serüvenine restoran açarak, berberlik yaparak ve sanayi sitelerinde yok pahasına çalışarak başlayan mülteciler, doğalgaz sektörüne de giriş yaptı. Evlerine doğalgaz bağlatmak için yüklenici firmalara müracat eden İzmirli vatandaşların bu taleplerini piyasa koşullarının altında oldukça ucuz rakamlara yerine getiren ve doğalgaz tesisatı döşeyen firmalar, gelecekte yaşanabilecek çok büyük tehlikelere de davetiye çıkartıyor.

UCUZ İŞ GÜCÜ, MİNUMUM GÜVENLİK

Prosedür gereği, evlerine doğalgaz bağlatmak isteyen vatandaşlar öncelikle İZMİRGAZ’a başvurarak ardından da doğalgaz tesisatı döşeyen ve proje hazırlayan firmalara gidiyor. Konutlara uygulanan proje yapılan denetlemelerde İZMİRGAZ tarafından onay alır ve eksik görülmez ise, doğalgaz kullanıma açılıyor ve aboneler hizmet almaya başlıyor. Ancak, geçmiş dönemde yoğun denetlemelere tabi tutulan ve katı kuralların uygulandığı sistem, şimdilerde Suriyeli mültecilerin sektöre getirdiği ucuz iş gücü ve konut sahiplerine piyasa fiyatlarının altında sunulan bağlantı ücretleri nedeni ile tamamen sarsılmış durumda. Toplam 261 adet yeterlilik belgesine sahip yetkili firmanın hizmet verdiği sektörde, bu firmalar haricinde yaklaşık 800 kuruluş da elindeki koşullar uygun olmasa bile tüketici tercih ettiği takdirde evlere doğalgaz bağlayabiliyor. Diğer yandan, yeterlilik belgesine sahip firma da ucuz iş gücü ve yüksek kar marjı getirdiği nedeni ile, yüksek bedeller ve sigorta ücretleri ödeyeceği uzman kadro ve mühendisler yerine Suriyeli mültecileri istihdam edebiliyor. Ortalama 4-5 bin TL’ye mal olan konutlara tesisat döşenmesi işi ve proje bedeli de, yine mültecilerin çalıştırıldığı veya yine Suriyelilerin kurduğu firmalarca 2-3 bin TL gibi fiyatlara kadar mal edilebiliyor.

DOĞALGAZDA HAKSIZ REKABET

Yaşanan bu durum haksız rekabeti de berberinde getirirken, piyasada hizmet veren ve işin uzmanı kadrolarca yürütülen bağlantı ve proje hizmetleri de fiyatları nedeni ile, güvenlik faktörü göz ardı edilerek konut sahiplerince tercih edilmiyor. Diğer yandan, yine işin uzmanı olmayan ve işi bilmeyen mültecilerin çalıştığı bu firmaların yaptığı kalitesiz iş nedeniyle, birçok güvenlik zafiyeti beraberinde geliyor. Daireye döşenen ve güvenlik açıkları bulunan bu doğalgaz tesisatları her dairede bir saatli bomba niteliği taşırken, vatandaşların hem can hem de mal güvenliği de ciddi anlamda tehlikeye giriyor.

SEKTÖRDEN TÜKETİCİLERE ÖNEMLİ UYARI

Tesisat döşeyen ve uygulama projesi hazırlayan birçok sektör temsilcisi ise, durumdan yana şikayetlerini bildirirken, esas sorumlunun ve denetleme yetkisine sahip kurumun İZMİRGAZ olduğunu belirterek, yaptırımların ağırlaştırılmasını ve denetimlerin arttırılması talebinde bulundu. Yeterlilik belgesi alamayan kuruluşların sektörde hizmet vermesine engel olunmasını da isteyen birçok firma yetkilisi, tüketicilere de seslenerek, iki kere düşünmelerini ve ucuz diye taşeron firmalara yönelip can ve mal güvenliklerini tehlikeye atmamalarını söyledi. Ayrıca, yaptıkları her iş sonrasında o dairedeki güvenlikten ve olası tehlikelerden ötürü 10 yıl boyunca sorumlu olan yetkili firmalar, Suriyeliler tarafından işletilen kuruluşların yakın bir zamanda ortada olmayacağını ve olası bir faciada sorumluların kesinlikle ortada bulunmayacağını da önemle hatırlattı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası